SME

Kde vznikajú esencie?

Manželia Kulichovci premieňajú liečivé byliny na esenciálne oleje.

(Zdroj: Foto - Erika Litváková)

Na najjužnejšom cípe Slovenska v blízkosti Dunaja asi 15 kilometrov od Štúrova sa nachádza farma Bottka. Rozprestiera sa na ploche viac ako 200 hektárov, z toho na 150 hektárov majú biocertifikát. Z bylín, ktoré Jana Kulichová spolu s bratom a s manželom pestujú, vyrábajú esenciálne oleje, hydroláty, ale aj čaje a ďalšie výrobky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Provensalsko u susedov Čítajte 

Gazdovať tu začal už ich pradedo Pavol Bottka, ktorý v roku 1925 pri obci Kravany nad Dunajom kúpil hospodárstvo na dvore Mária. Zameriaval sa na pestovanie špeciálnych plodín, ich množenie a na produkciu semien. Bol uznávaným pestovateľom a producentom nielen vo svojom regióne, ale aj v zahraničí.

SkryťVypnúť reklamu

Začínali s chovom, dnes pestujú bylinky

Súčasní majitelia sa do roku 2020 venovali chovu hovädzieho dobytka, postupne však prešli výlučne na rastlinnú výrobu. Pestujú liečivé byliny a vybrané obilniny a následne ich spracovávajú a dodávajú od semien až po hotové výrobky.

Jana Kulichová so svojím bratom a s manželom pestujú hlavne liečivé rastliny, pre ktoré je toto prostredie ideálne – šalviu, oregano, ľubovník, materinu dúšku, rebríček, yzop, rozmarín... Na dvoch hektároch majú vysadenú levanduľu lekársku a lavandin. Nosným programom je pestovanie šípok, ktoré vysadili až na 52 hektároch.

Žiadna chémia ani stroje

Pri pestovaní byliniek nepoužívajú žiadne umelé hnojivá, pesticídy či ťažké stroje. Rastliny ručne a starostlivo sadia, okopávajú, zbierajú i balia. Cieľom nie je vyprodukovať čo najviac najlacnejších výrobkov, ale vyprodukovať dostatok kvalitných prírodných produktov s ohľadom na prostredie. Liečivé rastliny sušia na čaje a vyrábajú z nich tiež sirupy. V roku 2020 začali destilovať a vyrábať éterické oleje a hydroláty.

SkryťVypnúť reklamu

Ručná práca

V sušiarni počas našej návštevy práve ručne triedili pamajorán, na sitách dosúšali rebríček obyčajný. Konkrétne táto časť produkcie je určená na

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 754
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 262
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 142
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 909
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 974
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 822
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 402
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu