O brezovej vode už sme viackrát písali. Nie každý však vie, že takisto ako z brezy môžeme zbierať miazgu aj z ďalších drevín. Aj voda zo všetkých našich javorov je sladká, tak ako z tých kanadských. Javorová miazga začína prúdiť zvyčajne 1 – 3 týždne pred brezovou.
Zbiera sa väčšinou vo februári a v marci, závisí od počasia a miesta. Niektorí si mylne myslia, že z javorov má sladkú miazgu len javor cukrodarný (Acer saccharum), bežný v Amerike. Nie je to pravda. Výskumy ukazujú, že naše javory majú porovnateľný obsah cukru.
Cukor spred stáročí
Javorová voda sa zbierala aj na Slovensku, robili to najmä ľudia pracujúci v lese. Koncom 18. a začiatkom 19. storočia sa na našom území dokonca snažili na žiadosť viedenskej cisárskej kancelárie aj o výrobu cukru z javorovej vody. Náklady však boli príliš vysoké, a tak sa tieto pokusy skončili.
Napriek tomu je však možné, že práve uvedené tendencie spopularizovali na Slovensku zbieranie javorovej miazgy, a preto sa u nás javorová miazga zbierala ešte aj v 20. storočí.

Dnes mnohí počujú len o zbieraní brezovej miazgy, etnograf Michal Markuš však už pred 60 rokmi uviedol, že na Horehroní chlapi zbierali iba javorovú vodu.
Je to voda, no nie je to len voda
Pre tých, čo nikdy nezberali brezovú, javorovú či inú vodu zo stromov – stromová voda, nazývaná tiež miazga, je jednoducho voda, ktorú stromy čerpajú zo zeme, filtrujú ju, obohacujú o výživné látky, a ťahajú do pukov.
Pri viacerých listnatých druhoch je toto prúdenie na jar také intenzívne, že ak narežeme kôru v správnom čase, hneď začne vytekať miazga. Vyzerá ako číra voda. Toto obdobie trvá dva až päť týždňov.

Väčšinou sa miazga zo stromov zbiera tak, že sa navŕta dierka do hĺbky pár centimetrov do stromu a vsunie sa tam hadička, prípadne spraví sa zásek/zárez a vloží žliabok.