Hoci rascu poznáme hlavne ako korenie, jedlé sú aj jej mladé listy, kvetné puky a kvety. Veľmi chutné sú i nezrelé, ešte zelené plody. Jedlá je aj celá nadzemná časť margaréty. Pre koziu bradu je charakteristické, že jej kvety sa otvárajú ráno a na obed sa už zatvárajú. Na jarných lúkach nenájdeme sladšiu vec ako vrchnú časť jej kvetnej stonky.
V druhej polovici mája zakvitá divoká rasca. Je to dvojročná, celkom nenápadná, 30 – 80 cm vysoká bylina rastúca na lúkach, pasienkoch a trávnatých porastoch. Má jemné listy podobné kôpru.
Rasca, ako ju nepoznáme
Hoci rascu poznáme hlavne ako korenie, aj mladé listy, kvetné puky a kvety rasce sú jedlé a chutné. Listy rasce sú v porovnaní s mrkvovou vňaťou nahé, bez chĺpkov. Môžeme z nich pripraviť napríklad omáčku, podobne ako z kôpru. Staršie listy nie sú veľmi chutné, ale dá sa aj z nich uvariť prívarok. Listy zbierame, ešte kým nie sú tvrdé, teda kým nie sú dozreté semená (najlepšie na začiatku kvitnutia).
Veľmi chutné sú i nezrelé, ešte zelené plody rasce. Majú príjemnú chuť, trošku inú ako rasca. Žutie zelených semien osvieži dych a podporí trávenie. Môžeme ich, samozrejme, pridávať aj do rôznych jedál, šalátov či smoothies.

Na prvý pohľad si môžeme rascu ľahko pomýliť s trebuľkou lesnou, často spolu kvitnú na prelome mája a júna. Trebuľka je však väčšia a jej listy vyzerajú skôr ako mrkvové (listy rasce sa podobajú viac na kôpor). Trebuľka je navyše jedlá.
Pozor, do čeľade mrkvovitých patrí veľa veľmi podobných druhov, medzi nimi aj zopár prudko jedovatých, napr. tetucha kozia, preto zbierajte rascu, len ak máte istotu.