SME

Ako pestovať a spracovať orechy? Odborník radí, ako využiť ich potenciál

Takto predĺžite trvácnosť orechov.

(Zdroj: Zdroj - Podunajské orechy, archív)

Existujú rôzne možnosti pestovania, spracovania a využitia vlašských orechov. O tom, aký potenciál ukrýva táto drevina, ako sa mení spôsob jej pestovania a najmä spracovania plodov, nám porozprával v čase zberu odrody Chandler Andrej Višňovský z Podunajských orechov z Nových Zámkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Veľa práce, málo peňazí, charakterizoval slovenského farmára krajinotvorca Emilien Besson Čítajte 

Nachádzame sa v orechovom sade, ktorý má výmeru 14 hektárov, kde rastie 4600 stromov. Sú vysadené v hustom spone a vyžadujú pravidelný rez. Striasač, zariadenie s vlastným pohonom, sa premiestňuje od stromu k stromu a z každého v priebehu niekoľkých sekúnd strasie do 20 kilogramov. Aby orechy neležali na zemi, čo najskôr bude nasledovať ich zber kombajnom.

SkryťVypnúť reklamu

Kalifornský Chandler a francúzska Lara

Orechy tu pestujú ešte na dvoch ďalších parcelách. Dovedna majú orech kráľovský na výmere 60 ha. Práve dozrieva Chandler – kalifornská odroda, ktorej veľkou prednosťou je, že jej jadrá sa dajú ľahko vylúpnuť vcelku, a francúzska odroda Lara s veľmi delikátnou, lahodnou chuťou, vysoko cenenou znalcami.

Do 10 hodín budú čisté

Orechy nesmú zostať ležať na zemi. Do 10 hodín ich očistia a umyjú. Prejdú triediacou linkou do sušičky, kde pobudnú 48 – 72 hodín. Potom sa kalibrujú a idú na dočasné skladovanie do bigbegov a napokon na dlhodobé skladovanie. Vo veľkokapacitnej mrazničke sa zmrazia na -14 °C asi na dva týždne, potom sa už skladujú pri teplote -4 °C. Pred vyexpedovaním k spotrebiteľom sa balia do štvorkilogramových krabíc.

SkryťVypnúť reklamu

Najlepšie a najzdravšie skladovanie je v škrupine, v ktorej vydržia bez problémov do ďalšej sezóny. Avšak orechy, ktoré majú škrupinu narušenú alebo boli vyradené pri kalibrovaní, vylúskajú a ponúknu cukrárenským prevádzkam. V tomto roku ponúkajú vylúskané jadrá aj malospotrebiteľom v ochrannej atmosfére v 500-gramovom balení.

Pán Andrej Višňovský zdôrazňuje, že je veľmi dôležité, aby sa čas od zberu po uskladnenie maximálne skrátil. Zároveň pripomína aj rozličné možnosti využitia jadier, ktoré u nás nepoznáme.

Prijmeme zmenu v jedálnom lístku?

Jadrá vlašských orechov majú potenciál stať sa podstatnou súčasťou jedálneho lístka Slovákov. Orechy obsahujú takmer 60 % tuku, z čoho polovica predstavujú čoraz častejšie skloňované omega 3 mastné kyseliny. Keďže nie sme krajinou morských rýb, v našich podmienkach ide o najvhodnejší prirodzený zdroj týchto cenných látok, ktorého nedostatok sa podpisuje pod množstvo zdravotných ťažkostí, napríklad zápalových ochorení.

SkryťVypnúť reklamu

V Taliansku sa olej z vlašských orechov predáva aj v lekárňach. Výťažnosť závisí od technológie – z jedného kilogramu možno získať asi 15 % oleja. V tomto smere je v našich podmienkach obrovský priestor na zmenu v celkovom prístupe k tejto pozoruhodnej drevine a jej cenným plodom. Poznáme prakticky iba recepty starých mám – väčšinou s vysokým množstvom cukru – sú to hlavne orechové slíže, orechovníky a rôzne cukrovinky. No olej a ďalšie kvalitné orechové produkty v našej kuchyni akoby neexistovali.

V domácich podmienkach sú využiteľné aj iné časti tejto dreviny – z listov si môžeme pripraviť čaj, zo zelených orechov orechovku a samotné orechové jadrá spracovať na mnoho spôsobov od nakladania do medu až po pestá, nátierky a krémy.

Skladovanie, pestovanie a ochrana

Aj pri orechoch dopestovaných v záhradkách a sadoch sa snažíme predísť zoxidovaniu jadier. Všetok dobrý tuk obsiahnutý v jadrách je veľmi nestabilný a konzumácia zoxidovaných tukov môže byť nebezpečná. Preto lepšie zhodnoťme to, čo máme. Nepodceňujme, že napríklad aj privysoká teplota má výrazný vplyv na znižovanie kvality skladovaných orechov.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalším dôležitým faktorom je svetlo – orechy treba skladovať v tme. Vylúskané jadrá by sa mali vákuovo zabaliť a dať do mrazničky. Olej skladujeme v tmavých fľašiach bez prístupu kyslíka. Tak zostanú cenné látky uchované najdlhšie.

Samozrejme, treba zdôrazniť, že všetko sa začína už správnou výsadbou a zapestovaním stromu. Je dôležité, aby stromy mali kontinuálne dostatok vlahy a živín, vďaka čomu majú zdravé silné prírastky. V Nových Zámkoch sa nebránia ani pestovaniu orecha kráľovského pod závlahou. Podľa ich skúseností tak stromy lepšie čelia stresu a chorobám, ako aj tlaku nežiaducich organizmov – napríklad obávanej vrtivky, na boj s ktorou už dnes existujú účinné spôsoby a ekologické prípravky. O tých viac nabudúce.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 112
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 389
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 221
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 452
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 148
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 704
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 273
  8. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 098
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu