SME

Grilovanie má byť zážitkom. Nie všetko je iba o rozpálenom rošte a dyme

Na gril patrí mäso, zelenina i ovocie.

Dobrá nálada i nápady na osvedčené recepty idú ruka v ruke s novou grilovacou sezónou. Užite si ju naplno.
Dobrá nálada i nápady na osvedčené recepty idú ruka v ruke s novou grilovacou sezónou. Užite si ju naplno. (Zdroj: (Zdroj: FOTO - ADOBE STOCK))

Otvoríte vedierko s ochutenými krídelkami, rozložíte ich na rozpálený gril a oddávate sa neodolateľnej vôni, ktorá preniká na ulicu a do všetkých susedských dvorov. Aj tak môže vyzerať víkendová grilovačka, pri ktorej sa uvoľníte po rušnom pracovnom týždni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sezóna je však príliš dlhá na to, aby ste to opakovali víkend po víkende, znova a znova. Rozhliadnite sa po šikovných technikách grilovania, vďaka ktorým si užijete svoj gril naplno. Určite medzi nimi nájdete favorita, ktorý vás zaujme.

Grilovanie na platni

Karamelizovaná cibuľa, šťavnaté burgery, flambované plátky ovocia, ale aj praženica, zemiakové placky a opekaná slanina. To všetko vás čaká, ak vymeníte rošt za grilovaciu platňu. Tie najlepšie sú z masívnej liatiny a nie je na škodu, ak sú potiahnuté hladkou vrstvou keramického smaltu.

SkryťVypnúť reklamu

V čom je grilovanie na liatinovej platni iné? Omastok a šťava zostávajú v priamom kontakte so surovinami, takže výsledok je vždy šťavnatejší. Bez plameňa, neskrotného dymu a obhorených okrajov. Každú porciu môžete kedykoľvek podliať, aby skutočne stála za to.

Možno už rozmýšľate nad tým, ako použijete závažia a krycie misky, alebo budete na seba vrstviť rôzne suroviny, tak ako to poznáte zo stánkov s rýchlym občerstvením. Jednu vec majte na pamäti. Grilovacia platňa nie je nikdy dosť veľká pre všetko.

Špajdle a ihly

Sotva nájdete niekoho, kto z grilu neochutnal absolútnu klasiku – starostlivo nakrájané plátky zemiakov, slaniny, cibule a mäsa, úhľadne napichané na bambusovej špajdli. V tesnom kontakte miešajú svoje chute, aby zapôsobili svojou prefíkanosťou.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Začína sa grilovacia sezóna. Akým chybám by ste sa mali vyhnúť? Čítajte 

Na paličkách si však môžete pripraviť aj horúci ovocný šalát, kukuricu, kebaby z mletého mäsa, ale aj na kocky nakrájanú bielu rybu, plody mora, či rezy klobások prekladané plodovou zeleninou. Dokonalosť sa ukrýva v marinádach, do ktorých môžete zostavené paličky namáčať.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  2. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  3. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  6. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  8. Na Marka oharka do jarka
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 40 482
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 850
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 429
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 205
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 7 285
  6. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 5 112
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 643
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 635
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo aprílové číslo Doma v záhrade.


Priestor záhrady nám prináša rozvoj duševného zdravia a poznanie prírody.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Stal sa novým predsedom Slovenskej entomologickej spoločnosti pri SAV.


a 1 ďalší

Práve vyšlo: Doma v záhrade špeciál 2025.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu