V júlovom čísle Doma v záhrade nájdete prílohu Letná kuchyňa a v nej osem strán receptov:
- na marhuľové víno, domácke sirupy a ďalšie zaujímavé nápoje,
- tavče gravče, zeleninovú šakšuku a ľahké letné jedlá,
- rýchlu hrnčekovú bublaninu a iné dezerty
- paradajky bez sterilizácie a ďalšie zaváraniny.
V júlovomDoma v záhrade si tiež prečítate
Ako na to: postavte si v záhrade sprchu
Extra: Obchod v múzeu (reportáž)
Pastva na historických miestach
Zbierame pamajorán na čimičuri
Z regiónov: kde ešte spávajú kosci pod širákom
Tip na výlet: Odvezte sa Smolenickou fčelou
Z klenotnice našich odrôd: storočný hrach z Oravskej Polhory
Biodiverzita: Pri Bratislave kedysi ročne ulovili sto medveďov

Editoriál
V čase okolo letného slnovratu oberáme svätojánske orechy na obľúbenú orechovku. Tohoročné leto prišlo trochu neskôr. Začiatkom júla je na zelené orechy ešte stále vhodný termín.
Orechy najprv umyjeme, dôkladne ich očistíme, povykrajujeme poškodené miesta a ponoríme ich do čistej vody. Nemala by to byť chlórovaná voda z vodovodu. Ak nemáme prístup k čistej pramenistej, necháme tú vodovodnú aspoň cez noc odstáť. Orechy v nej necháme namočené dvadsaťštyri hodín. Macerát, ktorý vznikne, nevylievame. Stočíme ho do čistých fliaš a priebežne ho počas zakladania orechovky popíjame.

Orechy krátko osušíme. Do čistého veľkého pohára nalejeme liter vodky a pridáme šťavu z dvoch citrónov. Do pripraveného roztoku vkladáme orechy ihneď po rozkrojení, aby nezačali na vzduchu oxidovať. Takto si dlho zachovajú krásnu sviežu farbu. Krájame ich na štvrtiny či kolieska.

Keď sú všetky orechy rozkrojené v pohári s roztokom, doplníme pohár druhým litrom vodky. Čím kvalitnejší alkohol použijeme, tým kvalitnejšia bude orechovka.
Odoláme pokušeniu pridávať klinčeky, vanilku, pomarančovú kôru. Týmito ingredienciami sa internet priam hemží, ale pri príprave kvalitnej orechovky nie sú až také podstatné. Oveľa dôležitejšia je kvalita vodky a správny termín oberania.
Založenú orechovku uzavrieme viečkom a odnesieme do pivnice. Ak nemáme pivnicu, odložíme pohár do chladničky. Odoláme pokušeniu vykladať orechovku na slnečný parapet, v žiadnom pôvodnom recepte sa tento krok nespomína.
Pokiaľ ide o množstvo, aj v tomto smere sa jednotlivé recepty rozchádzajú. Niektoré odporúčajú dvanásť, iné dvadsať orechov na dva litre vodky. My sme použili štyridsať orechov na 2,5 litra 40-percentnej vodky.
Z ďalších ingrediencií sa spomínajú hlavne cukor, klinčeky, muškátový oriešok, aníz, fenikel, citrónová či pomarančová kôra či dokonca omanový koreň, bodliakový koreň či koreň fialky.
Dĺžka lúhovania sa uvádza od dvoch do desiatich týždňov. Cukor môžeme pridať dvoma spôsobmi. Buď priamo, alebo v podobe sirupu.
Starý francúzsky recept napríklad odporúča 4 litre koňaku, 25 zelených orechov, vrchnú tenučkú šupku z pomaranča a 4 klinčeky. Po desiatich týždňoch zliať a pridať vychladnutý sirup uvarený z troch kilogramov cukru a štyroch litrov vody.
Veľa radosti pri príprave vlastnej orechovky a krásne leto.