SME

Torty, koláče aj biskvity. Spoznajte vynikajúce recepty na orechové koláče

Čarovanie s orechmi v kuchyni.

Mandľové biskvityMandľové biskvity (Zdroj: Foto - Adobe stock)

Koláč z lieskovcov s citrónovou polevou

Suroviny na viac porcií

250 g zmäknutého masla

180 g kryštálového cukru

5 vajíčok

250 g polohrubej múky

200 g mletých lieskovcov

1 balíček prášku do pečiva

štipka soli

štipka mletej škorice

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

100 – 150 ml mlieka

tuk a múka na formu

150 g práškového cukru

3 PL citrónovej šťavy

Vymastite a vysypte formu, rúru predhrejte na 175 stupňov. Mäkké maslo vyšľahajte s cukrom do penista. Postupne po jednom pridávajte vajíčka a premiešavajte. Múku zmiešajte s orechmi, práškom do pečiva, soľou a škoricou podľa chuti a primiešavajte suchú zmes do masla po menších častiach, striedavo s pridávaním mlieka.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto vlejte do pripravenej formy a pečte asi 45 – 55 minút. Po vychladnutí polejte citrónovou polevou, ktorú pripravíte zmiešaním preosiateho práškového cukru a precedenej citrónovej šťavy.

Súvisiaci článok Poznáte rozdiel medzi lekvárom, džemom a marmeládou? Čítajte 

Tip: Škorice nepridávajte veľa, nemala by prevýšiť vôňu a chuť lieskovcov. Koláč môžete piecť pre krajšie servírovanie aj v bábovkovej forme alebo v hranatej ako chlebíček. Použiť sa dá aj ako korpus na tortu.

Mandľové biskvity

Suroviny na viac porcií

300 g zmäknutého maslo

120 g práškového cukru

1/2 ČL vanilkovej esencie

300 g hladkej múky

60 g kukuričnej múky

110 g mletých mandlí

Štipka prášku do pečiva

mandle na ozdobu

Maslo vyšľahajte s cukrom, až kým nebude svetlé a nadýchané. Pridajte vanilkovú esenciu. Postupne do neho pridávajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, kukuričnú múku, mleté mandle a štipku soli. Hotové cesto rozvaľkajte na hrúbku 8 mm medzi pergamenovými papiermi a odložte asi na 30 minút do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšie recepty nájdete v októbrovom čísle v predaji do 31. 10

Rúru predhrejte na 160 °C. Plát cesta popichajte vidličkou alebo príborovým nožom narežte (naznačte) mriežku, rozkrájajte ho na štvorce alebo obdĺžniky. Uložte ich na papierom vystlatý plech, dozdobte mandľou a pečte asi 15 minút do zlatohnedej farby.

Tip: Ak cesto viac osolíte a kukuričnú múku nahradíte ryžovou, biskvity sa budú podobať shortbreadom. Povrch cesta môžete vyvaľkať aj ozdobným valčekom alebo na povrch vaľkaním pritlačiť nasekané orechy a kandizované ovocie.

Švédska mandľová torta

Suroviny na viac porcií

Na korpus:

200 g surových mandlí

2 PL práškového cukru

5 vaječných bielkov

80 g kryštálového cukru

čerstvá vanilka

kôra z polovice citróna

Na krém:

5 žĺtkov

80 g cukru

250 ml smotany

SkryťVypnúť reklamu

170 g zmäknutého masla

100 g mandľových lupienkov

Mandle rozmixujte spolu s práškovým cukrom na jemnú múku. Rúru predhrejte na 170 stupňov, formu vymastite a vysypte. Oddeľte bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, pridajte kryštálový cukor a našľahajte do hustej peny. Postupne varechou primiešavajte mandľovú múku, citrónovú kôru a semienka vanilky.

Cesto vylejte na pripravenú formu a pečte asi 15 minút. Po vyklopení nechajte vychladnúť. V hrnci zahrejte smotanu s vyškrabanou tobolkou vanilky, aby sa uvoľnila vôňa a rozmiešajte v nej polovicu cukru. Druhú polovicu cukru vyšľahajte so žĺtkami do peny.

Polovychladnutú smotanu tenkým prúdikom primiešavajte za stáleho miešania do žĺtkov. Zmes vráťte na sporák a na malom

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  4. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  7. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  8. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Aplikácia Otvorené drevo potvrdzuje transparentnosť LESY SR
  4. Drevo pod kontrolou: Ako technológia RFID mení vývoz drevnej hmo
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  7. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  8. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 12 584
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 8 513
  3. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 7 437
  4. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 5 205
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 4 155
  6. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 2 495
  7. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 1 912
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 1 713
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo júlové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu