SME
Pondelok, 25. september, 2023 | Meniny má Vladislav

Viac kusov hydiny do každej rodiny

Vyšlo júnové číslo Doma v záhrade.

(Zdroj: redakcia)

V júnovom Doma v záhrade si prečítate:

Prehľad plemien sliepok vhodných pre drobnochov

Gazdovské počty

Chov prepelíc a perličiek

Rarity z ríše sliepok

Objavte záľubu v chove hydiny a váš dvor sa môže stať vašou zásobárňou. Postavíte kurín, vybudujete voliéru, nakúpite krmivo, prisvecujete. Vymieňate vodu. Dvor vás zásobí čerstvým mäsom a chutnými vajíčkami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V júnovom čísle ďalej nájdete:

Prehľad jedlých kvetov (dokončenie)

Prečo je ručné kosenie také dôležité

Sté výročie úmrtia významného botanika Jozefa Ľudovíta Holubyho

Slovenské rodinné a krajové odrody cesnaku

Kedy vylamujeme súkvetia na cesnakoch paličiakoch

Prvými obyvateľmi záhradného jazierka bývajú vážky

Postavte terasu na zemných skrutkách

Rady a tipy šikovného grilmajstra

Editoriál

V júni sa v záhradke končí obdobie výsadby teplomilných priesad. Tie, ktoré sme vysadili doposiaľ, sa vďaka výdatným májovým zrážkam dobre ujali. Dosádzame ešte uhorky a tekvice vrátane patizónov a cukín. Rajčiny sa s pribúdajúcimi slnečnými dňami rýchlo šplhajú do výšky a vyžadujú vyväzovanie. Najmenej raz za týždeň na kolíkových (ťahavých, indeterminantných) rajčinách vylamujeme zálistky, k opore ich priväzujeme voľne. Oporu ocení aj paprika či baklažány. Je najvyšší čas na vybudovanie opory pre uhorky a cukrové melóny, či už sú to siete, visiace špagátce alebo latkové systémy.
Tvorbe prísušku predchádzame nastielaním pokosenou trávou a prikrývaním pôdy, vďaka čomu zadržíme vlahu oveľa dlhšie v pôde.
V júni sú v kalendári každého záhradkára zapísané veľkými písmenami aj niektoré dôležité termíny zberu: je tu posledná možnosť nazbierať kvety bazy na sirup, a koncom mesiaca je to zase zber lipy na čaj a svätojánskych orechov na likér. Využitie bazy a svätojánskych orechov v kuchyni bolo v minulosti hojnejšie a dnes je príprava obľúbených nápojov z nich už len nostalgickou spomienkou na časy, keď sa z nich pripravovali aj ďalšie špeciality ako bazový džem či vyprážané bazové kvety. Vlašské orechy sa nakladali do cukru a využívali sa na prípravu rozličných cukroviniek, pripravovali sa z nich i zaváraniny či lekvár.

SkryťVypnúť reklamu

Jún je najvhodnejší čas na zber bylín, ktoré rýchlo idú do kvetu. Zbierame svätojánske byliny, najmä ľubovník, ktorý je v období letného slnovratu najľubovníkovatejší, ale aj repík, myší chvost, levanduľu, mätu, šalviu a ďalšie aromatické bylinky. Postupne zberáme roztvárajúce sa kvety nechtíka a sušíme ich krátko v tieni v prievane, aby nestratili farbu. Je vhodný čas aj na prípravu bylinkového masla a bylinkových kociek. Niekoľko inšpirácií nájdete aj v Prehľade jedlých kvetov na stranách 9 – 16.
V júni ešte môžeme zberať stopky rebarbory. Zvyšok sezóny už necháme rastliny zregenerovať, aby zosilneli pre ďalší rok. Hoci je rebarbora zelenina, spracúvame ju podobne ako ovocie.
Zberáme hrach, cesnak, cibuľu a vykopávame nové zemiaky. Na uvoľnené miesto na hriadkach vysádzame priesady rýchlorastúcich plodín.
V ovocnej časti záhrady rýchlo dozrievajú jahody a čerešne podľa odrôd. Jahody podkladáme slamou a zozbierané plody postupne spracúvame na džem. Nízky obsah pektínu v nich dopĺňame ríbezľovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Oberáme skoré odrody višní a pripravujeme z nich obľúbenú griotku. Aj džem z višní či čerešní chutí vynikajúco, musíme však vystihnúť správny čas a predbehnúť všetečné škorce, inak by nás mohli razom pripraviť o úrodu. V chotári dozrieva aj ikonická čerešňa vtáčia pravá, a hoci jej plody sú menšie, v nutričných hodnotách predstihujú šľachtené veľkoplodé odrody.
Viac o spracovaní úrody si povieme v júli, na ktorý sme pre vás pripravili obľúbenú prílohu Letná kuchyňa. Prajeme vám krásny letný čas a veľa slnka do najdlhších dní roka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Také veľké kníhkupectvo ako na Obchodnej už neotvoríme
  2. Potrebujeme sa zbaviť nálepky montážnej dielne
  3. Na nechránenom školskom dvore namerali v lete až 60 stupňov
  4. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy?
  5. Via Pribina spúšťa súťaž INOVÁTOR1
  6. Zamestnanci Mecomu súťažili na športových dňoch
  7. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka
  8. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát
  1. OMV Slovensko rozvíja svoju stratégiu pre elektromobilitu
  2. Helping business on a global scale
  3. The visionary origins and global ambitions of the FMCU
  4. Samostatná volebná miestnosť pre jeden byt v Rači
  5. Skupina BizPartner Group presúva svoje služby pod jednu strechu
  6. 9. stredoeurópsky popáleninový kongres združil špecialistov
  7. Potrebujeme sa zbaviť nálepky montážnej dielne
  8. Zamestnanci Mecomu súťažili na športových dňoch
  1. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 15 740
  2. Hladinka smeruje do Košíc! 7 289
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 837
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 5 093
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 506
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 2 282
  7. Také veľké kníhkupectvo ako na Obchodnej už neotvoríme 2 254
  8. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 170
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda SaS Richard Sulík

Baránik opisuje Haščáka ako významného priemyselníka, s ktorým minister musí komunikovať.


a 1 ďalší 2 h
Peter Tkačenko

Laicky to vyzerá na zneužívanie právomocí z osobitného motívu pomsty.


3 h
Z vlakov do autobusov, začala sa ročná výluka.

Inak to mali vymyslieť, vravia cestujúci.


48m
Meštiansky dom pri Šancovej ulici nebol vždy pre oči lákavým. Za rekonštrukciou stoja obyvatelia, ktorí si zaplatili všetko z vlastného.

Keď nejde o pamiatku, nikto vám nič nedá.


24. sep

Neprehliadnite tiež

Ako sušiť plody v domácich podmienkach.


19. sep

Pochutnajte si na skvelých zeleninových pokrmoch.


22. sep

Prečo po vojakoch zostávajú motýle?


a 1 ďalší 22. sep

Koprofágny hmyz tvorí v prírode dôležitú súčasť potravného reťazca.


a 1 ďalší 15. sep
SkryťZatvoriť reklamu