Medzi obľúbené druhy v domácej záhrade patria druhy koreňovej zeleniny, ktoré sa hojne pestujú a tiež všestranne využívajú v našej kuchyni. Tvoria základ letných aj výdatných zimných polievok, ale aj mnohých ďalších jedál.
Ku koreňovým druhom zaraďujeme najmä mrkvu, petržlen, zeler, paštrnák, ale patria sem aj rôzne reďkovky, červená a kŕmna repa, z menej známych druhov napríklad kozia brada fialová alebo čistec hľuznatý.
V ďalšom pokračovaní domáceho osivárstva si priblížime, ako pri starých a krajových odrodách koreňových zelenín postupovať pri výbere semenných rastlín.
Botanicky ide o dvojročné rastliny, v prvom roku vypestujeme koreň či buľvu, ktoré prezimujeme, a druhý rok ich znova vysadíme – rastlina potom kvitne a prináša nám semeno.
Na prezimovanie zberáme koreňové druhy neskôr, aby sme skrátili dĺžku prezimovania, ktorá je často náročná – môžu ich zničiť skládkové choroby, zožrať hlodavce a pod.
Zberáme ich v októbri až v novembri a vždy šetrne, tak aby sme rastliny nepoškodili, pretože poranenie môže byť vstupnou bránou chorôb. Bežne zberáme koreňové zeleniny v Gengeli vyťahaním za vňať, prípadne si pomôžeme rýľom či vidlami, ktorými rastliny podryjeme.
Len najkrajšie
Už pri zbere si urobíme akýsi predvýber semenných jedincov. Na uloženie a prezimovanie na budúce osivo vyberáme len najkrajšie, zdravé, odrodovo zodpovedajúce, typické rastliny.

Vyradíme tie, ktoré sú choré, nevyvinuté, netypické alebo poranené. Pri všetkých druhoch sledujeme pri výbere pokiaľ možno celú rastlinu, posudzujeme ju ako celok, teda aj s vňaťou, celkovým olistením, stavom a rozvojom koreňov, porovnáme proporcie medzi jednotlivými časťami a pod.
Pri gengelovskom uchovávaní starých odrôd spravidla postupujeme tak, že zozbierané celé rastliny si vyložíme na zem, aby sme ich mohli zhodnotiť.