V Bratislave sú možnosti nakúpiť tovar od farmárov a malých výrobcov domácich potravín stále veľmi obmedzené. Na trhoviskách, ktoré ešte kde-tu zostali, sa miesi ponuka pestovateľov s tovarom priekupníkov. Poctivých farmárskych trhov tu funguje málo.
Portál Lokálny trh ponúka novú možnosť, ako sa k farmárskym a remeselným potravinovým produktom dostať za výhodné ceny.
Objednávka vopred
Na parkovisku vo Vajnoroch pred poľnohospodárskym družstvom je nebývalý ruch. Zastavujem sa pri dodávke majiteľa kozej farmy Petrov majer, od ktorého som si deň predtým cez portál Lokálny trh objednala balíček kozieho tvarohu.
„Verím, že sa to ešte rozbehne,“ odpovedá na otázku, či sa mu oplatilo z Kostolnej pri Dunaji pricestovať do bratislavskej štvrte Vajnory, aby priviezol kozie syry a mlieko, ktoré si zákazníci objednali cez internet.

Podobný predobjednávkový trh sa od roku 2020 konal už viackrát – v Žiari nad Hronom, vo Zvolene i v Považskej Bystrici, ale v Bratislave mal premiéru tento rok v apríli.
Od mája k Vajnorom pribudla ďalšia lokalita – Karlova Ves. „Pre mňa bola výzva priniesť Lokálne trhy do Bratislavy. Verím, že sa mi postupne podarí zorganizovať ich v ďalších lokalitách,“ hovorí Peter Paššák, zakladateľ portálu Lokálny trh a organizátor trhov.

Ako z dvora
Tento model predaja je inšpirovaný v zahraničí už veľmi rozšíreným modelom, známym ako REKO, ktorý vzišiel z Fínska. V Bratislave sa koná v dvoch lokalitách každé dva týždne, v lete raz za mesiac.