Nie je v tom žiadna náhoda, že zelenina je na grilovačke častejšie prílohou pre spestrenie chutí, ako hlavnou hviezdou dňa na rozhorúčenom rošte. Ak ju ponecháte napospas žiare rozpálených uhlíkov, zvyčajne obschne a pripáli sa skôr ako stihne zmäknúť vo svojich útrobách.
Ak jej však dáte šancu, možno s trochou trpezlivosti zistíte, že všetko môže byť inak. Gril dokáže skoncentrovať jej chuť a vniesť do nej nepoznané čaro prírodného karamelu a voňavého dymu. Držte sa osvedčených trikov, vďaka ktorým už nezostane iba sviežim šalátom po boku šťavnatého steaku.
Obvarte ju
Čo majú spoločné plátky cukety, baklažánu a batátov? Sú prestúpené drobnými bublinkami vzduchu, ktoré spomaľujú žiaru grilu pri prenikaní do vnútra. Povrch najprv obsychá, postupne sa mení na hrubnúci papier. Práve tak, ako keď sušíte seno na lúke. Sotva sa dočkáte chutnej, grilovanej zeleninky. Skôr obhoria, ako začnú mäknúť.

Vsypte ich však pred grilovaním na minútu či dve do hrnca s vriacou vodou a vysloboďte ich cedníkom. Tento krátky kúpeľ naruší ich penovú štruktúru a pripraví ich pre grilovanie. Vyskúšajte to s brokolicou, odvážte sa i na karfiol a hrubé, kelové listy. Ten rozdiel je úžasný.
Ak sa vám táto stratégia ponáša na prípravu zeleniny pred mrazením, nemýlite sa. I tam je cieľom vyhnať vzduch, aby boli vrecúška so zamrazenými zásobami menšie.

Dodajte jej chuť
Tak ako dokáže marináda vylepšiť chuť mäsa, rovnako dokáže nasýtiť aj obvarenú zeleninu. Popraskané bunky nasajú chutnú šťavu namiesto toho, aby zostala iba na povrchu. Hoci sa môže zdať, že s bylinkami, koreninami a soľou nič nepokazíte, predsa len to môže byť trošku inak.