SME

Začína sa grilovacia sezóna. Akým chybám by ste sa mali vyhnúť?

Dokonalosť grilovačky sa ukrýva v detailoch.

Čerstvé suroviny, neodolateľná vôňa a pohodová atmosféra. O tom je dokonalá grilovačka.Čerstvé suroviny, neodolateľná vôňa a pohodová atmosféra. O tom je dokonalá grilovačka. (Zdroj: FOTO - ADOBE STOCK)

Na začiatku je to možno len rozmarné plánovanie príjemných chvíľ s rodinou a priateľmi. A niekde v pozadí je aj vyhliadka kulinárskeho zážitku a zábavy, na ktoré zostanú príjemné spomienky. Reč je o spoločnom grilovaní.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cieľom každého hostiteľa je, aby dopadlo čo najlepšie. No je veľmi ľahké skĺznuť k chybám, ktoré môžu pokaziť deň. Preto prinášame deväť najčastejších chýb, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

1. Špinavý gril

Rošt, z ktorého visia kvapky zatuchnutého omastku a lepkavý decht, ktorý nadobro pokryl celé veko. Nikdy nečakajte pôsobivý kulinársky zážitok od grilu, ktorý do vône a chuti pripravovaných dobrôt odovzdáva patinu predchádzajúcich dobrodružstiev.

SkryťVypnúť reklamu

Je to, ako keby ste v udiarni podkurovali záhradným odpadom namiesto kvalitného dreva.

Na to, aby ste gril udržali v top stave netreba veľa. Len ho po poslednej várke rozpáľte na čo najvyššiu teplotu a dajte mu čas, aby všetko znečistenie vyhorelo. Suchý zvyšok už dočistíte nerezovou kefou. Hoci aj tesne pred ďalším použitím.

Celé to potrvá približne 20 minút - bez vašej asistencie, kým si užívate atmosféru pri prestretom stole. Tuky vyhoria a odparia sa do povetria. Decht sa vysuší a zmení na odlupujúcu sa vrstvu. A to všade - vo vani pod plynovými horákmi, v miske pod elektrickou špirálou, ale aj na palivovom rošte, v popole brikiet.

2. Nedostatočné zahriatie

Neexistuje žiadny dôvod pre to, aby ste sa ponáhľali. Doprajte grilu dostatok paliva a času, aby sa vyhrial. Potrebuje naakumulovať teplo do všetkých pracovných častí. Najlepšie spravíte, ak sa spoľahnete na teplomer zabudovaný v jeho veku.

SkryťVypnúť reklamu

Ak zostáva teplota stabilná aj dve či tri minúty po stlmení ohrevu, ste pripravení na grilovanie. Len vďaka vysokej teplote bude tepelná úprava dostatočne rýchla na to, aby ste čerstvé suroviny nepresušili . Odmenou vám bude neodolateľná vôňa a zlatistá kôrka z prírodného karamelu.

Súvisiaci článok V našom kraji sa údia hlavne klobásky a slanina Čítajte 

Pri grile na drevené uhlie vyčaríte dokonalú pahrebu rozkurovacím komínom. Pri plynovom počúvajte, či bežia horáky skutočne naplno. Nie je nezvyčajné, že zaostávajú, ak ste v zime z fľaše spotrebovali propán a zostali v nej iba menej výhrevné zložky plynu.

3. Studené suroviny

Neprenášajte si do grilovania zlozvyky z kuchynského varenia a dbajte na to, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu, kým ich položíte na rozpálený gril.

Platí to pre stejky, burgery, kuracie krídelká, ale aj plátky marinovaného mäsa, ryby či zeleninu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Potraviny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 8 788
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 789
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 104
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 4 889
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 226
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 687
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 617
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 113
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu