SME

Viac kusov hydiny do každej rodiny

Vyšlo júnové číslo Doma v záhrade.

(Zdroj: redakcia)

V júnovom Doma v záhrade si prečítate:

Prehľad plemien sliepok vhodných pre drobnochov

Gazdovské počty

Chov prepelíc a perličiek

Rarity z ríše sliepok

Objavte záľubu v chove hydiny a váš dvor sa môže stať vašou zásobárňou. Postavíte kurín, vybudujete voliéru, nakúpite krmivo, prisvecujete. Vymieňate vodu. Dvor vás zásobí čerstvým mäsom a chutnými vajíčkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V júnovom čísle ďalej nájdete:

Prehľad jedlých kvetov (dokončenie)

Prečo je ručné kosenie také dôležité

Sté výročie úmrtia významného botanika Jozefa Ľudovíta Holubyho

SkryťVypnúť reklamu

Slovenské rodinné a krajové odrody cesnaku

Kedy vylamujeme súkvetia na cesnakoch paličiakoch

Prvými obyvateľmi záhradného jazierka bývajú vážky

Postavte terasu na zemných skrutkách

Rady a tipy šikovného grilmajstra

Editoriál

V júni sa v záhradke končí obdobie výsadby teplomilných priesad. Tie, ktoré sme vysadili doposiaľ, sa vďaka výdatným májovým zrážkam dobre ujali. Dosádzame ešte uhorky a tekvice vrátane patizónov a cukín. Rajčiny sa s pribúdajúcimi slnečnými dňami rýchlo šplhajú do výšky a vyžadujú vyväzovanie. Najmenej raz za týždeň na kolíkových (ťahavých, indeterminantných) rajčinách vylamujeme zálistky, k opore ich priväzujeme voľne. Oporu ocení aj paprika či baklažány. Je najvyšší čas na vybudovanie opory pre uhorky a cukrové melóny, či už sú to siete, visiace špagátce alebo latkové systémy.
Tvorbe prísušku predchádzame nastielaním pokosenou trávou a prikrývaním pôdy, vďaka čomu zadržíme vlahu oveľa dlhšie v pôde.
V júni sú v kalendári každého záhradkára zapísané veľkými písmenami aj niektoré dôležité termíny zberu: je tu posledná možnosť nazbierať kvety bazy na sirup, a koncom mesiaca je to zase zber lipy na čaj a svätojánskych orechov na likér. Využitie bazy a svätojánskych orechov v kuchyni bolo v minulosti hojnejšie a dnes je príprava obľúbených nápojov z nich už len nostalgickou spomienkou na časy, keď sa z nich pripravovali aj ďalšie špeciality ako bazový džem či vyprážané bazové kvety. Vlašské orechy sa nakladali do cukru a využívali sa na prípravu rozličných cukroviniek, pripravovali sa z nich i zaváraniny či lekvár.

SkryťVypnúť reklamu

Jún je najvhodnejší čas na zber bylín, ktoré rýchlo idú do kvetu. Zbierame svätojánske byliny, najmä ľubovník, ktorý je v období letného slnovratu najľubovníkovatejší, ale aj repík, myší chvost, levanduľu, mätu, šalviu a ďalšie aromatické bylinky. Postupne zberáme roztvárajúce sa kvety nechtíka a sušíme ich krátko v tieni v prievane, aby nestratili farbu. Je vhodný čas aj na prípravu bylinkového masla a bylinkových kociek. Niekoľko inšpirácií nájdete aj v Prehľade jedlých kvetov na stranách 9 – 16.
V júni ešte môžeme zberať stopky rebarbory. Zvyšok sezóny už necháme rastliny zregenerovať, aby zosilneli pre ďalší rok. Hoci je rebarbora zelenina, spracúvame ju podobne ako ovocie.
Zberáme hrach, cesnak, cibuľu a vykopávame nové zemiaky. Na uvoľnené miesto na hriadkach vysádzame priesady rýchlorastúcich plodín.
V ovocnej časti záhrady rýchlo dozrievajú jahody a čerešne podľa odrôd. Jahody podkladáme slamou a zozbierané plody postupne spracúvame na džem. Nízky obsah pektínu v nich dopĺňame ríbezľovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Oberáme skoré odrody višní a pripravujeme z nich obľúbenú griotku. Aj džem z višní či čerešní chutí vynikajúco, musíme však vystihnúť správny čas a predbehnúť všetečné škorce, inak by nás mohli razom pripraviť o úrodu. V chotári dozrieva aj ikonická čerešňa vtáčia pravá, a hoci jej plody sú menšie, v nutričných hodnotách predstihujú šľachtené veľkoplodé odrody.
Viac o spracovaní úrody si povieme v júli, na ktorý sme pre vás pripravili obľúbenú prílohu Letná kuchyňa. Prajeme vám krásny letný čas a veľa slnka do najdlhších dní roka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 754
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 262
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 142
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 909
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 974
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 822
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 402
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu