SME

Záhradkárska grilovačka sa zaobíde aj bez mäsa

Urobte v grilovacích stereotypoch výnimku, siahnite po čerstvej zelenine zo záhrady.

(Zdroj: AdobeStock)

Nie je v tom žiadna náhoda, že zelenina je na grilovačke častejšie prílohou pre spestrenie chutí, ako hlavnou hviezdou dňa na rozhorúčenom rošte. Ak ju ponecháte napospas žiare rozpálených uhlíkov, zvyčajne obschne a pripáli sa skôr ako stihne zmäknúť vo svojich útrobách.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak jej však dáte šancu, možno s trochou trpezlivosti zistíte, že všetko môže byť inak. Gril dokáže skoncentrovať jej chuť a vniesť do nej nepoznané čaro prírodného karamelu a voňavého dymu. Držte sa osvedčených trikov, vďaka ktorým už nezostane iba sviežim šalátom po boku šťavnatého steaku.

SkryťVypnúť reklamu

Obvarte ju

Čo majú spoločné plátky cukety, baklažánu a batátov? Sú prestúpené drobnými bublinkami vzduchu, ktoré spomaľujú žiaru grilu pri prenikaní do vnútra. Povrch najprv obsychá, postupne sa mení na hrubnúci papier. Práve tak, ako keď sušíte seno na lúke. Sotva sa dočkáte chutnej, grilovanej zeleninky. Skôr obhoria, ako začnú mäknúť.

Súvisiaci článok Jedlá pripravené vonku či na ohni chutia oveľa lepšie Čítajte 

Vsypte ich však pred grilovaním na minútu či dve do hrnca s vriacou vodou a vysloboďte ich cedníkom. Tento krátky kúpeľ naruší ich penovú štruktúru a pripraví ich pre grilovanie. Vyskúšajte to s brokolicou, odvážte sa i na karfiol a hrubé, kelové listy. Ten rozdiel je úžasný.

Ak sa vám táto stratégia ponáša na prípravu zeleniny pred mrazením, nemýlite sa. I tam je cieľom vyhnať vzduch, aby boli vrecúška so zamrazenými zásobami menšie.

SkryťVypnúť reklamu

Dodajte jej chuť

Tak ako dokáže marináda vylepšiť chuť mäsa, rovnako dokáže nasýtiť aj obvarenú zeleninu. Popraskané bunky nasajú chutnú šťavu namiesto toho, aby zostala iba na povrchu. Hoci sa môže zdať, že s bylinkami, koreninami a soľou nič nepokazíte, predsa len to môže byť trošku inak.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Na internáte skladali počítače pre spolužiakov. Dnes majú veľké showroomy aj hotel
  2. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa?
  3. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  4. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  5. Keď sa z brigády stane kariéra
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  7. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  8. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  2. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  3. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  4. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  5. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa?
  6. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  7. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  8. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  1. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa? 8 133
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 907
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 3 473
  4. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 2 128
  5. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 094
  6. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom 1 392
  7. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky 1 334
  8. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 1 318
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

V tomto čase sú dobre vyzreté.


a 1 ďalší

Boľavé srdce tíši hloh.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Postupnou prebierkou oberáme aj neskoršie odrody jadrovín.


a 1 ďalší

Technika zachytávania vody do skruží a jej využitie pre prosperitu zvierat.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu