SME

Poznáte rozdiel medzi lekvárom, džemom a marmeládou?

Ochutnajte z našich domácich receptov.

(Zdroj: foto - adobe stock)

Lekvár sa pripravuje prakticky iba zo sliviek (kedysi najmä z Bystrických). Menej rozšírený, no tiež vynikajúci je lekvár z hrušiek. Z umytého, očisteného a odkôstkovaného ovocia sa pri dlhom varení odparí množstvo vody, pričom lekvár zhustne na požadovanú konzistenciu. Lekvár nesmie prihorieť, preto ho treba pravidelne miešať. Pred dokončením doň môžeme, ale nemusíme pridať cukor (na 10 kilogramov sliviek asi kilogram cukru).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Užite si atmosféru pohodovej grilovačky Čítajte 

Džem vyniká po vizuálnej stránke peknou farbou a kúskami ovocia. Pripravuje sa z celého alebo poleného ovocia (marhúľ, ríbezlí) s pridaním cukru, prípadne pektínu. Pred varením džemov sa odporúča ovocie presládzať – umyté a načistené zasypať cukrom a nechať postáť cez noc. Vďaka tmu sa skráti čas varenia a vo vzniknutom rôsolovitom džeme vyniknú kúsky ovocia. Odporúčané základné množstvo cukru – približne pol kila cukru na kilogram ovocia – sa môže pri jednotlivých ovocných druhoch líšiť.

SkryťVypnúť reklamu

Marmeláda je vlastne opak džemu – má hustú a hladkú konzistenciu, je napohľad hustejšia ako džem. Vzniká rozvarením (prepasírovaním rozvareného) ovocia a zvarením spolu s cukrom na rôsolovitú nátierku. Cukor sa pridáva až po odparení väčšieho množstva vody. Častým prídavkom v marmeládach je pektín. Hustotu zvýšime pridaním citrónovej šťavy.

Voňavý jablkový džem

- 1 kg sladkých jabĺk

- 400 g cukru

- mletá škorica

Jablká ošúpte a zbavte jadrovníkov. Pomeľte ich alebo rozmixujte a spolu s cukrom dajte pomaly variť. Za občasného premiešavania varte do požadovanej hustoty. Nakoniec ochuťte trochou mletej škorice, naplňte do horúcou vodou vypláchnutých pohárikov, uzatvorte a nechajte hore dnom pomaly pod dekou vychladnúť.

Tip: Namiesto škorice môžete použiť mletý klinček alebo vanilkový struk.

SkryťVypnúť reklamu

Hruškový lekvár so zázvorom

- 2 kg zrelých hrušiek

- 500 g hnedého cukru

- 2 biocitróny

- kúsok zázvoru

- 2 PL balzamikového octu

Citróny dôkladne umyte v horúcej vode, nastrúhajte ich kôru a vytlačte z nich šťavu. Šťavu a kôru dajte do hrnca, pridajte strúhaný zázvor. Postupne pridávajte jadrovníkov zbavené a na malé kocky rozkrájané hrušky. Každú pridanú kôpku premiešajte, aby citrónová šťava ihneď pôsobila a nedovolila ovociu hnednúť.

Posypte cukrom a pokvapkajte balzamikom, prikryté nechajte odstáť, aby hrušky pustili šťavu. Priveďte k varu a pomaly za občasného miešania varte asi 40 minút. Hotový lekvár naplňte zahorúca do vysterilizovaných pohárikov, uzatvorte a nechajte hore dnom pod dekou vychladnúť.

Tip: Ak chcete chute ešte viac vyladiť, 10 minút pred dovarením pridajte do lekváru 100 ml červeného vína alebo 50 ml hruškovice.

SkryťVypnúť reklamu

Broskyňový rýchlodžem bez cukru

- 2 kg načistených broskýň

- 5-7 vetvičiek čerstvého tymianu (alebo materinej dúšky)

- 4-5 PL kukuričného škrobu

- 2 citróny

Dobre zrelé broskyne odkôstkujte a nakrájajte. Pridajte šťavu z citrónov a celé vetvičky tymianu. Môžete si ich zviazať niťou, aby sa ľahšie vyberali. Priveďte zmes k varu. Keď začne džem vrieť, stiahnite ohrev na minimum a pridajte vo vode rozmiešaný škrob. Rýchlo a dôkladne miešajte asi päť minút a ihneď ponalievajte do čistých zaváracích pohárikov.

Tip: Namiesto kukuričného škrobu je ešte výhodnejšie pridať arrowroot prášok – získaný z koreňa rastliny Maranta trstinová (Marantha arundinacea). Rastlina sa vyskytuje na západe Indie, v Brazílii a Thajsku. Nezakalí džemy, nemá žiadnu chuť a dobre znáša aj kyslé ovocie.

SkryťVypnúť reklamu

Malinová marmeláda

- 2,5 kg malín

- 1,5 kg cukru

- 2 jablká

- šťava z 2 citrónov

Maliny oberajte ráno, kým sú ešte chladné. Vyčistite ich od lístkov a v nutnom prípade aj opláchnite. Prepasírujte cez sitko, pridajte očistené nastrúhané jablká a varte za občasného miešania. Keď sa odparí asi tretina vody, pridajte cukor a po rozvarení aj citrónovú šťavu. Marmeláda zhustne a získa krásnu rubínovú farbu. Zahorúca plňte do pohárikov. Zaviečkujte a nechajte hore dnom vychladnúť.

Tip: Ak sa do marmelády prepašuje niekoľko zrniečok malín, nie je to nijaká chyba. Na domáce marmelády sa nevzťahujú obchodné predpisy.

Čučoriedkový džem s rumom

- 1 kg čučoriedok

- 500 g cukru (podľa chuti a zrelosti)

- 100 ml rumu

Umyté čučoriedky pomeľte na mäsovom mlynčeku. Pridajte cukor a rum a premiešajte. Nechajte asi 12 hodín odstáť v chladničke. Po vybratí ešte raz dôkladne premiešajte. Cukor by mal byť

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Čo si uvariť na štedrý večer? Pozrite si naše tipy na jedno predjedlo, polievku, hlavný chod, koláčiky a nápoj.

Pripravte si štedrú večeru podľa receptov na polievku, hlavný chod a koláčiky.


redakcia SME ženy 5
Hloh obyčajný

Boľavé srdce tíši hloh.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  2. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  5. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  6. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  7. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  2. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  3. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  4. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  5. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  6. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  7. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  8. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  1. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 9 497
  2. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 9 265
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 3 977
  4. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 368
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 337
  6. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 2 907
  7. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 2 890
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 555
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu