SME

Vianočné zvyky v sebe nesú múdrosť z prírody a vývoja spoločnosti

Zvyky a obyčaje na Slovensku.

(Zdroj: Foto – Martin Habánek)

Vianoce sú najkrajšie a najobľúbenejšie sviatky v roku. V pohanskej kultúre sa tradovali ako oslavy zimného slnovratu. Dnes sú Vianoce skôr dôležitými cirkevnými a zároveň významnými rodinnými sviatkami. V magickom čase zimného slnovratu sa ľudia vždy snažili vyhýbať nepriateľstvu, vzájomnému osočovaniu, udržiavala sa solidarita a priateľstvo. V tomto čase boli donedávna zaužívané naprieč Slovenskom pestré zvyky a tradície, ktorým ľudia prikladali veľký význam.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Fotoreportáž: Každý má svoj jedinečný recept na tlačenie kapusty Čítajte 

Jablko

Voľakedy sa jablká vešali na vianočný stromček, teraz nesmú chýbať aspoň na sviatočnom stole. K najvýznamnejším zvykom patrí práve rozkrojenie jablka. Ak je jadrovník zdravý v tvare hviezdičky, veští to dobré zdravie šťastie, ak je červavý, predznamenáva to chorobu a smútok. Mladé dievčatá kedysi rozkrajovali jablko v túžbe vyveštiť si podľa počtu jadierok sobáš. Párny počet znamenal blízku svadbu. Známe je aj hádzanie celistvej olúpanej šupky cez plece. Z tvaru, aký nadobudla po dopade, sa odčítavala iniciála mena budúceho ženícha.

SkryťVypnúť reklamu

Mazanec, mrváň aj pipušky

Koláče alebo chleby pečené v tomto období sa nazývali kračún, štedrák, štedrovka, mrváň, mládě, mazanec, baba. Mali väčšinou kruhovitý tvar a boli obsypané šúľanými a zakrúcanými motívmi: žabami, slimákmi, vtákmi, jaštericami, líškami, veveričkami. Používanie zvieracích tvarov pečív nasvedčuje, že sa tak robilo nielen z magických, ale aj z kultových dôvodov. V niektorých oblastiach dostávala mládež za koledovanie pipušky, pečivo vtáčej podoby.

V literatúre sa spomínajú veľmi zaujímavé spôsoby prípravy pečiva.
Na ilustráciu uvedieme aspoň jeden: múka na novoročné pečivo sa osievala na troch sitách, okiadzala sa čarovnými bylinkami kladenými na uhlie nasypané na pluhový lemeš. Na miesenie sa používala voda prinesená v bielom kotlíku. Na jeho dne museli byť čarovné bylinky. Mohla ju priniesť výlučne žena, ktorá sa vydala v poslednej jeseni a ešte nerodila. Pri nesení sa jej nikto nesmel prihovoriť. Cesto miesila najstaršia žena ihlicou jarma.

SkryťVypnúť reklamu

40-centimetrový makovník

V niektorých oblastiach Slovenska bolo vianočným zvykom, že každému mužskému členovi rodiny sa upiekol podlhovastý makovník dlhý až 40 centimetrov; dievčatá dostávali okrúhly koláč. „Načínanie“ koláčov mládencom malo pôsobiť na privolanie bohatej úrody, dokonca malo dospelostne obradný zmysel. Takýto makovník rožkovitého tvaru bez zašpicatených koncov nosil mládenec priviazaný cez plece a dával z neho ukrajovať či koštovať strýkom a kmotrám, aby ho vzali do služby. Keďže takýmito koláčmi obdarúvali aj chlapcov – koledníkov, predbiehali sa dievčatá pri jeho príprave, či už išlo o kvalitu, alebo formu. Okrúhle, niekde i štvorhranné, cestovými či papierovými ručičkami a vtáčikmi zdobené koláče musel dievčatám načať bezpodmienečne mládenec, a to preto, aby „ju ňegdo v nastupujúcom roku načal a aby nedostala načatého“, t. j. vdovca alebo „zmrhala“.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Merania ukázali, že najhorúcejším povrchom je obnažená pôda. Ani
asfaltový chodník sa nerozpáli tak ako zem zbavená pôdneho krytu

Merania ukázali, že najhorúcejším povrchom je obnažená pôda.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Myslivci myslia, poľovníci poľujú.


Erika Litváková a 1 ďalší
Najvyššia aktivita otravných mušiek býva medzi 9. až 11. hodinou dopoludnia
a medzi 16. a 19. hodinou popoludní a večer. Najvhodnejším
časom na prácu je preto skoré ráno, skoré popoludnie a neskorý večer

Pracujte len ráno a večer.


Adrián Purkart a 1 ďalší
Súvisiace témy: Vianoce 2025
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. Invázne rastliny ako superpotraviny
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  7. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  8. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 6 682
  2. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 3 712
  3. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 3 282
  4. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 3 212
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 2 889
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 308
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 1 813
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 781
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Merania ukázali, že najhorúcejším povrchom je obnažená pôda.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Myslivci myslia, poľovníci poľujú.


Erika Litváková a 1 ďalší

Sadíme posledné uhorky, z pánbožkových chlebíkov robíme kapary.


a 1 ďalší

Stačí čistý mušt, víno vie, čo s ním.


Jakub Cíbik a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu