Hrachor siaty patrí k pôvodným, dnes takmer zabudnutým krajovým plodinám. Pôvodné a rodinné odrody hrachora sme vám predstavili v mape v aprílovom čísle magazínu Doma v záhrade a skúsenosti s pestovaním a semenárením v júni.
Dnes sa pokúsime uviesť na spoločný menovateľ ľudové názvy tejto plodiny, v minulosti tak hojne pestovanej.
Z jazykového hľadiska je hrachor siaty (Lathyrus sativus) rastlina, ktorej spisovný botanický názov sa odlišuje od bežne používaných ľudových pomenovaní. Na juhovýchodnej Morave a najmä na západnom Slovensku sa používa pre hrachor zvyčajne označenie cícer, cicer alebo číčer.
V spisovnej slovenčine je však slovo cícer vyhradené ako pomenovanie pre cícer baraní (Cicer arietinum), teda pre iný druh strukoviny.
Pre cícer baraní sa naopak ľudovo užívajú na Slovensku pomenovania iné, a to najmä bagovec, bagovka, ale aj slovenec, slovienka, slovenka. (Pričom však názvy slovenka, slovienka, aby v tom bol ešte väčší zmätok, sa niekde používajú ako miestne pomenovania hrachora siateho.)

Určenie krajových zberov
Pri krajových zberoch pôvodných plodín viedlo niekedy ľudové pomenovanie hrachora siateho ako cicer k tomu, že zbery boli botanicky predbežne určené a označené ako cícer baraní.
Je to tak pri dvoch zberoch krajových odrôd hrachora siateho z osemdesiatych rokov minulého storočia, ktoré sme získali do Gengelu od pána Václava Teteru v roku 2008. Išlo o odrody zo slovenských Veľkých Kostolian a z východomoravskej obce Vápenice.