SME

Aké je poradie predpestovania priesad jednotlivých druhov teplomilných plodín?

Priesady ako zo škatuľky.

(Zdroj: Foto - Adobe stock)

Na predpestovanie priesad rajčín stačí osem týždňov. Na parapete ich vysievame v polovici marca, von ich budeme vysádzať v polovici mája.

Veľmi skoré predpestovanie vyžaduje baklažán. Priesady potrebujú až 12 týždňov. Začiatkom marca sejeme semienka papriky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Priesady potrebujú na predpestovanie približne desať týždňov.

Súvisiaci článok Čo môžeme robiť v marci v záhrade? Čítajte 

S predpestovaním priesad rajčín stačí začať v druhej polovici až koncom mesiaca. Na ich predpestovanie stačí osem týždňov. Približne rovnako dlho predpestujeme melóny.

Hlúboviny a šaláty sú menej náročné na teplo, stačí ich predpestovať v studenom parenisku.

SkryťVypnúť reklamu

S predpestovaním uhoriek, tekvíc, fazule, cukrovej kukurice, prípadne červenej repy sa neponáhľajme. Bude na to dostatok času v týždňoch apríla a mája.

Priesady okrem primeranej vlahy a nevyhnutnej, nie však prehnane vysokej teploty, potrebujú hlavne dostatok slnečných lúčov a vetranie.

Predpestovanie priesad baklažánov trvá až 12 týždňov.

Studené parenisko

V studenom parenisku si predpestujeme hlavne hlúboviny a šaláty. Hoci príprava teplého pareniska je náročná, studené parenisko by sme mali mať v každej záhradke.

Predpestovať si v ňom môžeme množstvo plodín na jarnú výsadbu. Potrebujeme naň iba staré okná a dosky, prípadne tehly alebo balíky slamy.

Miesto vyberieme výslnné, ale chránené pred severným vetrom. Môžeme ho zriadiť pri južnej stene skleníka či domu.

SkryťVypnúť reklamu

Z dosák či z tehál vytvoríme pevný rám tak, aby naň okno dobre priliehalo. V horúcich dňoch budeme parenisko vetrať, navečer ho budeme zatvárať, v prípade mrazov prikrývať.

Okolo bočných stien môžeme navrstviť slamu, bočné steny môžeme dokonca zhotoviť z balíkov slamy. Substrát do pareniska bude pozostávať z dvoch dielov záhradnej zeminy (z krtincov), z jedného dielu dobre vyzretého kompostu, z jedného dielu piesku a jedného dielu rašeliny.

Vrstva substrátu bude mať asi 20 – 25 centimetrov. Myslíme na to, aby sa slnečné lúče dostali rovnomerne do každého kúta, preto jeho zadná stena bude vyvýšená.

Magazín doma v záhrade v predaji do konca marca

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 791
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 294
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 837
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 995
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 836
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 454
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu