SME

Ako dať správne prezimovať dvojročné plodiny?

Koreňovej zelenine prvý mráz neublíži.

Rastliny zberáme opatrne, aby sme ich nepoškodili.Rastliny zberáme opatrne, aby sme ich nepoškodili. (Zdroj: Foto – autor a archív Gengelu)

Dvojročné plodiny určené na semeno – koreňová zelenina a hlúboviny –, potrebujú čo najlepšie prezimovať. Zberáme ich čo najneskôr, ak je to možné až v novembri. Prvé mierne mrazíky im neublížia.

Viaceré naše bežné zeleniny sú druhy botanicky dvojročné. Z bežného jednoročného pestovania ich poznáme len v podobe konzumných častí – koreňov mrkvy, buliev zeleru, hlávok kapusty a pod. Ak z nich však chceme získať osivo, musíme ich prezimovať a pestovať aj druhý rok, keď vykvitnú a prinesú semená.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Kde vzniká jedlo, ktoré vidíme v obchodoch? Čítajte 

Pestovanie dvojročných rastlín na osivo je v prvom roku podobné ako pri bežnej kultúre určenej na konzum. Cieľom je získať zdravé, odrodovo typické, dobre vyvinuté rastliny na prezimovanie. Aby neboli rastliny na prezimovanie zbytočne príliš veľké, tak ich na semenárske účely niekedy vysievame a vysádzame o niečo neskôr ako obvykle. Mladšie rastliny sú vitálnejšie a lepšie prezimujú do druhého roku. Obrie, prerastené rastliny sú už často menej životaschopné, častejšie sa kazia.

SkryťVypnúť reklamu

Znášajú prvé mrazíky

So zberom sa zbytočne neponáhľame. Na uloženie zberáme dvojročné zeleniny podľa polohy pestovania a druhu plodiny obvykle v októbri a ak je to možné, radšej až v novembri, aby sme skrátili dĺžku prezimovania. Dvojročné druhy dobre znášajú prvé jesenné mrazíky, sú dobre prispôsobené našim podnebným podmienkam.

Zberáme, ak je to možné a počasie nám praje, vždy za suchšieho a pekného počasia. Ak je ráno mrazík, necháme rastliny pred zberom vždy pozvoľna rozmrznúť.

Výber zdravých a odrodovo typických rastlín

Už pri zbere si urobíme akýsi základný predvýber semenných jedincov. Na uloženie a prezimovanie pre budúce osivo vyberáme len najkrajšie, zdravé, odrodovo zodpovedajúce, typické rastliny. Vyradíme tie, ktoré sú choré, nevyvinuté, netypické alebo poškodené.

SkryťVypnúť reklamu

Pri vlastnom výbere postupujeme spravidla tak, že celé zozbierané rastliny si vyložíme na zem, aby sme ich mohli v pokoji posúdiť. Najlepšie, keď každá rastlina má dostatok miesta, rozprestrieme a prezrieme aj vňať a pri zeleri napríklad aj koreňový systém. Ihneď po výbere odstránime z rastlín vňať alebo prebytočné listy. Vňať odlámeme alebo odrežeme šetrne, vždy tak, aby sme zachovali nepoškodené a zdravé srdiečko, vegetačný vrchol.

Uskladnenie v pivnici

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 246
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 244
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 585
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 518
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 202
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 709
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 326
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 034
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu