SME

Pripravte si šípkový olej, kvas a jablčný ocot

Vyskúšali ste už cviklu nastrúhaná s chrenom a jablkom?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šípky treba sušiť pri vyššej teplote

° Šípky zberáme na prelome septembra a októbra až do príchodu prvých mrazov.

° Pred sušením nazbierané plody starostlivo vytriedime.

° Môžeme ich porozkrajovať, povyberať zvnútra semienka a chĺpky alebo ich len jednoducho rozpučiť prstami.

° Semienka nevyhadzujeme. Maceráciou v slnečnicovom oleji si z nich môžeme pripraviť kvalitný šípkový olej.

Súvisiaci článok Cukiny a patizóny v kuchyni. Inšpirujte sa jedinečnými receptami Čítajte 

° Šípky sušíme v rúre alebo v sušičke. Pravidelne ich prehŕňame a nevhodné vyhadzujeme. Postupne nadobudnú charakteristickú tmavočervenú farbu. Keď sú úplne vysušené, ľahko ich vieme rozlomiť prstami.

SkryťVypnúť reklamu

° Tajomstvo dobrého výsledku je v neprerušenom sušení a o čosi vyššej teplote, než je to pri krížalkách.

Červená repa s chrenom bez konzervovania

Na konci sezóny pred príchodom mrazov pozberáme červenú repu na uskladnenie v chladnej pivnici. Z časti úrody zavaríme cviklu v sladkokyslom náleve s feniklom alebo si pripravíme kvasenú cviklu. Z červenej repy, ražného chleba, cukru a vody sa pripravuje tradičný nápoj kvas.

Vyskúšali ste už cviklu nastrúhaná s chrenom a jablkom? Zrelé jablká, chren a červenú repu načistíme v rovnakom pomere a najemno ich nastrúhame. Pokvapkáme kvalitným jablčným alebo vínnym octom, premiešame a ihneď naložíme do čistých pohárikov.

Jabĺčka zmiernia ostrú chuť chrenu aj silnú zemitú chuť červenej repy. Výsledok je prekvapivo lahodný. Tento domáci výrobok netreba sterilizovať, v chladničke vydrží niekoľko týždňov.

SkryťVypnúť reklamu

Šupky nevyhadzujeme

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 594
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 851
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 655
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 808
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 207
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 469
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 767
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 529
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo aprílové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

Priestor záhrady nám prináša rozvoj duševného zdravia a poznanie prírody.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Stal sa novým predsedom Slovenskej entomologickej spoločnosti pri SAV.


a 1 ďalší

Práve vyšlo: Doma v záhrade špeciál 2025.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu