SME

Zberáme petržlen na semeno

Z petržlenu máme v prvom roku ružicu listov a koreňovú plodinu, v druhom roku tvorí rozkonárenú kvetnú stonku a semená.

(Zdroj: autor a archív Gengelu)

Jesenné mesiace október a november sú obdobím zberu koreňovej zeleniny. Popri mrkve, zeleri, paštrnáku a ďalších menej známych druhoch, ako je potočník sladký alebo čistec hľuznatý, zberáme aj petržlen.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V tomto pokračovaní semenárskeho seriálu sa pozrime na zásady, ako správne postupovať pri zbere a výbere petržlenu na domáce osivo.

So zberom na prezimovanie sa pri petržlene netreba ponáhľať. Petržlen znesie aj menšie mrazíky a neskorší zber skráti čas potrebný na prezimovanie, ktoré môže byť problematické z hľadiska skládkových chorôb. Aj v pivnici je neskôr nižšia teplota a petržlenovým koreňom bude v studenej pivnici lepšie než v teplej, aká býva ešte začiatkom jesene, keď by znovu mohli začať vyháňať zelené lístky.

SkryťVypnúť reklamu

Pestovanie

Petržlen na prezimovanie sa vysieva o niečo neskôr ako petržlen určený na konzumné účely. Podľa odrody a polohy v apríli až máji, prípadne až v júni. Ak by sme petržlen na semeno siali už skoro na jar, mohli by byť jeho korene na jeseň príliš veľké, prerastené.

Súvisiaci článok Nekupujte semienka, mrkvu na osivo si dopestujete i sami Čítajte 

Také korene sú síce až impozantné čo do veľkosti, ale ľahko praskajú a napádajú ich choroby. Preto je lepšie mať budúce semenné rastliny o niečo menšie, ale zato zdravé. Pri neskorých výsevoch, keď je často sucho, je dôležité, aby petržlen vzišiel – potom už malé rastlinky prekonajú aj sucho.

Petržlen pestujeme v Gengeli v druhej trati, priamo ho nehnojíme. Predpokladom úspechu je včasné vyjednotenie, aby boli korene pekne vyvinuté. Jednotíme ich asi na vzdialenosť päť centimetrov v riadku, riadky sú obvykle 30 cm od seba. Nutná je okopávka a odburinenie, pretože spočiatku sú petržleny malé a slabé a silnej burine nemôžu konkurovať.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  5. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  6. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 618
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 4 412
  3. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 378
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 008
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 340
  6. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 3 009
  7. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 2 880
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 2 377
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu