Bylinkári v marci neoddychujú. V teplých dňoch v stromoch a kríkoch intenzívne prúdi miazga, a koncom marca je už často vidieť naliate puky, z ktorých každú chvíľu v apríli vykuknú listy.
Puky väčšiny druhov drevín sú jedlé alebo liečivé. Veľmi krátke je obdobie, keď kvitnú smrekovce, nepremeškajme ho.
V rámci fytoterapie existuje celé odvetvie, kde sa používajú iba puky – gemmoterapia. V tomto texte sa však zameriame hlavne na puky, ktoré môžeme priamo v prírode aj konzumovať, ako aj na jedlé kvety ihličnanov.

Lipa, hloh aj čierna ríbezľa
Medzi najchutnejšie určite môžeme zariadiť lipové puky. Keď sa nalejú a zväčšia, chutia trochu ako oriešky.
Vynikajúce puky majú tiež čierne ríbezle. Sú veľmi aromatické. Môžeme ich nielen jesť, ale aj macerovať celé vetvičky vo vode. Celá voda bude potom voňať a chutiť vynikajúco, ako čierne ríbezle. Nie všetky látky sa však vylúhujú v studenej vode, takže vetvičku môžete druhýkrát zaliať tentoraz horúcou vodou, alebo púčiky jednoducho zjesť.
Navyše puky čiernej ríbezle patria vo fytoterapii medzi najvzácnejšie, takže keď budete orezávať na jar čiernu ríbezľu, určite nevyhadzujte jej výhony skôr, než oberiete všetky zázračné púčiky!
Výborne naliate listové puky má aj hloh. Podobne ako lipové či ríbezľové, majú ich rady aj deti. Hloh má tiež jedlé naliate kvetné puky, no tie nájdeme až v máji.

Buk, brest, breza
Chutné naliate puky má aj buk, avšak má tvrdé šupiny a ťažko sa dajú pohrýzť. Brestové púčiky sú takisto jedlé.
V minulosti sa jedávali aj brezové púčiky, robievali sa z nich polievky. Sú síce trochu horké, ale veľmi liečivé. Pripravuje sa z nich aj tinktúra.