Segedínsky guláš

600 – 700 g bravčového pliecka
80 g slaniny
500 g kyslej kapusty
2 cibule
1-2 PL masti
2 PL mletej sladkej papriky (najlepšie maďarskej)
1 ČL rasce
1/2 ČL mletého čierneho korenia
2 kyslé smotany
2 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
3-4 guľky nového korenia
2 PL masla
2 PL hladkej múky
soľ
Na masti krátko opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte na malé kocky pokrájanú slaninu a pečte dozlatista. Nakoniec pridajte na kocky pokrájané mäso, opražte ho, aby sa zatiahlo, posypte mletou paprikou, korením a rascou, premiešajte, podlejte trochou vody a duste do zmäknutia približne 40 minút.

Z masla a múky upražte zápražku, primiešajte ju do mäkkého mäsa, pridajte poprekrajovanú kyslú kapustu, nové korenie, bobkový list a prelisovaný cesnak. Povarte asi 10 – 15 minút. Nakoniec primiešajte kyslú smotanu. Krátko povarte, podľa potreby dochuťte soľou a vodou z kapusty. Servírujte s knedľou.
Tip: Časť kyslej smotany si môžete odložiť bokom na servírovanie. Rovnako môžete podľa chuti vymeniť jednu kyslú smotanu za sladkú.
Pečená kačka s červenou kapustou a lokšami

Na kačku
väčšia kačka
soľ
rasca
Na kapustu
1 kg červenej kapusty
cibuľa
3 PL cukru
200 ml červeného vína
2 bobkové listy
rasca, nové korenie
soľ
ocot
Na lokše
1 kg zemiakov
300 g hladkej múky
soľ
Vyčistenú a dobre umytú kačku deň vopred nasoľte a nechajte cez noc v chladničke odležať. Rovnako si deň vopred predvarte a ošúpte zemiaky na lokše. Kačku vyložte pred pečením, aby dosiahla izbovú teplotu. Pred pečením ju umyte, jemne posoľte, posypte rascou, vložte do pekáča, podlejte vodou, prikryte a pomaly pri nízkej teplote 120 stupňov pečte do mäkka a zlatista niekoľko hodín.
Medzitým pokrájajte cibuľu nadrobno, speňte ju na kačacej masti, pridajte bobkový list, cukor a po skaramelizovaní podlejte vínom. Pridajte kapustu pokrájanú na tenké rezance, posypte ju rascou, soľou a duste. Podľa potreby zalejte trochou vody. Prikrytú ju uduste do mäkka a nakoniec dochuťte cukrom, octom a novým a čiernym korením.
Predvarené zemiaky nastrúhajte na jemno, osoľte a zapracujte do nich asi 200 g múky. Vypracujte cesto a sformujte ho na valec. Rozkrájajte na rovnaké časti a na zvyšnej múke postupne vyvaľkajte a pečte na suchej panvici. Každú lokšu po upečení potrite masťou a ukladajte na seba.
Tip: Keďže kačka sa pečie aj 4-5 hodín, asi v polovici pečenia môžete odobrať vypečenú masť, ktorou potriete lokše aj na nej pripravíte kapustu. Brušnú dutinu môžete vypchať jablkom. Strúhané jablko môžete pridať i do kapusty.
Kapustníky

Na cesto
500 g hladkej múky
1/2 kocky droždia
1-2 PL kryštálového cukru
štipka soli
100 ml oleja
250 ml vlažného mlieka
Na plnku
1 kg bielej kapusty
2-3 PL kryštálový cukor
soľ
mleté čierne korenie
masť alebo maslo na potieranie
Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto, vytvarujte bochník, posypte ho múkou a nechajte asi hodinu vykysnúť. Medzitým pripravte plnku. Na troche tuku skaramelizujte cukor, pridajte narezanú kapustu, osoľte, okoreňte a prikryté duste do mäkka.
Cesto vyklopte na pomúčenú dosku, rozrežte na 2-4 časti, z ktorých vytvarujte bochníčky. Každý bochník v strede rukou roztlačte, naplňte kapustou a zaviňte ako buchtu. Naplnené bochníčky zľahka rozvaľkajte valčekom, tak aby sa kapusta dostala k okrajom, ale aby nepukli a plnka netrčala von. Preneste ich na vymastený plech, popichajte vidličkou a upečte pri teplote 180 stupňov do zlatista. Po upečení ešte za horúca potrite povrch koláčov masťou alebo maslom. Pred servírovaním rozkrájajte na trojuholníčky.
Tip: Môžete upiecť i niekoľko malých kapustníkov, ktoré nebudete rozkrajovať. V niektorých regiónoch do plnky pridávajú okrem korenia aj mletú škoricu. Kapustníky môžete vyskúšať pripraviť i z kyslej kapusty.

Tento článok môžete nájsť v novembrovom čísle magazínu Doma v záhrade.