Koláč z lieskovcov s citrónovou polevou

Suroviny na viac porcií
250 g zmäknutého masla
180 g kryštálového cukru
5 vajíčok
250 g polohrubej múky
200 g mletých lieskovcov
1 balíček prášku do pečiva
štipka soli
štipka mletej škorice
100 – 150 ml mlieka
tuk a múka na formu
150 g práškového cukru
3 PL citrónovej šťavy
Vymastite a vysypte formu, rúru predhrejte na 175 stupňov. Mäkké maslo vyšľahajte s cukrom do penista. Postupne po jednom pridávajte vajíčka a premiešavajte. Múku zmiešajte s orechmi, práškom do pečiva, soľou a škoricou podľa chuti a primiešavajte suchú zmes do masla po menších častiach, striedavo s pridávaním mlieka.
Cesto vlejte do pripravenej formy a pečte asi 45 – 55 minút. Po vychladnutí polejte citrónovou polevou, ktorú pripravíte zmiešaním preosiateho práškového cukru a precedenej citrónovej šťavy.

Tip: Škorice nepridávajte veľa, nemala by prevýšiť vôňu a chuť lieskovcov. Koláč môžete piecť pre krajšie servírovanie aj v bábovkovej forme alebo v hranatej ako chlebíček. Použiť sa dá aj ako korpus na tortu.
Mandľové biskvity

Suroviny na viac porcií
300 g zmäknutého maslo
120 g práškového cukru
1/2 ČL vanilkovej esencie
300 g hladkej múky
60 g kukuričnej múky
110 g mletých mandlí
Štipka prášku do pečiva
mandle na ozdobu
Maslo vyšľahajte s cukrom, až kým nebude svetlé a nadýchané. Pridajte vanilkovú esenciu. Postupne do neho pridávajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, kukuričnú múku, mleté mandle a štipku soli. Hotové cesto rozvaľkajte na hrúbku 8 mm medzi pergamenovými papiermi a odložte asi na 30 minút do chladničky.
Ďalšie recepty nájdete v októbrovom čísle v predaji do 31. 10

Rúru predhrejte na 160 °C. Plát cesta popichajte vidličkou alebo príborovým nožom narežte (naznačte) mriežku, rozkrájajte ho na štvorce alebo obdĺžniky. Uložte ich na papierom vystlatý plech, dozdobte mandľou a pečte asi 15 minút do zlatohnedej farby.
Tip: Ak cesto viac osolíte a kukuričnú múku nahradíte ryžovou, biskvity sa budú podobať shortbreadom. Povrch cesta môžete vyvaľkať aj ozdobným valčekom alebo na povrch vaľkaním pritlačiť nasekané orechy a kandizované ovocie.
Švédska mandľová torta

Suroviny na viac porcií
Na korpus:
200 g surových mandlí
2 PL práškového cukru
5 vaječných bielkov
80 g kryštálového cukru
čerstvá vanilka
kôra z polovice citróna
Na krém:
5 žĺtkov
80 g cukru
250 ml smotany
170 g zmäknutého masla
100 g mandľových lupienkov
Mandle rozmixujte spolu s práškovým cukrom na jemnú múku. Rúru predhrejte na 170 stupňov, formu vymastite a vysypte. Oddeľte bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, pridajte kryštálový cukor a našľahajte do hustej peny. Postupne varechou primiešavajte mandľovú múku, citrónovú kôru a semienka vanilky.
Cesto vylejte na pripravenú formu a pečte asi 15 minút. Po vyklopení nechajte vychladnúť. V hrnci zahrejte smotanu s vyškrabanou tobolkou vanilky, aby sa uvoľnila vôňa a rozmiešajte v nej polovicu cukru. Druhú polovicu cukru vyšľahajte so žĺtkami do peny.
Polovychladnutú smotanu tenkým prúdikom primiešavajte za stáleho miešania do žĺtkov. Zmes vráťte na sporák a na malom