SME

Torty, koláče aj biskvity. Spoznajte vynikajúce recepty na orechové koláče

Čarovanie s orechmi v kuchyni.

Mandľové biskvityMandľové biskvity (Zdroj: Foto - Adobe stock)

Koláč z lieskovcov s citrónovou polevou

Suroviny na viac porcií

250 g zmäknutého masla

180 g kryštálového cukru

5 vajíčok

250 g polohrubej múky

200 g mletých lieskovcov

1 balíček prášku do pečiva

štipka soli

štipka mletej škorice

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

100 – 150 ml mlieka

tuk a múka na formu

150 g práškového cukru

3 PL citrónovej šťavy

Vymastite a vysypte formu, rúru predhrejte na 175 stupňov. Mäkké maslo vyšľahajte s cukrom do penista. Postupne po jednom pridávajte vajíčka a premiešavajte. Múku zmiešajte s orechmi, práškom do pečiva, soľou a škoricou podľa chuti a primiešavajte suchú zmes do masla po menších častiach, striedavo s pridávaním mlieka.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto vlejte do pripravenej formy a pečte asi 45 – 55 minút. Po vychladnutí polejte citrónovou polevou, ktorú pripravíte zmiešaním preosiateho práškového cukru a precedenej citrónovej šťavy.

Súvisiaci článok Poznáte rozdiel medzi lekvárom, džemom a marmeládou? Čítajte 

Tip: Škorice nepridávajte veľa, nemala by prevýšiť vôňu a chuť lieskovcov. Koláč môžete piecť pre krajšie servírovanie aj v bábovkovej forme alebo v hranatej ako chlebíček. Použiť sa dá aj ako korpus na tortu.

Mandľové biskvity

Suroviny na viac porcií

300 g zmäknutého maslo

120 g práškového cukru

1/2 ČL vanilkovej esencie

300 g hladkej múky

60 g kukuričnej múky

110 g mletých mandlí

Štipka prášku do pečiva

mandle na ozdobu

Maslo vyšľahajte s cukrom, až kým nebude svetlé a nadýchané. Pridajte vanilkovú esenciu. Postupne do neho pridávajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, kukuričnú múku, mleté mandle a štipku soli. Hotové cesto rozvaľkajte na hrúbku 8 mm medzi pergamenovými papiermi a odložte asi na 30 minút do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšie recepty nájdete v októbrovom čísle v predaji do 31. 10

Rúru predhrejte na 160 °C. Plát cesta popichajte vidličkou alebo príborovým nožom narežte (naznačte) mriežku, rozkrájajte ho na štvorce alebo obdĺžniky. Uložte ich na papierom vystlatý plech, dozdobte mandľou a pečte asi 15 minút do zlatohnedej farby.

Tip: Ak cesto viac osolíte a kukuričnú múku nahradíte ryžovou, biskvity sa budú podobať shortbreadom. Povrch cesta môžete vyvaľkať aj ozdobným valčekom alebo na povrch vaľkaním pritlačiť nasekané orechy a kandizované ovocie.

Švédska mandľová torta

Suroviny na viac porcií

Na korpus:

200 g surových mandlí

2 PL práškového cukru

5 vaječných bielkov

80 g kryštálového cukru

čerstvá vanilka

kôra z polovice citróna

Na krém:

5 žĺtkov

80 g cukru

250 ml smotany

SkryťVypnúť reklamu

170 g zmäknutého masla

100 g mandľových lupienkov

Mandle rozmixujte spolu s práškovým cukrom na jemnú múku. Rúru predhrejte na 170 stupňov, formu vymastite a vysypte. Oddeľte bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, pridajte kryštálový cukor a našľahajte do hustej peny. Postupne varechou primiešavajte mandľovú múku, citrónovú kôru a semienka vanilky.

Cesto vylejte na pripravenú formu a pečte asi 15 minút. Po vyklopení nechajte vychladnúť. V hrnci zahrejte smotanu s vyškrabanou tobolkou vanilky, aby sa uvoľnila vôňa a rozmiešajte v nej polovicu cukru. Druhú polovicu cukru vyšľahajte so žĺtkami do peny.

Polovychladnutú smotanu tenkým prúdikom primiešavajte za stáleho miešania do žĺtkov. Zmes vráťte na sporák a na malom

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom
  2. Trojuholník, ktorý šetrí čas aj kroky
  3. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  4. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  5. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  6. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  7. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  8. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  1. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  2. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom
  3. Trojuholník, ktorý šetrí čas aj kroky
  4. Tienenie? Áno! Profirol dotácie™ pre veľký úspech pokračujú
  5. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  6. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  7. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  8. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  1. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 541
  2. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 3 934
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 355
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 788
  5. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 2 318
  6. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 102
  7. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 1 974
  8. Bez nich by elektrina netiekla. 1 696
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

V tomto čase sú dobre vyzreté.


a 1 ďalší

Boľavé srdce tíši hloh.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Postupnou prebierkou oberáme aj neskoršie odrody jadrovín.


a 1 ďalší

Technika zachytávania vody do skruží a jej využitie pre prosperitu zvierat.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu