Pri zbere na získanie vlastného semena starých a krajových odrôd možno postupovať v záhrade zhruba dvoma základnými spôsobmi. Prvý je postupný zber, keď semenný záhon prejdeme a zozbierame vždy len zrelé osivo. Druhou možnosťou je jednorazová úroda, keď zožneme alebo vytrhneme naraz celý záhon. Každý z oboch postupov má svoje výhody aj nevýhody.
Postupný zber
Priebežný zber je náročnejší na čas, ale berieme vždy ideálnu zrelosť.
Pri postupnom, opakovanom zbere vyberáme vždy len tie časti, ktoré sú optimálne zrelé, napríklad jednotlivé zvinuté okolíky mrkvy, suché struky hrášku, hnedé tobolky ľanu, suché makovice, v ktorých semeno pri pohybe hrká a podobne.

Podľa počasia sa takéto zbery opakujú po dvoch až troch dňoch. Vždy vezmeme len časť a počkáme, kým dozreje ďalšia. Pozberané osivo necháme ešte doschnúť na suchom mieste v prievane.
Výhodou tohto postupu je, že všetko osivo je ideálne zrelé, nevýhodou je dlhší čas, po ktorom sa venujeme zberu.

Jednorazový zber šetrí čas
Pri jednorazovom zbere postupujeme tak, že zožneme alebo vytrhneme celý semenársky porast naraz. Takto postupujeme zvyčajne napríklad pri hrášku, kríčkovej fazuli, kvake, červenej repe, šaláte a pod. Výhodou je predovšetkým úspora času a práce.