SME

Zájdite si po čerstvú úrodu priamo na farmy

Ak ste nestihli samozbery jahôd, v júli pokračujú levanduľou, marhuľami, broskyňami, malinami, čučoriedkami, ríbezľami či aróniou.

(Zdroj: AdobeStock)

Rýchlo dozreli a rýchlo sa museli obrať. Platí to v tohtoročnej sezóne o jahodách a hrášku. Ako je to s ďalšími ovocnými druhmi, aká je tento rok úroda marhúľ a kam všade na Slovensku sa môžete vybrať na samozbery broskýň, višní alebo sliviek v nasledujúcich dňoch, týždňoch a mesiacoch?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Samozber je forma predaja z dvora a je to výborný a na Slovensku veľmi úspešný model predaja lokálneho sezónneho ovocia a zeleniny. Len veľkí pestovatelia dokážu dostať svoje produkty do supermarketov a malí sú odkázaní na trhy, predaj z dvora – alebo samozber.

SkryťVypnúť reklamu

Nevýhodou malých pestovateľov je, že keď má nejaké ovocie alebo zelenina sezónu, urodí sa ho veľa naraz – pričom supermarkety žiadajú stabilné množstvá po celý rok. Preto je pre nich veľkou pomocou, keď si ich ľudia v sezóne prídu zozbierať sami.

Pre niektorých pestovateľov je samozber doplnkom, iní však produkujú ovocie a zeleninu cielene na tento druh predaja – platí to najmä o pestovateľoch jahôd.

Súvisiaci článok Každý by si mal nájsť svojho farmára (rozhovor) Čítajte 

„Takmer 90 percent našej produkcie predávame formou samozberu. Ľudia chcú mať lokálne ovocie a zeleninu a na tom poli si naň môžu siahnuť priamo, môžu ho ochutnať,“ opisuje Vladimír Vičík, majiteľ záhradníctva v Podolí, ktoré pestuje okrem jahôd aj broskyne, jablká a zemiaky.

Aj veľkí pestovatelia, ktorí produkujú pre supermarkety, občas využijú možnosti samozberu – úroda sa totiž nedá presne plánovať, takisto ani záujem supermarketov o jej nákup.

SkryťVypnúť reklamu

„Papriku sa nám nepodarilo zozbierať a zobchodovať všetku a tak padlo rozhodnutie, že posledná, októbrová úroda bude poskytnutá záujemcom formou samozberu – vôbec prvého paprikového na Slovensku,“ uviedla hovorkyňa Zeleninárskej s. r. o. Anikó Pellérdiová. Samozber sa konal v Kráľovej pri Senci v októbri 2020.

Samozber paradajok v Bratislave každoročne usporadúva mestská farma Rastlinky.sk, ide však o hydroponický spôsob pestovania v skleníku, nie je to teda typická lokálna sezónna vonku pestovaná zelenina.

Súvisiaci článok Aká je atmosféra na lokálnych trhoch? Jeden sme navštívili Čítajte 

Oberanie ovocia v čase

„My už pomaly končíme, už sú to len dozvuky, vrchol sezóny sme mali pred desiatimi dňami, ešte týždeň a bude koniec,“ povedal Ladislav Púchovský z Abony Fruit vo Veľkom Blahove začiatkom júna.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  2. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  5. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  6. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  7. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  2. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  3. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  4. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  5. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  6. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  7. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  8. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  1. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 9 416
  2. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 9 151
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 4 280
  4. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 366
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 280
  6. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 3 197
  7. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 2 855
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 549
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu