Dvojročné plodiny určené na semeno – koreňová zelenina a hlúboviny –, potrebujú čo najlepšie prezimovať. Zberáme ich čo najneskôr, ak je to možné až v novembri. Prvé mierne mrazíky im neublížia.
Viaceré naše bežné zeleniny sú druhy botanicky dvojročné. Z bežného jednoročného pestovania ich poznáme len v podobe konzumných častí – koreňov mrkvy, buliev zeleru, hlávok kapusty a pod. Ak z nich však chceme získať osivo, musíme ich prezimovať a pestovať aj druhý rok, keď vykvitnú a prinesú semená.

Pestovanie dvojročných rastlín na osivo je v prvom roku podobné ako pri bežnej kultúre určenej na konzum. Cieľom je získať zdravé, odrodovo typické, dobre vyvinuté rastliny na prezimovanie. Aby neboli rastliny na prezimovanie zbytočne príliš veľké, tak ich na semenárske účely niekedy vysievame a vysádzame o niečo neskôr ako obvykle. Mladšie rastliny sú vitálnejšie a lepšie prezimujú do druhého roku. Obrie, prerastené rastliny sú už často menej životaschopné, častejšie sa kazia.
Znášajú prvé mrazíky
So zberom sa zbytočne neponáhľame. Na uloženie zberáme dvojročné zeleniny podľa polohy pestovania a druhu plodiny obvykle v októbri a ak je to možné, radšej až v novembri, aby sme skrátili dĺžku prezimovania. Dvojročné druhy dobre znášajú prvé jesenné mrazíky, sú dobre prispôsobené našim podnebným podmienkam.
Zberáme, ak je to možné a počasie nám praje, vždy za suchšieho a pekného počasia. Ak je ráno mrazík, necháme rastliny pred zberom vždy pozvoľna rozmrznúť.

Výber zdravých a odrodovo typických rastlín
Už pri zbere si urobíme akýsi základný predvýber semenných jedincov. Na uloženie a prezimovanie pre budúce osivo vyberáme len najkrajšie, zdravé, odrodovo zodpovedajúce, typické rastliny. Vyradíme tie, ktoré sú choré, nevyvinuté, netypické alebo poškodené.
Pri vlastnom výbere postupujeme spravidla tak, že celé zozbierané rastliny si vyložíme na zem, aby sme ich mohli v pokoji posúdiť. Najlepšie, keď každá rastlina má dostatok miesta, rozprestrieme a prezrieme aj vňať a pri zeleri napríklad aj koreňový systém. Ihneď po výbere odstránime z rastlín vňať alebo prebytočné listy. Vňať odlámeme alebo odrežeme šetrne, vždy tak, aby sme zachovali nepoškodené a zdravé srdiečko, vegetačný vrchol.