SME

Kde u nás kúpite domácke potraviny

Vyšlo augustové Doma v záhrade.

Prečo je dnes také dôležité pestovanie vlastných potravín a podpora lokálnych farmárov?
V čase meniacej sa klímy potrebujeme pôdu trvalo prikrytú zeleňou, krajinu s drobnou mozaikou a množstvom vodozádržných opatrení, mokradí, zátôní a sviežich zón, prírodných záhrad, extenzívnych sadov a permakultúrnych fariem.
Aj tohoročné sucho, ktoré opäť prepisovalo negatívne rekordy, nám pripomenulo, že musíme čo najskôr zmeniť súčasný prekonaný vysušujúci systém veľkoplošného obrábania pôdy na mozaikovitý, vodozádržný, samozavlažovací, agrolesnícky.
Krajina viac ako kedykoľvek predtým potrebuje svojich ochrancov – záhradkárov a drobných farmárov. Každý štvorcový meter pôdy je už dnes rovnako dôležité územie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Záujem o domácke potraviny bude narastať

Záujem o domáce potraviny v okolitých krajinách zaznamenáva v posledných rokoch rekordný nárast. Ani Slovensko nie je výnimkou.
V augustovom čísle sme sa zamerali na možnosti priameho predaja domáckych alebo takzvaných remeselných potravín u nás s prihliadnutím na inšpiratívne riešenia v susedných krajinách.

Pražania si vyžiadali čerstvé jedlo

V Prahe si pred niekoľkými rokmi ľudia vyžiadali čerstvé jedlo z vidieka. Dnes po celej krajine nájdete 300 až 400 farmárskych trhov s ročným obratom v stovkách miliónov. Vieme dostať jedlo od farmárov priamo k rukám spotrebiteľov aj u nás?

Mnoho inšpiratívnych námetov prináša rozhovor s Jiřím Sedláčkom, ktorý vám priblíži, aká je aktuálna situácia okolo farmárskych trhov v Prahe a v Českej republike.
Kde sú poctiví slovenskí výrobcovia, aké nové cesty hľadajú, ako približujú čerstvé potraviny priamo na náš stôl? Viac sa dočítate v článku o zakladateľovi slovenského portálu Lokálny trh Petrovi Paššákovi.
Nájdete tu aj zaujímavý článok o trhoch a trhovníctve v zrkadle histórie, ako aj recepty na spracovanie úrody broskýň a sliviek s aktuálnym tipom na samozbery.

SkryťVypnúť reklamu

Pokračujeme v predstavovaní našich najzaujímavejších fariem a ukážkových záhrad. Tentoraz sme navštívili rodinnú Ekofarmu No. 5 v Galante, Záhradu pod dubmi v Stupave, ako aj ďalšie pozoruhodné miesta v našej krajine.

Pripomíname si 530 rokov od objavenia Ameriky, ktoré navždy zmenilo skladbu plodín v európskych záhradách, ako aj ďalší významný historický okamih spred 250 rokov, keď vtedajšia cisárovná našim predkom befelom nariadila pestovanie zemiakov. Je až neuveriteľné, ako dvaja ľudia - Krištof Kolumbus a Mária Terézia – natrvalo ovplyvnili naše stravovacie návyky.

Špeciál je opäť v stánkoch

Okrem aktuálneho augustového čísla nájdete v stánkoch opäť aj tohoročný špeciál 2022, ktorý sme po vašich opakovaných žiadostiach znova zaradili do predaja.
Hlavnou témou tohoročného špeciálu je 100 ovocných druhov, ktoré dokážeme pestovať aj v našich podmienkach.

SkryťVypnúť reklamu


Jednotlivé ovocné druhy nájdete zoradené v prehľadnej tabuľke, podľa ktorej si budete vedieť naplánovať blížiacu sa jesennú výsadbu stromčekov a kríkov tak, aby ste mali čerstvé ovocie po celý rok.
Pri jednotlivých ovocných druhoch uvádzame aj najzaujímavejšie odrody, ako aj osvedčené pestovateľské tipy a množstvo ďalších informácií.
Prajeme vám príjemné čítanie a krásne letné dni.

Záhrada

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
Súvisiace témy: Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 8 014
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 621
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 6 304
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 089
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 094
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 860
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 705
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 2 152
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší

Zdroj potravy tu nachádzajú plazy, drobné cicavce, vtáky a ďalší.


Renata Kubečková a 1 ďalší

V júni ich zber ukončíme, aby rastlina spevnela pre budúcoročnú úrodu.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu