SME

Začína sa grilovacia sezóna. Akým chybám by ste sa mali vyhnúť?

Dokonalosť grilovačky sa ukrýva v detailoch.

Čerstvé suroviny, neodolateľná vôňa a pohodová atmosféra. O tom je dokonalá grilovačka.Čerstvé suroviny, neodolateľná vôňa a pohodová atmosféra. O tom je dokonalá grilovačka. (Zdroj: FOTO - ADOBE STOCK)

Na začiatku je to možno len rozmarné plánovanie príjemných chvíľ s rodinou a priateľmi. A niekde v pozadí je aj vyhliadka kulinárskeho zážitku a zábavy, na ktoré zostanú príjemné spomienky. Reč je o spoločnom grilovaní.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cieľom každého hostiteľa je, aby dopadlo čo najlepšie. No je veľmi ľahké skĺznuť k chybám, ktoré môžu pokaziť deň. Preto prinášame deväť najčastejších chýb, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

1. Špinavý gril

Rošt, z ktorého visia kvapky zatuchnutého omastku a lepkavý decht, ktorý nadobro pokryl celé veko. Nikdy nečakajte pôsobivý kulinársky zážitok od grilu, ktorý do vône a chuti pripravovaných dobrôt odovzdáva patinu predchádzajúcich dobrodružstiev.

SkryťVypnúť reklamu

Je to, ako keby ste v udiarni podkurovali záhradným odpadom namiesto kvalitného dreva.

Na to, aby ste gril udržali v top stave netreba veľa. Len ho po poslednej várke rozpáľte na čo najvyššiu teplotu a dajte mu čas, aby všetko znečistenie vyhorelo. Suchý zvyšok už dočistíte nerezovou kefou. Hoci aj tesne pred ďalším použitím.

Celé to potrvá približne 20 minút - bez vašej asistencie, kým si užívate atmosféru pri prestretom stole. Tuky vyhoria a odparia sa do povetria. Decht sa vysuší a zmení na odlupujúcu sa vrstvu. A to všade - vo vani pod plynovými horákmi, v miske pod elektrickou špirálou, ale aj na palivovom rošte, v popole brikiet.

2. Nedostatočné zahriatie

Neexistuje žiadny dôvod pre to, aby ste sa ponáhľali. Doprajte grilu dostatok paliva a času, aby sa vyhrial. Potrebuje naakumulovať teplo do všetkých pracovných častí. Najlepšie spravíte, ak sa spoľahnete na teplomer zabudovaný v jeho veku.

SkryťVypnúť reklamu

Ak zostáva teplota stabilná aj dve či tri minúty po stlmení ohrevu, ste pripravení na grilovanie. Len vďaka vysokej teplote bude tepelná úprava dostatočne rýchla na to, aby ste čerstvé suroviny nepresušili . Odmenou vám bude neodolateľná vôňa a zlatistá kôrka z prírodného karamelu.

Súvisiaci článok V našom kraji sa údia hlavne klobásky a slanina Čítajte 

Pri grile na drevené uhlie vyčaríte dokonalú pahrebu rozkurovacím komínom. Pri plynovom počúvajte, či bežia horáky skutočne naplno. Nie je nezvyčajné, že zaostávajú, ak ste v zime z fľaše spotrebovali propán a zostali v nej iba menej výhrevné zložky plynu.

3. Studené suroviny

Neprenášajte si do grilovania zlozvyky z kuchynského varenia a dbajte na to, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu, kým ich položíte na rozpálený gril.

Platí to pre stejky, burgery, kuracie krídelká, ale aj plátky marinovaného mäsa, ryby či zeleninu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Potraviny, Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 313
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 321
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 887
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 780
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 290
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 183
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 979
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 659
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo júlové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu