Redakcia Doma v záhrade sa aj v tomto ročníku zapojila do iniciatívy Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia Krajina živá. Je to projekt, ktorý zviditeľňuje poctivých farmárov na Slovensku, a zároveň prináša priamo na farmy inšpirácie od ľudí zo Slovenskej akadémie vied a rôznych odborných inštitúcií – expertov na agrolesníctvo, botaniku, hydrobiológiu... Viac o projekte sa môžete dozvedieť na www.krajinaziva.sk
V našich reportážach sa tiež dočítate, ako vzniká jedlo. Zároveň sa vám pokúsime priblížiť, akými rozmanitými spôsobmi pôsobia farmári v krajine a ako veľmi je vzhľad krajiny závislý od spôsobu ich hospodárenia.

Už štrnásť rokov prevádzkuje pán Emilien Besson v Pliešovciach Farmu pod čerešňou. Mohutná čerešňa sa vypína pred domom nad príjazdovou cestou, ktorá vedie k stajniam a pasienkom.
Celková plocha je približne dvadsať hektárov, z toho 1,5 hektára pripadá na ornú pôdu, dva hektáre tvoria záhradky a okolie domu. Zvyšok sú pastviny.
Neprodukčné plochy predstavujú 25 percent z rozlohy farmy, či už sú to skupiny drevín, alebo solitérne stromy vrátane ovocných drevín.
Tento článok môžete nájsť v novembrovom čísle magazínu Doma v záhrade.

Na pozemku sa nachádzajú tri vodné plochy, napĺňané dažďovou vodou a prameň. Z menežmentových opatrení využívajú bezorebné systémy, zelené hnojenie, ako aj protierózne a vodozádržné opatrenia. Dlhodobejším cieľom je postupné rozdelenie pasienkov, ktoré im umožní regeneratívnu pastu.
Pestujú tu pšenicu, jačmeň, lupinu, vičenec a okrem nich bežné záhradné plodiny. Nepoužívajú pesticídy ani herbicídy.
Veľa práce, málo peňazí
Pán Emilien Besson má výrazný francúzsky prízvuk a výborný humor: „Veľa práce, málo peňazí“ – týmito slovami stručne a jasne charakterizoval údel poctivého farmára na Slovensku.
Upozorňuje, že slovo paysant, ktoré do slovenčiny prekladáme ako roľník, má vo francúzštine oveľa širší význam. Označuje sa ním človek, ktorý svojím pôsobením v krajine utvára prostredie, je to doslova krajinotvorca (pays – krajina).

Emilien Besson zároveň v tejto súvislosti vraví, že niekedy uvažuje, či by vzhľadom na krajinu nebolo lepšie mať tu les ako po celú zimu hľadieť na pôdu obnaženú orbou.
Zároveň sa však znova vynára otázka, ako nakŕmiť ľudí, ktorí v krajine žijú.
Krajinotvorca na Slovensku
Pán Emilien Besson porovnáva situáciu farmárov vo Francúzsku, kde tradícia dorábania poctivého jedla nebola nikdy prerušená, a na Slovensku, kde sme po ére roľníckych družstiev začínali prakticky odznova.