Test klíčivosti semien môžeme urobiť kedykoľvek počas roka, najviac aktuálny je však teraz v zime a v predjarí, keď si pripravujeme osivo na ďalšiu sezónu.
Skúšku klíčenia robíme najmä pri staršom osive, keď si nie sme istí, či je životaschopné. Overenie, či osivo klíči, môže byť potrebné aj pri osive neznámom, ktoré sa chystáme vysiať a máme ho dostatok. Lepšie je presvedčiť sa o jeho kvalite vopred, než vynaložiť podstatne viac práce s prípravou pôdy a siatím.
Prstami či pinzetkou
Pri klíčení môžeme postupovať rôznymi spôsobmi. Osvedčenou cestou je vyloženie semien na navlhčenú vatu. Semená naukladáme s odstupom tak, aby sa navzájom nedotýkali, pretože pri napučaní a nasávaní vody sa zväčší ich objem a priblížia sa k sebe.
Ďalším dôvodom je možný prenos plesní z chorých semien, ktoré sa vzájomne dotýkajú, na zdravé semená. Vatu alebo papier navlhčíme vopred, teda už pred vykladaním semien. K vlhkému podkladu semienka priľnú, „prilepia sa“ a držia na mieste.

Väčšie semená umiestňujeme na vatu prstami, pri menších si môžeme pomôcť napríklad vhodnou pinzetou. Následné počítanie vyklíčených semien budeme mať jednoduchšie, ak semená budeme dávať v pravidelných rozostupoch a radoch. Uľahčí nám to počítanie vyklíčených a nevyklíčených jedincov.
20 až 23 stupňov
Ako nádobku či podložku na semená na skúšku klíčenia môžeme použiť to, čo máme bežne v domácnosti. Môže to byť napríklad malý či väčší plochý tanier, alebo miska pod kvetináč.

Semená necháme klíčiť pri izbovej teplote, teda zhruba 20 - 23 stupňov. To je teplota, ktorú máme bežne v domácnosti, a osivo má tak stále podmienky. Pri vyššej teplote býva klíčenie rýchlejšie.