Druhá šanca pre starú piecku na chalupe, alebo nové krbové kachle pre lacnejšie kúrenie v rodinnom dome. Obe majú čosi spoločné. Aby ste v nich kúrili čisto, efektívne a prakticky, musíte byť šikovnejší ako táborníci pri opekačke na okraji lesa.
Čo všetko by ste mali vedieť, kým pre hrejivé teplo zakúrite v piecke alebo sporáku? Skôr ako škrtnete zápalkou, aby ste vzkriesili ohnivý živel, zamyslite sa nad tým ako vaša piecka, kozub, sporák či kachle fungujú. V drobnostiach sa ukrýva viac akoby ste čakali.
Vždy čisté sklo
Presklené dvierka, cez ktoré blikajú do tmavej miestnosti hravé plamene, nie sú iba náladovou výbavou pre príjemnú atmosféru. Hrejivé, infračervené lúče prenikajú cez sklo oveľa intenzívnejšie ako cez plech, šamotovú výmurovku alebo liatinu. Avšak len vtedy, ak sa im do cesty nepostavia sadze.
Nájdite si chvíľku času, aby ste pred každým rozkúrením vyleštili sklo tekutým práškom, akoby šlo o naozajstný oblok. Rozkurujte piecku v hĺbke jej ohniska a využite plný ťah komína na to, aby dym v chladnej piecke sklo neznečistil. Musí zostať číre, bez zlatohnedého povlaku vznikajúceho dechtu.
Zdá sa vám to byť nemožné? Ak ťah komína zodpovedá potrebám piecky, dosiahnete to bez námahy. I to je dôvod, prečo má každú novú piecku ku komínu pripájať kominár. Je vybavený na to, aby ťah odmeral a porovnal ho s výrobným štítkom spotrebiča.

Škandinávske rozkurovanie
Štyri dokonale preschnuté polienka priamo na čerstvo vyzametaný rošt, na ne tri poriadne hrste dlhých, tenších triesok a nad nimi bohatá čiapka zo stružlín prikrytá prúžkami novín. Ak túto kôpku zapálite od jej vrcholu, piecka obživne bez toho, aby sa z komína vyvalil dym.
Možno sa vám zdá, že všetko je naopak. Škandinávske rozkurovanie však dáva zmysel. Pomalým rozháraním rozhýbete vzduch v komíne a začnete ho zohrievať skôr ako sa spaliny začnú zrážať na jeho najchladnejších miestach.