V júni vo veľkom dozrievajú čerešne. Rozpoznávame sedem čerešňových týždňov, do ktorých sú rozdelené jednotlivé odrody podľa termínu dozrievania. Tie najskoršie unikajú obávanej vrtivke čerešňovej. V júnovom vydaní magazínu Doma v záhrade sa dočítate, ktoré z nich sú zvlášť vhodné na ekologické pestovanie.
V júni sa vrtivky obávať nemusíme. Júnové čerešne nebývajú červavé. Kým vrtivka trápi neskoršie - letné odrody čerešní, iné tuzemské živočíchy žijú s čerešňami v pozoruhodnom súlade. Celkovo je na čerešňu, obľúbenú a rozšírenú ovocnú drevinu, naviazaný oveľa vyšší počet živočíchov, než si dokážeme predstaviť.
Ukážme si na príklade jedného celkom bežného stromu - čerešne vtáčej pravej, akú unikátnu stratégiu prežitia si táto drevina vyvinula a akú pestrú škálu živočíchov i rozličné krajinné celky dokáže zakomponovať do svojho plánu prežitia. Povedzme si pri tejto príležitosti viac aj o biodiverzite.

Čerešňa vtáčia pravá má strom od stromu veľmi premenlivé plody od žltých cez svetločervené až po sýtočervené až čierne. V júni sa mení na hostinec, pri ktorom nachádza obživu i svoj domov plejáda živočíchov od chrobače cez veverice, jazvece a líšky až po všetko naše ďatľovité vtáctvo a množstvo ďalších spevavcov.
Recepty na spracovanie čerešní a višní

Samozrejme, na úrodu čerešní sa netešia len operení záhradníci, ale aj všetci my, ktorí pestujeme šľachtené odrody. Práve v júni naplno začíname s oberaním a so spracovaním tohto skvelého množstvového ovocia. Preto sme sa v časti venovanej receptom zamerali na prípravu chutných dezertov z čerešní a višní, ako aj na ich uchovanie na zimné mesiace. Nájdete tu recepty na čerešňové crumble, džem s rumom, panna cottu s čerešňovým želé, ako aj višňové víno a sirup.
Zabudnuté druhy zeleniny: legendárne Sium sisarum
Ale vráťme sa ešte k biodiverzite. Za čo by sme stáli, keby sme v čase najdlhších dní odignorovali prekypujúcu rozmanitosť života v jeho hýrivých podobách. Pripomeňme si aj zabudnuté druhy, ako je napríklad legendami opradené Sium sisarum. Vďaka nezištnému úsiliu pánov Dostálka a Kisslinga sa táto koreňová zelenina opäť prinavracia do prostredia našich záhrad. Nezabudnime ani na bežné poľné kvietie ako vlčí mak - jedlú a liečivú bylinu, ktorá sa v našich končinách neteší práve najlepšej povesti. Naopak, v iných kultúrnych krajinách robia z lupienkov vlčieho maku čaj i marmeládu, využívajú ich hojne vo fytoterapii, skrátka, vôbec sa neriadia limitmi a predsudkami nášho bázlivého folklóru.
Missourijské a jednoduché skracovanie zálistkov
Skracovanie zálistkov na indeterminantných odrodách paradajok (s neobmedzeným rastom) môžeme robiť dvoma spôsobmi. Rozpoznávame jednoduché skracovanie vlkov a takzvané missourijské skracovanie zálistkov. Obe metódy majú svoje výhody. Povedzme si o nich viac.

Pozvite do záhrad biodiverzitu – päť príma tipov
Rozmanitosť života je to najcennejšie, čím nás príroda obdarúva, píše v úvode svojho článku renomovaný český šľachtiteľ a pestovateľ Marek Kvapil. Ponúka zároveň päť konkrétnych tipov, ktorými môžete účinne zvýšiť biodiverzitu vo svojich záhradkách.

Biodiverzita, rozmanitosť života, už vo verejnej diskusii naplno funguje ako odborný pojem. Priblížme si preto tiež, ako chápu túto tému vedci a kde sa ich bádanie stretáva s poznatkami a pozorovaniami človeka záhradného. Veď aj informácie z prostredia vedy môžu byť vyslovované normálnou ľudskou rečou. Najväčší zmysel majú pre nás azda vtedy, keď ich môžeme premietnuť priamo do prostredia, v ktorom tak radi trávime všetok voľný čas.

Prajeme vám slnečný jún a veľa vody, či už tej dažďovej, s ktorou padá do našich záhrad zlato, alebo jazernej modrej, ktorá nás láka na kúpanie.
