SME

Vianočné zvyky v sebe nesú múdrosť z prírody a vývoja spoločnosti

Zvyky a obyčaje na Slovensku.

(Zdroj: Foto – Martin Habánek)

Vianoce sú najkrajšie a najobľúbenejšie sviatky v roku. V pohanskej kultúre sa tradovali ako oslavy zimného slnovratu. Dnes sú Vianoce skôr dôležitými cirkevnými a zároveň významnými rodinnými sviatkami. V magickom čase zimného slnovratu sa ľudia vždy snažili vyhýbať nepriateľstvu, vzájomnému osočovaniu, udržiavala sa solidarita a priateľstvo. V tomto čase boli donedávna zaužívané naprieč Slovenskom pestré zvyky a tradície, ktorým ľudia prikladali veľký význam.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Fotoreportáž: Každý má svoj jedinečný recept na tlačenie kapusty Čítajte 

Jablko

Voľakedy sa jablká vešali na vianočný stromček, teraz nesmú chýbať aspoň na sviatočnom stole. K najvýznamnejším zvykom patrí práve rozkrojenie jablka. Ak je jadrovník zdravý v tvare hviezdičky, veští to dobré zdravie šťastie, ak je červavý, predznamenáva to chorobu a smútok. Mladé dievčatá kedysi rozkrajovali jablko v túžbe vyveštiť si podľa počtu jadierok sobáš. Párny počet znamenal blízku svadbu. Známe je aj hádzanie celistvej olúpanej šupky cez plece. Z tvaru, aký nadobudla po dopade, sa odčítavala iniciála mena budúceho ženícha.

SkryťVypnúť reklamu

Mazanec, mrváň aj pipušky

Koláče alebo chleby pečené v tomto období sa nazývali kračún, štedrák, štedrovka, mrváň, mládě, mazanec, baba. Mali väčšinou kruhovitý tvar a boli obsypané šúľanými a zakrúcanými motívmi: žabami, slimákmi, vtákmi, jaštericami, líškami, veveričkami. Používanie zvieracích tvarov pečív nasvedčuje, že sa tak robilo nielen z magických, ale aj z kultových dôvodov. V niektorých oblastiach dostávala mládež za koledovanie pipušky, pečivo vtáčej podoby.

V literatúre sa spomínajú veľmi zaujímavé spôsoby prípravy pečiva.
Na ilustráciu uvedieme aspoň jeden: múka na novoročné pečivo sa osievala na troch sitách, okiadzala sa čarovnými bylinkami kladenými na uhlie nasypané na pluhový lemeš. Na miesenie sa používala voda prinesená v bielom kotlíku. Na jeho dne museli byť čarovné bylinky. Mohla ju priniesť výlučne žena, ktorá sa vydala v poslednej jeseni a ešte nerodila. Pri nesení sa jej nikto nesmel prihovoriť. Cesto miesila najstaršia žena ihlicou jarma.

SkryťVypnúť reklamu

40-centimetrový makovník

V niektorých oblastiach Slovenska bolo vianočným zvykom, že každému mužskému členovi rodiny sa upiekol podlhovastý makovník dlhý až 40 centimetrov; dievčatá dostávali okrúhly koláč. „Načínanie“ koláčov mládencom malo pôsobiť na privolanie bohatej úrody, dokonca malo dospelostne obradný zmysel. Takýto makovník rožkovitého tvaru bez zašpicatených koncov nosil mládenec priviazaný cez plece a dával z neho ukrajovať či koštovať strýkom a kmotrám, aby ho vzali do služby. Keďže takýmito koláčmi obdarúvali aj chlapcov – koledníkov, predbiehali sa dievčatá pri jeho príprave, či už išlo o kvalitu, alebo formu. Okrúhle, niekde i štvorhranné, cestovými či papierovými ručičkami a vtáčikmi zdobené koláče musel dievčatám načať bezpodmienečne mládenec, a to preto, aby „ju ňegdo v nastupujúcom roku načal a aby nedostala načatého“, t. j. vdovca alebo „zmrhala“.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
Súvisiace témy: Vianoce 2025
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 766
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 272
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 143
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 886
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 976
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 824
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu