SME

Viete ako podáva huby pravá gazdiná?

Pochutnajte si na skvelých receptoch z dubákov, masliakov či kuriatok.

Kuriatková polievka na kyslo

Suroviny na 4 porcie

400 g kuriatok

800 ml zeleninového vývaru

1 malá cibuľa

2 zemiaky

2 plátky masla

200 ml kyslej smotany

100 ml smotany na varenie alebo šľahanie

2 PL hladkej múky

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

bobkový list, nové korenie

cukor, soľ, ocot na ochutenie

bylinky na dozdobenie

Kuriatka očistite a väčšie rozkrájajte. V hrnci rozohrejte maslo, orestujte na ňom nadrobno posekanú cibuľu, pridajte kuriatka a opekajte. Nakoniec zaprášte múkou a po krátkom opekaní zalejte za stáleho miešania vývarom.

Súvisiaci článok Vedeli ste, že paprade sú jedlé? Nemusíte byť botanik, aby ste ich mohli vyskúšať v kuchyni Čítajte 

Pridajte na malé kocky pokrájané zemiaky, niekoľko bobkových listov, guľôčok nového korenia a soľ a po zovretí varte asi 15 minút. Nakoniec vmiešajte kyslú aj sladkú smotanu, dochuťte soľou, cukrom a octom a odstavte. Servírujte s čerstvým chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Polievku môžete dozdobiť kôprom alebo pažítkou či inými bylinkami podľa chuti. V polievke vyniknú i krutóny.

Dubákový krém

Suroviny na 4 porcie

500 g čerstvých (alebo mrazených) dubákov

4 zemiaky

250 ml mlieka

500 ml smotany na varenie

1 cibuľa

1-2 strúčiky cesnaku

maslo alebo olivový olej

soľ, biele korenie

muškátový oriešok

Na masle alebo oleji postupne opražte cibuľu, cesnak a hríby, zalejte trochou vody a duste asi 15 minút. Pridajte na malé kocky pokrájané zemiaky, soľ a korenie, dolejte vodou, ale len toľko, aby sa zemiaky uvarili do mäkka.

Keď sú zemiaky uvarené, pridajte mlieko, rozmixujte do hladka ponorným mixérom, dolejte smotanou, krátko prevarte a odstavte. Dochuťte muškátovým orieškom a servírujte s hriankami.

Tip: Niekoľko pekných hríbov si odložte bokom a pred servírovaním ich rozkrájajte na plátky a osmažte na čipsy, ktorými polievku dozdobíte. Polievku môžete na záver dochutiť i bylinkovým olejom alebo pálivými papričkami.

SkryťVypnúť reklamu

Plnené šampiňóny

Suroviny na 4 porcie

16 veľkých šampiňónov

300 g mletého mäsa

1 malá cibuľa

1 vajíčko

200 syra

soľ, korenie

sušený

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 244
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 613
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 096
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 224
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 607
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 550
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 2 467
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 233
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu