SME
Sobota, 23. september, 2023 | Meniny má Zdenka

Grilovanie má byť zážitkom. Nie všetko je iba o rozpálenom rošte a dyme

Na gril patrí mäso, zelenina i ovocie.

Dobrá nálada i nápady na osvedčené recepty idú ruka v ruke s novou grilovacou sezónou. Užite si ju naplno.
Dobrá nálada i nápady na osvedčené recepty idú ruka v ruke s novou grilovacou sezónou. Užite si ju naplno. (Zdroj: (Zdroj: FOTO - ADOBE STOCK))

Otvoríte vedierko s ochutenými krídelkami, rozložíte ich na rozpálený gril a oddávate sa neodolateľnej vôni, ktorá preniká na ulicu a do všetkých susedských dvorov. Aj tak môže vyzerať víkendová grilovačka, pri ktorej sa uvoľníte po rušnom pracovnom týždni.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sezóna je však príliš dlhá na to, aby ste to opakovali víkend po víkende, znova a znova. Rozhliadnite sa po šikovných technikách grilovania, vďaka ktorým si užijete svoj gril naplno. Určite medzi nimi nájdete favorita, ktorý vás zaujme.

Grilovanie na platni

Karamelizovaná cibuľa, šťavnaté burgery, flambované plátky ovocia, ale aj praženica, zemiakové placky a opekaná slanina. To všetko vás čaká, ak vymeníte rošt za grilovaciu platňu. Tie najlepšie sú z masívnej liatiny a nie je na škodu, ak sú potiahnuté hladkou vrstvou keramického smaltu.

SkryťVypnúť reklamu

V čom je grilovanie na liatinovej platni iné? Omastok a šťava zostávajú v priamom kontakte so surovinami, takže výsledok je vždy šťavnatejší. Bez plameňa, neskrotného dymu a obhorených okrajov. Každú porciu môžete kedykoľvek podliať, aby skutočne stála za to.

Možno už rozmýšľate nad tým, ako použijete závažia a krycie misky, alebo budete na seba vrstviť rôzne suroviny, tak ako to poznáte zo stánkov s rýchlym občerstvením. Jednu vec majte na pamäti. Grilovacia platňa nie je nikdy dosť veľká pre všetko.

Špajdle a ihly

Sotva nájdete niekoho, kto z grilu neochutnal absolútnu klasiku – starostlivo nakrájané plátky zemiakov, slaniny, cibule a mäsa, úhľadne napichané na bambusovej špajdli. V tesnom kontakte miešajú svoje chute, aby zapôsobili svojou prefíkanosťou.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Začína sa grilovacia sezóna. Akým chybám by ste sa mali vyhnúť? Čítajte 

Na paličkách si však môžete pripraviť aj horúci ovocný šalát, kukuricu, kebaby z mletého mäsa, ale aj na kocky nakrájanú bielu rybu, plody mora, či rezy klobások prekladané plodovou zeleninou. Dokonalosť sa ukrýva v marinádach, do ktorých môžete zostavené paličky namáčať.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  3. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  4. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  5. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  6. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  7. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  8. Prišli na to, že odpad je cenný
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 851
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 7 050
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 102
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 4 509
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 393
  6. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 226
  7. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 3 150
  8. Ľuboš Fellner opäť pozýva. Kam volá turistov teraz? 2 460
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pochutnajte si na skvelých zeleninových pokrmoch.


22. sep

Prečo po vojakoch zostávajú motýle?


a 1 ďalší 22. sep

Koprofágny hmyz tvorí v prírode dôležitú súčasť potravného reťazca.


a 1 ďalší 15. sep

Drobné živočíchy svojou prítomnosťou vypovedajú aj o kvalite vody.


a 1 ďalší 15. sep
SkryťZatvoriť reklamu