SME
Pondelok, 4. júl, 2022 | Meniny má Prokop

Sirup, limonáda i zmrzlina. Pripravte ich z kvetov orgovánu

Jeho kvety nie sú len symbolom mája. Vyskúšajte aj ich chuťové a liečivé účinky.

(Zdroj: PIXABAY)

Orgován je skvelá liečivá rastlina, no pre svoju horkú chuť a slabú propagáciu v slovenskej bylinkárskej literatúre sa len málo využíva. Kvety orgovánu sú jedlé aj v surovom stave, sú však horké.

Z tých menej horkých môžeme pripraviť chutný sirup, limonádu či zmrzlinu. V tomto čase si môžeme macerovaním pripraviť aj voňavú vodu z kvetov čremchy a fermentovať rozličné byliny.

Orgován pochádza z juhovýchodnej Európy a polostrova Malá Ázia, ale už oddávna sa bežne sadil v záhradách či mestských parkoch. Často splanieva. Je charakteristický svojimi krásnymi voňavými fialovými či bielymi kvetmi. Kvitne v apríli a máji.

Niektoré orgovány majú veľmi horkú chuť, no nájdu sa aj také, ktorých kvety sú horké príjemne, preto treba vyskúšať každý ker. Pripravujú sa z nich sirupy, limonády, zmrzlina, niektorí ich vyprážajú v cestíčku. Výnimočne krásne vyniknú v šaláte a iných jedlách. Na prípravu sirupov je dobré použiť iba kvety, zelené stonky sú totiž horkejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Orgovánový sirup či med

Spôsobov, ako pripraviť sirup, je viac. Kvety môžete presýpať cukrom a pár týždňov nechať odstáť, alebo ich môžete zaliať horúcim sirupom (nie vriacim), nechať cez noc, zohriať na 70 stupňov a naliať do čistých fliaš.

V oboch prípadoch je dobré pridať šťavu z citróna. Kvety takisto môžeme macerovať v mede, po dvoch-troch dňoch med scedíme. Celý med získa božskú vôňu.

Skvelá liečivá rastlina

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  3. Má len 17 rokov a pracoval už pre americkú armádu aj slovenské ministerstvo
  4. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  5. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  6. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  7. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  1. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  2. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  3. Kamery do auta: Čo dokážu a akú by ste si mali vybrať?
  4. Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov problémom
  5. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  6. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  7. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 15 798
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 836
  3. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 9 972
  4. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 425
  5. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 372
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 888
  7. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 2 622
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 2 558
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Najlepšie ekofarmy Slovenska predstaví BROZ v programe Krajina živá.


30. jún

Vedeli ste, že niektoré kvety neponúkajú hmyzu nektár, ale olej a iné sa dokážu nežiaducich zlodejov peľu zbaviť?


Marek Semelbauer a 1 ďalší 28. jún

Genetická, druhová a ekosystémová rozmanitosť je oveľa dôležitejšia ako sme si mysleli.


Jakub Cíbik 24. jún

Bolo by na škodu, aby ich nadobro rozhrýzol zub času. Zachraňujte, čo sa dá.


22. jún
SkryťZatvoriť reklamu