SME

Cukiny a patizóny v kuchyni. Inšpirujte sa jedinečnými receptami

Pochutnajte si na skvelých zeleninových pokrmoch.

Patizónová krémová polievka s kurkumou

Suroviny na 4 porcie

500 g žltých patizónov

200 g zemiakov

1 cibuľa

Súvisiaci článok Viete ako podáva huby pravá gazdiná? Čítajte 

2 strúčiky cesnaku

kúsok zázvora

1-2 čerstvé kurkumy

1 lyžička ghee alebo plátok masla

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

750 ml zeleninového vývaru

200 ml kokosového mlieka

1/2 ČL rímskej rasce

1 ČL práškovej kurkumy

soľ, korenie podľa chuti

koriander, čili paprička na ozdobenie

Cibuľu, cesnak, zázvor a čerstvú kurkumu nakrájajte nadrobno a orestujte na masle. Pridajte na kocky rozkrájané patizóny a zemiaky, premiešajte, zasypte rímskou rascou, kurkumou a miešajte asi tri minúty. Zalejte (najlepšie horúcim) vývarom a varte asi 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Polievku odstavte, rozmixujte dohladka, pridajte kokosové mlieko, krátko prevarte, dochuťte soľou a korením. Nakoniec dozdobte nasekanou koriandrovou vňaťou alebo čili papričkou, ktoré podtrhnú sladkastú chuť polievky.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Klasickejšiu verziu dosiahnete tým, že kokosové mlieko vymeníte za šľahačkovú smotanu, rímsku rascu za obyčajnú, dokonca sa bez kurkumy môžete vzdať i výrazne žltej farby.

Slaný cuketový koláč

Suroviny na 4 porcie

400 g cukety

2 PL olivového oleja

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

150 g anglickej slaniny

2 vajíčka

hrsť nasekanej pažítky

200 g polohrubej múky

1/2 balíčku prášku do pečiva

200 g mozzarelly

soľ, korenie

bylinky podľa chuti

tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy

Cuketu nastrúhajte, osoľte a nechajte odstáť. Medzitým nakrájajte ostatné suroviny. Z cukety vytlačte šťavu a postupne do nej primiešavajte nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak, pažítku, na malé kocky rozkrájanú slaninu, polovicu nastrúhanej mozzarelly, vajíčka, múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej, soľ, korenie a bylinky podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto prelejte do pripravenej formy a dajte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 190 stupňov asi 30 minút. V polovici pečenia povrch posypte druhou polovicou syra.

Tip: Namiesto mozzarelly skúste použiť namrvenú bryndzu, z byliniek sa potom do koláča najviac hodí kôpor.

Plnené zapečené patizóny v paradajkovej omáčke

Suroviny na 2-4 porcie

4-6 menších patizónov

1 červená cibuľa

2 paradajky

1 červená paprika

2 strúčiky cesnaku

200 g šampiňónov

100 g syra halloumi

olej

strúhanka

soľ, korenie podľa chuti

500 ml paradajková šťava

bazalka

parmezán

Patizónom odkrojte „čiapočky“ a vydlabte ich. Dužinu a ostatnú zeleninu rozkrájajte na drobné kocky, syr nastrúhajte. Na troche oleja opražte cibuľu a cesnak do sklovita, pridajte šampiňóny, dužinu z patizónov, papriku, paradajky, krátko opečte, ochuťte soľou, korením, podlejte trochou paradajkovej šťavy, premiešajte a odstavte.

SkryťVypnúť reklamu

Pridajte nasekanú bazalku, nastrúhaný syr a nakoniec trochu strúhanky, dobre premiešajte a naplňte do vydlabaných patizónov. Tie naukladajte do pekáčika alebo zapekacej misy s trochou oleja a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút, potom podlejte paradajkovou šťavou, posypte parmezánom a dopečte.

Tip: Servírujte s čerstvým pečivom alebo varenými zemiakmi. Namiesto šampiňónov môžete použiť aj iné druhy húb alebo naopak, ak huby neobľubujete, vymeňte ich za baklažán.

Cuketové raňajkové koláčiky

Suroviny 4 porcie

500 cukety

5 PL pomletých ovsených vločiek

5 PL celozrnnej špaldovej múky

1 PL mletých ľanových semienok

2-3 vajíčka

3 strúčiky cesnaku

soľ, mleté čierne korenie

bylinky podľa chuti

štipka prášku do pečiva

slnečnicový olej

SkryťVypnúť reklamu

Mladé cukety nastrúhajte na hrubšom strúhadle, posoľte a nechajte niekoľko minút postáť. Zlejte šťavu, ktorú cuketa pustí, pridajte žĺtky, ovsené vločky, ľanové semienka, múku so štipkou prášku do pečiva a všetko poriadne premiešajte. Ochuťte prelisovaným cesnakom, soľou a korením. Nakoniec primiešajte sneh z bielkov. Na lievancovej panvici pečte vždy na kvapke oleja placky z obidvoch strán dozlatista.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 777
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 283
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 861
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 980
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 828
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 432
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu