SME

Záhradkárska grilovačka sa zaobíde aj bez mäsa

Urobte v grilovacích stereotypoch výnimku, siahnite po čerstvej zelenine zo záhrady.

(Zdroj: AdobeStock)

Nie je v tom žiadna náhoda, že zelenina je na grilovačke častejšie prílohou pre spestrenie chutí, ako hlavnou hviezdou dňa na rozhorúčenom rošte. Ak ju ponecháte napospas žiare rozpálených uhlíkov, zvyčajne obschne a pripáli sa skôr ako stihne zmäknúť vo svojich útrobách.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak jej však dáte šancu, možno s trochou trpezlivosti zistíte, že všetko môže byť inak. Gril dokáže skoncentrovať jej chuť a vniesť do nej nepoznané čaro prírodného karamelu a voňavého dymu. Držte sa osvedčených trikov, vďaka ktorým už nezostane iba sviežim šalátom po boku šťavnatého steaku.

SkryťVypnúť reklamu

Obvarte ju

Čo majú spoločné plátky cukety, baklažánu a batátov? Sú prestúpené drobnými bublinkami vzduchu, ktoré spomaľujú žiaru grilu pri prenikaní do vnútra. Povrch najprv obsychá, postupne sa mení na hrubnúci papier. Práve tak, ako keď sušíte seno na lúke. Sotva sa dočkáte chutnej, grilovanej zeleninky. Skôr obhoria, ako začnú mäknúť.

Súvisiaci článok Jedlá pripravené vonku či na ohni chutia oveľa lepšie Čítajte 

Vsypte ich však pred grilovaním na minútu či dve do hrnca s vriacou vodou a vysloboďte ich cedníkom. Tento krátky kúpeľ naruší ich penovú štruktúru a pripraví ich pre grilovanie. Vyskúšajte to s brokolicou, odvážte sa i na karfiol a hrubé, kelové listy. Ten rozdiel je úžasný.

Ak sa vám táto stratégia ponáša na prípravu zeleniny pred mrazením, nemýlite sa. I tam je cieľom vyhnať vzduch, aby boli vrecúška so zamrazenými zásobami menšie.

SkryťVypnúť reklamu

Dodajte jej chuť

Tak ako dokáže marináda vylepšiť chuť mäsa, rovnako dokáže nasýtiť aj obvarenú zeleninu. Popraskané bunky nasajú chutnú šťavu namiesto toho, aby zostala iba na povrchu. Hoci sa môže zdať, že s bylinkami, koreninami a soľou nič nepokazíte, predsa len to môže byť trošku inak.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Jahody dováža výrobca džemov z Moldavska, šípky z Nemecka
  2. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  3. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  4. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  6. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  2. Nová číselná lotéria od TIPOSu Všetko alebo nič
  3. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  4. Apolka horí!
  5. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  6. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  7. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich
  8. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty?
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 043
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 6 514
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 4 351
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 128
  5. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 109
  6. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 092
  7. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 2 721
  8. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 1 396
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší

Vyšlo októbrové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

V tomto čase sú dobre vyzreté.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu