SME

Varte a jedzte v letnej kuchyni, ale pozor: Liptov nie je Saint-Tropez

Ste v nej ako v súkromnej reštaurácii, kde sa platí len za suroviny. Treba ju však dobre postaviť.

(Zdroj: FOTO - ADOBESTOCK)

Nie je v tom žiadna náhoda, že letné kuchyne sa vracajú na výslnie popularity. Kým ešte pred pol storočím boli len farmárskym zákutím pre zaváranie, muštovanie a zabíjačky v pivnici alebo starom dome za novopostaveným, dnes majú podobu relaxačného zákutia, do ktorého sa snažíme presunúť časť svojho života.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Letná kuchyňa je sezónnym predĺžením jedálne a kuchyne z interiéru do šikovne vybaveného zákutia vo dvore či v záhrade.

Pod starým orechom

Možno to máte v krvi. Bez rozmyslenia usadáte k stolu pod starým orechom so šálkou kávy, vianočkou a džemom. Hľadáte pri ňom každú príležitosť na to, aby ste rozpálili gril alebo rozkúrili pod kotlíkom namiesto tradičného varenia.

SkryťVypnúť reklamu

A ak sa rozprší, usadnete s namazaným chlebom aspoň na gánok, aby ste boli súčasťou tohto pôsobivého divadla.

Ak však žijete v domácnosti, kde každý úchytkom pojedá svoju večeru pri počítači, pred televízorom alebo len tak za pochodu, nebude pre vás letná kuchyňa o nič zaujímavejšia ako jedáleň rodinného domu.

Je malá šanca, že zmeníte svoje návyky len preto, že ste vybudovali niečo nové. Na ukážku, pre príležitostné návštevy.

Viac ako len stôl

Čaro letnej kuchyne je v jej pripravenosti a zázemí. Bez prípravy navaríte šálku čaju. Bez chystania a prenášania v nej nájdete všetko potrebné pre prípravu raňajok. Len do nej vykročíte ako do svojej kuchyne a všetko je na svojom mieste. Od čerstvého chleba až po zeleninu, ktorú ste so sebou priniesli zo záhradky.

SkryťVypnúť reklamu

Vraciate sa v spomienkach ku kempingovej kuchyni letných táborov? Alebo máte pred očami obraz stredomorskej murovanej kuchyne s pieckou na chlieb, grilom a otvoreným ohniskom? Možno by ste však pre plný komfort radšej len odsunuli kuchynskú stenu, aby sa s predĺžením na terasu stala vaším karibským snom.

Letná kuchyňa môže mať veľa podôb. Ohľadom tej vašej by ste mali mať jasno skôr, ako sa pustíte do budovania. Drevený nábytok francúzskeho vidieka, priemyselná betónová moderna, výmurovky z prírodného kameňa alebo ostro pálených tehál – všetky majú svojský charakter.

Liptov nie je Saint-Tropez

S pevnou zemou pod nohami a strieškou nad hlavou si pri budovaní letnej kuchyne vystačíte možno na Riviére. Nie však u nás pod horami. Aj júnové dni vás zastihnú so siedmimi stupňami ranného chladu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 784
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 288
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 847
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 989
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 832
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 442
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu