SME
Nedeľa, 2. október, 2022 | Meniny má Levoslav

Záhradkárska grilovačka sa zaobíde aj bez mäsa

Urobte v grilovacích stereotypoch výnimku, siahnite po čerstvej zelenine zo záhrady.

(Zdroj: AdobeStock)

Nie je v tom žiadna náhoda, že zelenina je na grilovačke častejšie prílohou pre spestrenie chutí, ako hlavnou hviezdou dňa na rozhorúčenom rošte. Ak ju ponecháte napospas žiare rozpálených uhlíkov, zvyčajne obschne a pripáli sa skôr ako stihne zmäknúť vo svojich útrobách.

Ak jej však dáte šancu, možno s trochou trpezlivosti zistíte, že všetko môže byť inak. Gril dokáže skoncentrovať jej chuť a vniesť do nej nepoznané čaro prírodného karamelu a voňavého dymu. Držte sa osvedčených trikov, vďaka ktorým už nezostane iba sviežim šalátom po boku šťavnatého steaku.

Obvarte ju

Čo majú spoločné plátky cukety, baklažánu a batátov? Sú prestúpené drobnými bublinkami vzduchu, ktoré spomaľujú žiaru grilu pri prenikaní do vnútra. Povrch najprv obsychá, postupne sa mení na hrubnúci papier. Práve tak, ako keď sušíte seno na lúke. Sotva sa dočkáte chutnej, grilovanej zeleninky. Skôr obhoria, ako začnú mäknúť.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Jedlá pripravené vonku či na ohni chutia oveľa lepšie Čítajte 

Vsypte ich však pred grilovaním na minútu či dve do hrnca s vriacou vodou a vysloboďte ich cedníkom. Tento krátky kúpeľ naruší ich penovú štruktúru a pripraví ich pre grilovanie. Vyskúšajte to s brokolicou, odvážte sa i na karfiol a hrubé, kelové listy. Ten rozdiel je úžasný.

Ak sa vám táto stratégia ponáša na prípravu zeleniny pred mrazením, nemýlite sa. I tam je cieľom vyhnať vzduch, aby boli vrecúška so zamrazenými zásobami menšie.

Dodajte jej chuť

Tak ako dokáže marináda vylepšiť chuť mäsa, rovnako dokáže nasýtiť aj obvarenú zeleninu. Popraskané bunky nasajú chutnú šťavu namiesto toho, aby zostala iba na povrchu. Hoci sa môže zdať, že s bylinkami, koreninami a soľou nič nepokazíte, predsa len to môže byť trošku inak.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  2. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  3. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  4. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  5. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  6. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  7. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  8. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  1. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  2. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  4. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  5. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  6. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  7. 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy
  8. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  1. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 6 056
  2. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 643
  3. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 042
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 4 668
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 923
  6. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 796
  7. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 2 677
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Štefan Czucz

Podnikateľ bol považovaný za mecenáša SMK, neskôr za vplyvného muža v pozadí strany Most-Híd.


27. sep

Predčasné voľby preferujú aj voliči SaS a Sme rodina.


2 h
Marián Zimmermann bol najlepší Slovák na MMM 2022.

Rozhovor s Mariánom Zimmermannom.


42m
Ukrajinskí vojaci pri Siversku.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 16 h

Neprehliadnite tiež

Nestačí len chrániť rozdrobené ostrovčeky biodiverzity, ale aj vytvárať medzi nimi prepojenia.


Jakub Cíbik 30. sep

Nazrite spolu s nami na gazdovstvo na Orave.


Medard Slovík 29. sep

Septembrový jedlý les ponúka dve rastliny nielen do dekorácií a piva, ale i na liečenie.


26. sep

Počuli ste už o farme, ktorá zmenila Moravu? I vy ju môžete navštíviť.


23. sep
SkryťZatvoriť reklamu