Otvoríte vedierko s ochutenými krídelkami, rozložíte ich na rozpálený gril a oddávate sa neodolateľnej vôni, ktorá preniká na ulicu a do všetkých susedských dvorov. Aj tak môže vyzerať víkendová grilovačka, pri ktorej sa uvoľníte po rušnom pracovnom týždni.
Sezóna je však príliš dlhá na to, aby ste to opakovali víkend po víkende, znova a znova. Rozhliadnite sa po šikovných technikách grilovania, vďaka ktorým si užijete svoj gril naplno. Určite medzi nimi nájdete favorita, ktorý vás zaujme.
Grilovanie na platni
Karamelizovaná cibuľa, šťavnaté burgery, flambované plátky ovocia, ale aj praženica, zemiakové placky a opekaná slanina. To všetko vás čaká, ak vymeníte rošt za grilovaciu platňu. Tie najlepšie sú z masívnej liatiny a nie je na škodu, ak sú potiahnuté hladkou vrstvou keramického smaltu.
V čom je grilovanie na liatinovej platni iné? Omastok a šťava zostávajú v priamom kontakte so surovinami, takže výsledok je vždy šťavnatejší. Bez plameňa, neskrotného dymu a obhorených okrajov. Každú porciu môžete kedykoľvek podliať, aby skutočne stála za to.
Možno už rozmýšľate nad tým, ako použijete závažia a krycie misky, alebo budete na seba vrstviť rôzne suroviny, tak ako to poznáte zo stánkov s rýchlym občerstvením. Jednu vec majte na pamäti. Grilovacia platňa nie je nikdy dosť veľká pre všetko.

Špajdle a ihly
Sotva nájdete niekoho, kto z grilu neochutnal absolútnu klasiku – starostlivo nakrájané plátky zemiakov, slaniny, cibule a mäsa, úhľadne napichané na bambusovej špajdli. V tesnom kontakte miešajú svoje chute, aby zapôsobili svojou prefíkanosťou.

Na paličkách si však môžete pripraviť aj horúci ovocný šalát, kukuricu, kebaby z mletého mäsa, ale aj na kocky nakrájanú bielu rybu, plody mora, či rezy klobások prekladané plodovou zeleninou. Dokonalosť sa ukrýva v marinádach, do ktorých môžete zostavené paličky namáčať.