SME

Vyskúšajte tieto odrody rajčín

Dnes poznáme 25 000 rozličných odrôd rajčín. Odporúčame vám tieto štyri.

(Zdroj: Adobe Stock)

Na úvod niekoľko čísel a faktov. Uplynulo 530 rokov od objavenia Ameriky. Aztékovia mali rajčiny na svojom jedálnom lístku už pred 2500 rokmi. Pôvodné odrody sa od tých, s ktorými sa stretávame dnes, značne líšili.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvé rajčiny boli žlté a drobné. Ich semienka sa považovali za afrodiziakum. Dnes poznáme približne 25 000 rozličných variet. Spomedzi nich vám odporúčame do pozornosti najmä štyri s mimoriadnymi vlastnosťami, ktoré sme tento rok pestovali v rámci redakčných pokusov.

Príbuzné zemiakov a baklažánu

SkryťVypnúť reklamu

Dovezenie prvých rajčín do Európy sa pripisuje Hernandovi Cortézovi a datuje sa do roku 1521. Rajčiny, príbuzné zemiakov či baklažánu, však vo svojej divokej podobe hojne rástli na svahoch Ánd už oveľa dávnejšie. K ich domestikácii a selekcii došlo pravdepodobne na území dnešného Mexika alebo Peru, alebo vo viacerých regiónoch paralelne.

Pôvodné divé rajčiny (tomato, tumatle) mali drobné plody žltej farby. No žltá farba plodov nie je nezvyčajná ani dnes. Napokon talianske pomenovanie pomodoro v preklade znamená zlaté jablko, čiže aj tu šlo o žlté variety.

V Španielsku sa s pestovaním paradajok začalo po roku 1540 a v 17. storočí už boli relatívne bežnou súčasťou jedálneho lístka Európanov.

Z redakčných pokusov

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  2. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  3. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  4. Fico škodí ekonomike, na reformy roky kašľal
  5. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  6. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 15 388
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 074
  3. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 7 066
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 824
  5. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 102
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 918
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky? 2 610
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Práve vyšlo: Doma v záhrade špeciál 2025.


a 1 ďalší

Remeselní majstri potichu vyčkávajú, kým ich použijeme.


a 2 ďalší

Len vďaka rastlinám dýchame naozaj čisto.


a 1 ďalší 3

Takmer nikdy neschádza na zem.


Marek Semelbauer a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu