Je to kulinársky kult, ktorý dokáže prekročiť hranice dvora aj napriek tomu, že sa neplánujete deliť so susedmi. Keď na rozpálenom rošte zasyčí plátok marinovanej krkovičky, vôňa sa nesie celou ulicou. Grilovačka je ideálny spôsob na zoznamovanie a utužovanie susedských vzťahov.
S utíchajúcim letom však grilovacia sezóna naberá voľnejšie tempo. To ponúka priestor na hĺbkovú očistu a údržbu grilu, aby bezchybne fungoval aj na budúci rok. Najmä, ak výrobca šetril na materiáloch, ktoré podliehajú predčasnej únave.
Decht nie je len patinou
Má vôňu údenej slaniny a pri dotyku sa lepí na prsty. Hoci na vnútornej strane veka grilu pôsobí dojmom voňavej patiny, ak sa ho rozhodnete odstrániť, dá vám zabrať. Najmä na plynových griloch s dvojitým opláštením.
Na odstránenie pomôže čistič na rúry alebo jemný roztok lúhu sodného, ktorý na decht naneste rozprašovačom. Rozpustí ho a môžete ho vyutierať do handry alebo papierových utierok. Hoci decht nerezové plechy priamo nepoškodzuje, pri nahrievaní sa odparuje a preniká do pripravovaných pokrmov.
Jednoduchšie je to na kotlových griloch so smaltovaným vekom. Stačí, aby ste ich dreveným uhlím rozkúrili na najvyššiu teplotu a decht na horúcom veku zaschne. V suchej podobe sa začne odlupovať, takže ho bez väčšej námahy odstránite kefou.
Ak ste kedysi mali pocit, že vám grilovačku „ochutil“ olupujúci sa smalt z veka grilu, je takmer isté, že išlo o lúpajúci sa decht.

Grilovací rošt je základ
Liatinové rošty s lesklým povrchom sú bezúdržbové. Len čo na nich vypálite zvyšky pokrmov a omastku, stačí ich poriadne vydrhnúť antikorovou kefou, alebo vložiť do umývačky riadu. Keďže sú potiahnuté keramikou a bez pórov, nikdy nehrdzavejú.
Nahej liatine svedčí po dôkladnom vyčistení olej. Neodbavte to však len vrstvičkou rastlinného oleja z komory. Do budúceho roka by prešiel skazou a čakalo by vás nové čistenie. Naolejované rošty vložte do rúry, vypečte ich pri teplote 180 stupňov Celzia a nechajte ich vychladnúť. Jedlý olej sa v rúre zmení na jednoduchý prírodný plast.

Najmenej trvácne sú oceľové rošty, najmä ak sú vyrobené len z tenkých drôtov. Chrómová vrstva ich zvyčajne neochráni, často sa začnú lúpať a hrdzavieť.
Vydrhnite ich kefou a doprajte im kúpeľ v octe alebo kyseline citrónovej. Hrdzavá farba sa zmení na sivú a zmenený povrch na čas ochráni oceľ pred hrdzou.