SME

Vres sa využíval pri výrobe piva tak ako chmeľ

Septembrový jedlý les ponúka dve rastliny nielen do dekorácií a piva, ale i na liečenie.

(Zdroj: Pixabay)

Divoký chmeľ je ten istý druh, ktorý sa používa aj pri výrobe piva. Túto ingredienciu ako prvá uviedla vo svojom recepte liečiteľka a botanička abatiša Hildegarda z Bingenu.

Dlho predtým aj potom sa na prípravu piva používalo množstvo iných bylín, napríklad zádušník brečtanovitý alebo vres.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do piva i na zlepšenie spánku

Chmeľ obyčajný je trváca popínavá rastlina ťahajúca sa až do výšky štyri metre. Rastie najmä na vlhkých miestach, v krovinách, pri potokoch a riekach či v lužných lesoch. Často tvorí husté porasty, nájdeme ho aj na ohradách či pri plotoch záhrad. Má protistojné listy so srdcovitou bázou, hlboko troj – až päťlaločné.

SkryťVypnúť reklamu

Je to vo voľnej prírode náš jediný zástupca čeľade konopovité (Cannabaceae). Tvorí charakteristické šištice, ktoré dodávajú pivu horkú chuť a špecifickú arómu. Práve pre spomínané šišticie sa v našich končinách chmeľ pestuje už od 11. storočia.

Chmeľ ako ingredienciu vhodnú na výrobu piva ako prvá uviedla vo svojom recepte abatiša Hildegarda z Bingenu (1098 – 1179). Predtým, ale aj potom sa do piva pridávalo množstvo iných bylín, za všetky spomeňme aspoň zádušník brečtanovitý, ktorého listy sa ešte koncom 19. storočia užívali v kuchyni hojnejšie ako vňať petržlenu.

Šišky zašite do vankúša

Samičie šišky chmeľu dávajú pivu charakteristickú horkú chuť a arómu a zároveň ho pomáhajú konzervovať – chmeľ má bakteriostatické účinky.

Čerstvé šišky chmeľu vôňou trochu pripomínajú cesnak. Môžeme z nich pripraviť liečivý čaj s upokojujúcimi účinkami, pripravme sa však na to, že bude podobne ako pivo dosť horký. Šišky môžeme aj usušiť a zašiť do vankúša na zlepšenie spánku.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Ako využiť v kuchyni čakanku a nevädzu Čítajte 

Chmeľ utlmil krčmové bitky

Divoký chmeľ je ten istý druh, ktorý sa používa aj pri výrobe piva. Už v dobách Keltov, ale napríklad ešte aj v stredoveku sa na prípravu piva používali aj rôzne byliny s povzbudzujúcimi alebo halucinogénnymi účinkami, čo viedlo v krčmách k častým bitkám. (Jednou z takých rastlín bol dokonca aj obávaný ľuľkovec zlomocný.)

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Súvisiace témy: Príroda, Včely
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 878
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 404
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 594
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 060
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 915
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu