Kuriatková polievka na kyslo

Suroviny na 4 porcie
400 g kuriatok
800 ml zeleninového vývaru
1 malá cibuľa
2 zemiaky
2 plátky masla
200 ml kyslej smotany
100 ml smotany na varenie alebo šľahanie
2 PL hladkej múky
bobkový list, nové korenie
cukor, soľ, ocot na ochutenie
bylinky na dozdobenie
Kuriatka očistite a väčšie rozkrájajte. V hrnci rozohrejte maslo, orestujte na ňom nadrobno posekanú cibuľu, pridajte kuriatka a opekajte. Nakoniec zaprášte múkou a po krátkom opekaní zalejte za stáleho miešania vývarom.

Pridajte na malé kocky pokrájané zemiaky, niekoľko bobkových listov, guľôčok nového korenia a soľ a po zovretí varte asi 15 minút. Nakoniec vmiešajte kyslú aj sladkú smotanu, dochuťte soľou, cukrom a octom a odstavte. Servírujte s čerstvým chlebom.
Tip: Polievku môžete dozdobiť kôprom alebo pažítkou či inými bylinkami podľa chuti. V polievke vyniknú i krutóny.
Dubákový krém

Suroviny na 4 porcie
500 g čerstvých (alebo mrazených) dubákov
4 zemiaky
250 ml mlieka
500 ml smotany na varenie
1 cibuľa
1-2 strúčiky cesnaku
maslo alebo olivový olej
soľ, biele korenie
muškátový oriešok
Na masle alebo oleji postupne opražte cibuľu, cesnak a hríby, zalejte trochou vody a duste asi 15 minút. Pridajte na malé kocky pokrájané zemiaky, soľ a korenie, dolejte vodou, ale len toľko, aby sa zemiaky uvarili do mäkka.
Keď sú zemiaky uvarené, pridajte mlieko, rozmixujte do hladka ponorným mixérom, dolejte smotanou, krátko prevarte a odstavte. Dochuťte muškátovým orieškom a servírujte s hriankami.
Tip: Niekoľko pekných hríbov si odložte bokom a pred servírovaním ich rozkrájajte na plátky a osmažte na čipsy, ktorými polievku dozdobíte. Polievku môžete na záver dochutiť i bylinkovým olejom alebo pálivými papričkami.
Plnené šampiňóny

Suroviny na 4 porcie
16 veľkých šampiňónov
300 g mletého mäsa
1 malá cibuľa
1 vajíčko
200 syra
soľ, korenie
sušený