V októbrovomDoma v záhrade si prečítate
Kde vzniká jedlo
Najrozšírenejšie mýty o slovenských potravinách
Čarovanie s orechmi: Chutné recepty z vlašských orechov, lieskovcov a mandlí
Skvelá správa: Gastronomický Oscar pre kimči zo Slovenska
Mozaika: Červenú repu s jabĺčkami zakonzervujete aj bez konzervovania
Ako na to: Ľahká pomoc pri unavených stienkach a múrikoch
Chalupu pod lupu - takto ochránite chatu počas zimných mesiacov
Zaujímavosti: V schránkach potočníkov objavili zlato i perly
Reportáž: Za ovocnými stromami do Štajerska
Pre kutilov: Štetec, valček alebo hobby pištoľ?
Rozhovor s Adrianou Hološkovou zo Záchrannej stanice pre voľne žijúce živočíchy
Poviedka na október: Je to capko!
Galéria: Tomáša Žemla a jeho päťdesiat odtieňov poľa
Drobná fauna: Je sršeň ázijský už na Slovensku?

Editoriál
Kde jedlo v skutočnosti vzniká a ako vyzerajú tí, ktorí ho pre nás pestujú? Akými rozličnými cestami sa dostáva na naše stoly z produkčných záhrad a malých fariem? Aké sú skutočné problémy „neviditeľných“ hospodárov? Máme na Slovensku aj príklady dobrej praxe? Na mnohé z týchto a podobných otázok sa budeme snažiť odpovedať v najbližších číslach nášho časopisu v autentických reportážach z našich fariem a záhrad. Priamo navštívime aj prvovýrobcov jedla.
Tentoraz sme nahliadli do kuchyne Daniela Karasa, ktorý získal za svoje kimči prestížneho gastronomického Oscara. Keďže sa o svoje poznatky z oblasti fermentovaných produktov rád delí, prezradil nám aj svoj osvedčený návod na pravé vegánske kimči.
Pre gazdinky sme zostavili jeseňou voňajúci materiál Čarovanie s orechmi, niekoľko neošúchaných receptov – tentoraz zameraných na spracovanie lieskovcov, mandlí a vlašských orechov v kuchyni.
Radi vám prinášame aj inšpiratívne príklady zo zahraničia. U našich susedov v Rakúsku sa v lokalitách s tradičným hospodárením podarilo dochovať množstvo unikátnych starých odrôd ovocia, pri spracovaní ktorých sa dodnes uplatňujú niektoré tradičné postupy. Čo objavila výprava našich ovocinárov v Štajersku a ktorú z tamojších hrušiek by ste chceli mať aj vy vo svojej záhradke?
Takisto sa dočítate, prečo šípky sušíme pri vyššej teplote, ako „zakonzervovať“ červenú repu bez konzervantov a kedy je najlepšie vybrať sa na jedlé gaštany.
Do najbližších čísel pripravujeme v rámci projektu Krajina živá sériu autentických reportáží o skvelých ľuďoch. Navštívili sme napríklad Farmu pod čerešňou v Pliešovciach, kde francúzsky farmár dorába nefalšovaný francúzsky zrejúci syr, či salaš v Tisovci, kde sa okrem chovu ovečiek venujú aj chovu pstruhov. Postupne vám priblížime aj ďalšie zaujímavé miesta Slovenska, kde výroba poctivých potravín stojí na prvom mieste ruka v ruke s ochranou krajiny a biodiverzity.
Októbrové Doma v záhrade je už v predaji.

V novinových stánkoch nájdete náš dlho očakávaný špeciál OVOCINÁRSTVO PRE VŠETKÝCH, ktorý vznikal niekoľko rokov. V jesennom čase, keď začíname vysádzať ovocné stromčeky a kríky, nájdete v tejto publikácii nesmierne cenného a fundovaného sprievodcu výsadbou, ako aj všetkými ďalšími fázami pestovania ovocných stromov od malého jadierka až po ekologický ovocný sad.
Povedzte o tejto nesmierne krásnej a užitočnej publikácii všetkým svojim priateľom a známym, ktorí chcú pestovať zdravé ovocie v zdravej krajine. Určite ich tým potešíte.