SME

Gazda Milan prežehnával chlieb počas historickej žatvy na Lubine

Tohtoročnou novinkou bol gepeľ.

Po ťažkej práci gazda Milan Zemanovič odovzdáva každému kúsok žatevného chlebíka ako odmenu za prácu.Po ťažkej práci gazda Milan Zemanovič odovzdáva každému kúsok žatevného chlebíka ako odmenu za prácu. (Zdroj: Foto - Ján Lukáč)

Historická žatva u gazdu Milana Zemanoviča na Kopcovom v Lubine sa tento rok konala 22. júla. V rámci koseckého kalendára šlo o jedinečné podujatie svojho druhu vzhľadom na spôsob kosenia a ukladanie do riadka či následné spracovanie nakoseného až po uloženie do stodoly.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Zdravé, nenáročné a bohaté na úrodu. Osem plodín, ktoré by mali byť v každej záhrade Čítajte 

Každý rok na gazdovstve Milana Zemanoviča pribudne nástroj, pomocou ktorého nazrieme hlbšie do histórie spracovania obilia. Začalo sa to najprv zrepasovaním historickej mláťačky s pohonom. Neskôr pribudli cepy, drevené lopaty, sitá, rajtáre a tento rok to bol gepeľ – zariadenie prevádzajúce silu ťažných zvierat (koní, volov) na točivý moment na remenici.

SkryťVypnúť reklamu

Primárnym nástrojom na kosenie obilia je tradičná kosa, tá okrem ostria má na kosisku pripevnený aj takarov. Ide o hrable alebo v niektorých regiónoch Slovenska ide o sieť, mech či plachtu oblúkovitého tvaru. Takarov je časť kosy slúžiaca na uloženie obilia do zvislého zákosu tak, aby sa žnici lepšie odoberalo obilie a ukladalo do snopkov.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 809
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 317
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 798
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 009
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 845
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 482
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu