Je to záhradkárske dobrodružstvo, pri ktorom nemusíte opúšťať pohodlie svojho príbytku. Na okennom parapete, na kuchynskej linke, či vo vykurovanej zimnej záhrade prebudíte driemajúcu prírodu, aby vám ponúkla čosi zo svojich chutných klenotov na zjedenie.
Nie je v tom žiadna náhoda, že nakličovanie, pestovanie mikrozeleniny a rýchlenie vňatí prekvitá hlavne v tomto období. Zvodné volanie krehučkých lístkov a pôvab jemných chutí prinášajú nadšenie, ktoré po zvyšok roka zažívame na hriadkach.

Klíčky pre každého
Nájdete si na kuchynskej linke miesto pre podnos s niekoľkými zaváracími fľašami? Ak vám teplomer hlási stabilných 18 až 20 stupňov, na počkanie môžete vykúzliť záhradku, ktorá vám už do týždňa prinesie prvú úrodu.
Všetko sa začína semienkami, ktoré nájdete v zásobách svojej špajze, alebo si ich zaobstaráte zo špecializovanej predajne práve pre tento účel. Prírodné, bez mechanického opracovania, bez chemickej ochrany.
Zo strukovín dajte šancu hrachu, šošovici, cíceru, sóji a drobným fazuľkám mungo a adzuki. Z obilia zaujme chuťou a štruktúrou pšenica a raž. Z ostatných plodín sú najobľúbenejšími žerucha, rukola, reďkovka, lucerna, brokolica, kapusta a kaleráb.

Namočte a preplachujte
Semienka premyjete a na 12 hodín predmočíte vo vlažnej vode, aby riadne napučali. Následne ich po dôkladnom odkvapkaní rozdelíte do zaváracích fliaš tak, aby vytvorili na prst hrubú vrstvu. Namiesto viečka použijete plátno, na hrdlo ho prichytíte gumičkou.
Od tejto chvíle máte pred sebou inkubátory, ktoré sú vašou klíčkovou záhradkou. Potrvá 3 až 6 dní, kým sa dostanete do štádia zberu. Každý deň si však budete musieť nájsť čas na tri-štyri preplachy vodou a dôkladné odkvapkanie.