Lekvár sa pripravuje prakticky iba zo sliviek (kedysi najmä z Bystrických). Menej rozšírený, no tiež vynikajúci je lekvár z hrušiek. Z umytého, očisteného a odkôstkovaného ovocia sa pri dlhom varení odparí množstvo vody, pričom lekvár zhustne na požadovanú konzistenciu. Lekvár nesmie prihorieť, preto ho treba pravidelne miešať. Pred dokončením doň môžeme, ale nemusíme pridať cukor (na 10 kilogramov sliviek asi kilogram cukru).

Džem vyniká po vizuálnej stránke peknou farbou a kúskami ovocia. Pripravuje sa z celého alebo poleného ovocia (marhúľ, ríbezlí) s pridaním cukru, prípadne pektínu. Pred varením džemov sa odporúča ovocie presládzať – umyté a načistené zasypať cukrom a nechať postáť cez noc. Vďaka tmu sa skráti čas varenia a vo vzniknutom rôsolovitom džeme vyniknú kúsky ovocia. Odporúčané základné množstvo cukru – približne pol kila cukru na kilogram ovocia – sa môže pri jednotlivých ovocných druhoch líšiť.
Marmeláda je vlastne opak džemu – má hustú a hladkú konzistenciu, je napohľad hustejšia ako džem. Vzniká rozvarením (prepasírovaním rozvareného) ovocia a zvarením spolu s cukrom na rôsolovitú nátierku. Cukor sa pridáva až po odparení väčšieho množstva vody. Častým prídavkom v marmeládach je pektín. Hustotu zvýšime pridaním citrónovej šťavy.
Voňavý jablkový džem

- 1 kg sladkých jabĺk
- 400 g cukru
- mletá škorica
Jablká ošúpte a zbavte jadrovníkov. Pomeľte ich alebo rozmixujte a spolu s cukrom dajte pomaly variť. Za občasného premiešavania varte do požadovanej hustoty. Nakoniec ochuťte trochou mletej škorice, naplňte do horúcou vodou vypláchnutých pohárikov, uzatvorte a nechajte hore dnom pomaly pod dekou vychladnúť.
Tip: Namiesto škorice môžete použiť mletý klinček alebo vanilkový struk.
Hruškový lekvár so zázvorom

- 2 kg zrelých hrušiek
- 500 g hnedého cukru
- 2 biocitróny
- kúsok zázvoru
- 2 PL balzamikového octu
Citróny dôkladne umyte v horúcej vode, nastrúhajte ich kôru a vytlačte z nich šťavu. Šťavu a kôru dajte do hrnca, pridajte strúhaný zázvor. Postupne pridávajte jadrovníkov zbavené a na malé kocky rozkrájané hrušky. Každú pridanú kôpku premiešajte, aby citrónová šťava ihneď pôsobila a nedovolila ovociu hnednúť.
Posypte cukrom a pokvapkajte balzamikom, prikryté nechajte odstáť, aby hrušky pustili šťavu. Priveďte k varu a pomaly za občasného miešania varte asi 40 minút. Hotový lekvár naplňte zahorúca do vysterilizovaných pohárikov, uzatvorte a nechajte hore dnom pod dekou vychladnúť.
Tip: Ak chcete chute ešte viac vyladiť, 10 minút pred dovarením pridajte do lekváru 100 ml červeného vína alebo 50 ml hruškovice.
Broskyňový rýchlodžem bez cukru

- 2 kg načistených broskýň
- 5-7 vetvičiek čerstvého tymianu (alebo materinej dúšky)
- 4-5 PL kukuričného škrobu
- 2 citróny
Dobre zrelé broskyne odkôstkujte a nakrájajte. Pridajte šťavu z citrónov a celé vetvičky tymianu. Môžete si ich zviazať niťou, aby sa ľahšie vyberali. Priveďte zmes k varu. Keď začne džem vrieť, stiahnite ohrev na minimum a pridajte vo vode rozmiešaný škrob. Rýchlo a dôkladne miešajte asi päť minút a ihneď ponalievajte do čistých zaváracích pohárikov.
Tip: Namiesto kukuričného škrobu je ešte výhodnejšie pridať arrowroot prášok – získaný z koreňa rastliny Maranta trstinová (Marantha arundinacea). Rastlina sa vyskytuje na západe Indie, v Brazílii a Thajsku. Nezakalí džemy, nemá žiadnu chuť a dobre znáša aj kyslé ovocie.
Malinová marmeláda

- 2,5 kg malín
- 1,5 kg cukru
- 2 jablká
- šťava z 2 citrónov
Maliny oberajte ráno, kým sú ešte chladné. Vyčistite ich od lístkov a v nutnom prípade aj opláchnite. Prepasírujte cez sitko, pridajte očistené nastrúhané jablká a varte za občasného miešania. Keď sa odparí asi tretina vody, pridajte cukor a po rozvarení aj citrónovú šťavu. Marmeláda zhustne a získa krásnu rubínovú farbu. Zahorúca plňte do pohárikov. Zaviečkujte a nechajte hore dnom vychladnúť.
Tip: Ak sa do marmelády prepašuje niekoľko zrniečok malín, nie je to nijaká chyba. Na domáce marmelády sa nevzťahujú obchodné predpisy.
Čučoriedkový džem s rumom

- 1 kg čučoriedok
- 500 g cukru (podľa chuti a zrelosti)
- 100 ml rumu
Umyté čučoriedky pomeľte na mäsovom mlynčeku. Pridajte cukor a rum a premiešajte. Nechajte asi 12 hodín odstáť v chladničke. Po vybratí ešte raz dôkladne premiešajte. Cukor by mal byť