SME

Pri výbere koreňovej zeleniny rátame so stratami

O zeleninu na semeno musí byť pri skladovaní postarané lepšie ako o tú na zjedenie.

(Zdroj: Pixabay)

Medzi obľúbené druhy v domácej záhrade patria druhy koreňovej zeleniny, ktoré sa hojne pestujú a tiež všestranne využívajú v našej kuchyni. Tvoria základ letných aj výdatných zimných polievok, ale aj mnohých ďalších jedál.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ku koreňovým druhom zaraďujeme najmä mrkvu, petržlen, zeler, paštrnák, ale patria sem aj rôzne reďkovky, červená a kŕmna repa, z menej známych druhov napríklad kozia brada fialová alebo čistec hľuznatý.

V ďalšom pokračovaní domáceho osivárstva si priblížime, ako pri starých a krajových odrodách koreňových zelenín postupovať pri výbere semenných rastlín.

SkryťVypnúť reklamu

Botanicky ide o dvojročné rastliny, v prvom roku vypestujeme koreň či buľvu, ktoré prezimujeme, a druhý rok ich znova vysadíme – rastlina potom kvitne a prináša nám semeno.

Na prezimovanie zberáme koreňové druhy neskôr, aby sme skrátili dĺžku prezimovania, ktorá je často náročná – môžu ich zničiť skládkové choroby, zožrať hlodavce a pod.

Zberáme ich v októbri až v novembri a vždy šetrne, tak aby sme rastliny nepoškodili, pretože poranenie môže byť vstupnou bránou chorôb. Bežne zberáme koreňové zeleniny v Gengeli vyťahaním za vňať, prípadne si pomôžeme rýľom či vidlami, ktorými rastliny podryjeme.

Len najkrajšie

Už pri zbere si urobíme akýsi predvýber semenných jedincov. Na uloženie a prezimovanie na budúce osivo vyberáme len najkrajšie, zdravé, odrodovo zodpovedajúce, typické rastliny.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Zberáme petržlen na semeno Čítajte 

Vyradíme tie, ktoré sú choré, nevyvinuté, netypické alebo poranené. Pri všetkých druhoch sledujeme pri výbere pokiaľ možno celú rastlinu, posudzujeme ju ako celok, teda aj s vňaťou, celkovým olistením, stavom a rozvojom koreňov, porovnáme proporcie medzi jednotlivými časťami a pod.

Pri gengelovskom uchovávaní starých odrôd spravidla postupujeme tak, že zozbierané celé rastliny si vyložíme na zem, aby sme ich mohli zhodnotiť.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Súvisiace témy: Rastliny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 842
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 353
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 680
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 039
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 890
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 552
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu