Prečo vôbec jesť kvety? Okrem toho, že sú krásne, voňavé a chutné, mnohé z nich majú aj liečivé účinky, podporujú správne trávenie a majú významnú nutričnú hodnotu či obsahujú bioaktívne zložky ako antioxidanty.
Na rozdiel od zeleniny kupovanej v supermarketoch. Samozrejme, na našom stole nechýbajú, alebo by nemali chýbať kvetné puky zeleniny - brokolice, karfiolu či artičokov.
Alebo kvety bežne používaných byliniek ako prvosienka, baza, materina dúška či levanduľa. Ale to zďaleka nie je všetko.
Tento článok si môžete prečítať v mesačníku Doma v záhrade, ktorý je v predaji do 31. 5.

Obrovské množstvo bežných kvetov je jedlých – či už je to púpava, ďatelina alebo primárne okrasné kvety – napríklad ruže či tulipány.
Tu sa možno už aj tí odvážnejší pozastavia, no skôr ako vecné dôvody bývajú príčinou predsudkov spoločenské konvencie. Jedlých kvetov je oveľa viac, než si väčšina ľudí dokáže predstaviť.
Úvodnú časť s prehľadnou tabuľkou jedlých kvetov podľa čeľadí a termínov kvitnutia sme uverejnili v tohoročnom špeciáli.
Hlavnú časť textu aj s niekoľkými receptmi uverejňujeme v aktuálnom čísle, dokončenie nájdete v júnovom vydaní Doma v záhrade.
1. Vŕba rakytová
Sladká lízanka ako pozdrav jari
Ako prvý posol jari s jedlými kvetmi svieti v plnom kvete do diaľky už od marca do apríla a peľom láka včely. Práve tento peľ je voňavý a veľmi chutný aj pre nás a zo samčích kvetov ho môžeme při správnom načasovaní zlízať ako z lízanky.
Netreba otáľať, lebo kvety kvitnú krátko. Samčie kvety s peľom môžeme aj ponoriť do vody a vypiť. Okrem týchto dvoch tipov veľa kulinárneho využitia táto vŕba nemá, ale keďže je z domácich vonku rastúcich jedlých kvetov jedna z prvých, môžeme jej to odpustiť.
2. Prvosienky
Voňavé a sladké krásky
Na lúkach a v riedkych lesoch nájdeme v apríli a máji voňavé nežne citrónovožlté sukienky prvosienky vyššej či prvosienky bezbyľovej, ba aj sýtožlté sukne prvosienky jarnej.