Orgován je skvelá liečivá rastlina, no pre svoju horkú chuť a slabú propagáciu v slovenskej bylinkárskej literatúre sa len málo využíva. Kvety orgovánu sú jedlé aj v surovom stave, sú však horké.
Z tých menej horkých môžeme pripraviť chutný sirup, limonádu či zmrzlinu. V tomto čase si môžeme macerovaním pripraviť aj voňavú vodu z kvetov čremchy a fermentovať rozličné byliny.
Orgován pochádza z juhovýchodnej Európy a polostrova Malá Ázia, ale už oddávna sa bežne sadil v záhradách či mestských parkoch. Často splanieva. Je charakteristický svojimi krásnymi voňavými fialovými či bielymi kvetmi. Kvitne v apríli a máji.
Niektoré orgovány majú veľmi horkú chuť, no nájdu sa aj také, ktorých kvety sú horké príjemne, preto treba vyskúšať každý ker. Pripravujú sa z nich sirupy, limonády, zmrzlina, niektorí ich vyprážajú v cestíčku. Výnimočne krásne vyniknú v šaláte a iných jedlách. Na prípravu sirupov je dobré použiť iba kvety, zelené stonky sú totiž horkejšie.

Orgovánový sirup či med
Spôsobov, ako pripraviť sirup, je viac. Kvety môžete presýpať cukrom a pár týždňov nechať odstáť, alebo ich môžete zaliať horúcim sirupom (nie vriacim), nechať cez noc, zohriať na 70 stupňov a naliať do čistých fliaš.
V oboch prípadoch je dobré pridať šťavu z citróna. Kvety takisto môžeme macerovať v mede, po dvoch-troch dňoch med scedíme. Celý med získa božskú vôňu.