Šípky treba sušiť pri vyššej teplote
° Šípky zberáme na prelome septembra a októbra až do príchodu prvých mrazov.
° Pred sušením nazbierané plody starostlivo vytriedime.

° Môžeme ich porozkrajovať, povyberať zvnútra semienka a chĺpky alebo ich len jednoducho rozpučiť prstami.
° Semienka nevyhadzujeme. Maceráciou v slnečnicovom oleji si z nich môžeme pripraviť kvalitný šípkový olej.

° Šípky sušíme v rúre alebo v sušičke. Pravidelne ich prehŕňame a nevhodné vyhadzujeme. Postupne nadobudnú charakteristickú tmavočervenú farbu. Keď sú úplne vysušené, ľahko ich vieme rozlomiť prstami.
° Tajomstvo dobrého výsledku je v neprerušenom sušení a o čosi vyššej teplote, než je to pri krížalkách.
Červená repa s chrenom bez konzervovania
Na konci sezóny pred príchodom mrazov pozberáme červenú repu na uskladnenie v chladnej pivnici. Z časti úrody zavaríme cviklu v sladkokyslom náleve s feniklom alebo si pripravíme kvasenú cviklu. Z červenej repy, ražného chleba, cukru a vody sa pripravuje tradičný nápoj kvas.

Vyskúšali ste už cviklu nastrúhaná s chrenom a jablkom? Zrelé jablká, chren a červenú repu načistíme v rovnakom pomere a najemno ich nastrúhame. Pokvapkáme kvalitným jablčným alebo vínnym octom, premiešame a ihneď naložíme do čistých pohárikov.
Jabĺčka zmiernia ostrú chuť chrenu aj silnú zemitú chuť červenej repy. Výsledok je prekvapivo lahodný. Tento domáci výrobok netreba sterilizovať, v chladničke vydrží niekoľko týždňov.