SME

Test klíčivosti robíme pri izbovej teplote

Nielen semienka z minuloročnej sezóny ale i tie nové môžete skúsiť dať naklíčiť. Ušetríte si tým sklamanie.

Klíčenie niekoľkých druhov pšenice na plochom tanieri: zľava pšenica hrubozrnka Osiris, pšenica dvojzrnka Katarka (s tmavými obalmi zrna), vpravo rôzne ročníky pšenice siatej.Klíčenie niekoľkých druhov pšenice na plochom tanieri: zľava pšenica hrubozrnka Osiris, pšenica dvojzrnka Katarka (s tmavými obalmi zrna), vpravo rôzne ročníky pšenice siatej. (Zdroj: autor a archív Gengelu)

Test klíčivosti semien môžeme urobiť kedykoľvek počas roka, najviac aktuálny je však teraz v zime a v predjarí, keď si pripravujeme osivo na ďalšiu sezónu.

Skúšku klíčenia robíme najmä pri staršom osive, keď si nie sme istí, či je životaschopné. Overenie, či osivo klíči, môže byť potrebné aj pri osive neznámom, ktoré sa chystáme vysiať a máme ho dostatok. Lepšie je presvedčiť sa o jeho kvalite vopred, než vynaložiť podstatne viac práce s prípravou pôdy a siatím.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prstami či pinzetkou

Pri klíčení môžeme postupovať rôznymi spôsobmi. Osvedčenou cestou je vyloženie semien na navlhčenú vatu. Semená naukladáme s odstupom tak, aby sa navzájom nedotýkali, pretože pri napučaní a nasávaní vody sa zväčší ich objem a priblížia sa k sebe.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalším dôvodom je možný prenos plesní z chorých semien, ktoré sa vzájomne dotýkajú, na zdravé semená. Vatu alebo papier navlhčíme vopred, teda už pred vykladaním semien. K vlhkému podkladu semienka priľnú, „prilepia sa“ a držia na mieste.

Súvisiaci článok Záhradkár sa nemá čas nudiť. Viete na čo nezabudnúť v predjarí? Čítajte 

Väčšie semená umiestňujeme na vatu prstami, pri menších si môžeme pomôcť napríklad vhodnou pinzetou. Následné počítanie vyklíčených semien budeme mať jednoduchšie, ak semená budeme dávať v pravidelných rozostupoch a radoch. Uľahčí nám to počítanie vyklíčených a nevyklíčených jedincov.

20 až 23 stupňov

Ako nádobku či podložku na semená na skúšku klíčenia môžeme použiť to, čo máme bežne v domácnosti. Môže to byť napríklad malý či väčší plochý tanier, alebo miska pod kvetináč.

Semená necháme klíčiť pri izbovej teplote, teda zhruba 20 - 23 stupňov. To je teplota, ktorú máme bežne v domácnosti, a osivo má tak stále podmienky. Pri vyššej teplote býva klíčenie rýchlejšie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Rastliny

Jabloň bude na jar reprezentovať Slovensko aj v súťaži Európsky strom roka.


TASR

Týždenný podcast o novinkách z vedy.


a 1 ďalší
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  2. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  3. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  4. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  5. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  8. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 12 295
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 197
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 6 173
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 638
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 5 388
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 484
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 2 703
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 1 894
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu