Jarabina vtáčia rastie roztrúsene až hojne po celom Slovensku. Stretávame sa s ňou vo svetlých lesoch aj na ich okraji, na skalách, rúbaniskách, ruderálnych stanoviskách. Často sa tiež vysádza popri cestách a v parkoch.
Jarabina vtáčia, tak ako zrejme všetky jarabiny, je jedlá. Jej chuť je veľmi intenzívna, kyslo-horko-sladko-trpká.
U niektorých autorov sa dočítate, že jarabinu na jedenie môžeme zbierať iba po prvých mrazoch, lebo vtedy sa kyselina parasorbová mení na ľahšie stráviteľnú sorbovú (takisto ako pri varení), avšak veľa ľudí jarabinu konzumuje aj pred mrazmi a nie sú známe žiadne ťažkosti.
Z plodov jarabín môžeme podomácky vyrábať marmelády, sirupy, kompóty, likéry, destiláty či sušiť ich na čaje. Môžu sa pridávať na ochutenie aj do placiek, chlebov, sladkých žemieľ, koláčov atď. V knihách nájdete recepty aj na jarabinové cukríky či jarabinu v čokoláde.
Jarabinu jedia aj srnky, jazvece, medvede, ale, samozrejme milujú ich aj vtáky. Žiaľ, ľudia to aj zneužívali a robili z plodov návnadu na ne – od čoho sa odvíja aj vedecké pomenovanie aucuparia – avis sú vtáky, capio, capiere znamená loviť, chytať.

Brekyňa, mukyňa, oskoruša
Rod Sorbus, do ktorého patrí jarabina, ja taxonomicky nevyriešená skupina blízkych rodov. Údajne v Európe rastie vyše 80 druhov jarabín, avšak mnohé z nich sú mikrodruhy, ktoré rastú len na niektorých lokalitách.

Aj na Slovensku botanici našli viaceré druhy jarabín, napríklad z menej známych sú jarabina čiernokamenská, pekárovská, mišpulková, Hazslinszkého.