SME

Kde vzniká jedlo?

Vyberte sa s nami za výrobcami slovenských potravín. Októbrové Doma v záhrade je už v predaji.

(Zdroj: redakcia)

V októbrovomDoma v záhrade si prečítate

Kde vzniká jedlo
Najrozšírenejšie mýty o slovenských potravinách
Čarovanie s orechmi: Chutné recepty z vlašských orechov, lieskovcov a mandlí
Skvelá správa: Gastronomický Oscar pre kimči zo Slovenska
Mozaika: Červenú repu s jabĺčkami zakonzervujete aj bez konzervovania
Ako na to: Ľahká pomoc pri unavených stienkach a múrikoch
Chalupu pod lupu - takto ochránite chatu počas zimných mesiacov
Zaujímavosti: V schránkach potočníkov objavili zlato i perly
Reportáž: Za ovocnými stromami do Štajerska
Pre kutilov: Štetec, valček alebo hobby pištoľ?
Rozhovor s Adrianou Hološkovou zo Záchrannej stanice pre voľne žijúce živočíchy
Poviedka na október: Je to capko!
Galéria: Tomáša Žemla a jeho päťdesiat odtieňov poľa
Drobná fauna: Je sršeň ázijský už na Slovensku?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Editoriál

Kde jedlo v skutočnosti vzniká a ako vyzerajú tí, ktorí ho pre nás pestujú? Akými rozličnými cestami sa dostáva na naše stoly z produkčných záhrad a malých fariem? Aké sú skutočné problémy „neviditeľných“ hospodárov? Máme na Slovensku aj príklady dobrej praxe? Na mnohé z týchto a podobných otázok sa budeme snažiť odpovedať v najbližších číslach nášho časopisu v autentických reportážach z našich fariem a záhrad. Priamo navštívime aj prvovýrobcov jedla.
Tentoraz sme nahliadli do kuchyne Daniela Karasa, ktorý získal za svoje kimči prestížneho gastronomického Oscara. Keďže sa o svoje poznatky z oblasti fermentovaných produktov rád delí, prezradil nám aj svoj osvedčený návod na pravé vegánske kimči.
Pre gazdinky sme zostavili jeseňou voňajúci materiál Čarovanie s orechmi, niekoľko neošúchaných receptov – tentoraz zameraných na spracovanie lieskovcov, mandlí a vlašských orechov v kuchyni.
Radi vám prinášame aj inšpiratívne príklady zo zahraničia. U našich susedov v Rakúsku sa v lokalitách s tradičným hospodárením podarilo dochovať množstvo unikátnych starých odrôd ovocia, pri spracovaní ktorých sa dodnes uplatňujú niektoré tradičné postupy. Čo objavila výprava našich ovocinárov v Štajersku a ktorú z tamojších hrušiek by ste chceli mať aj vy vo svojej záhradke?
Takisto sa dočítate, prečo šípky sušíme pri vyššej teplote, ako „zakonzervovať“ červenú repu bez konzervantov a kedy je najlepšie vybrať sa na jedlé gaštany.
Do najbližších čísel pripravujeme v rámci projektu Krajina živá sériu autentických reportáží o skvelých ľuďoch. Navštívili sme napríklad Farmu pod čerešňou v Pliešovciach, kde francúzsky farmár dorába nefalšovaný francúzsky zrejúci syr, či salaš v Tisovci, kde sa okrem chovu ovečiek venujú aj chovu pstruhov. Postupne vám priblížime aj ďalšie zaujímavé miesta Slovenska, kde výroba poctivých potravín stojí na prvom mieste ruka v ruke s ochranou krajiny a biodiverzity.
Októbrové Doma v záhrade je už v predaji.

SkryťVypnúť reklamu


V novinových stánkoch nájdete náš dlho očakávaný špeciál OVOCINÁRSTVO PRE VŠETKÝCH, ktorý vznikal niekoľko rokov. V jesennom čase, keď začíname vysádzať ovocné stromčeky a kríky, nájdete v tejto publikácii nesmierne cenného a fundovaného sprievodcu výsadbou, ako aj všetkými ďalšími fázami pestovania ovocných stromov od malého jadierka až po ekologický ovocný sad.
Povedzte o tejto nesmierne krásnej a užitočnej publikácii všetkým svojim priateľom a známym, ktorí chcú pestovať zdravé ovocie v zdravej krajine. Určite ich tým potešíte.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 946
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 950
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 776
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 906
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 687
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 583
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 892
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 532
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo aprílové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

Priestor záhrady nám prináša rozvoj duševného zdravia a poznanie prírody.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Stal sa novým predsedom Slovenskej entomologickej spoločnosti pri SAV.


a 1 ďalší

Práve vyšlo: Doma v záhrade špeciál 2025.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu