Preberme si činnosti, ktoré je vhodné počas roka urobiť, aby stromy fungovali na svoj maximálny možný životný potenciál. Budeme veľa hovoriť o reze stromov a rovnako si posvietime na niektoré klasické ovocinárske dogmy. Pokúsime sa ich podrobiť biologickej logike a uvidíme, či obstoja, alebo nie.
Rez ovocných stromov je kapitola sama osebe a asi neprekvapí, že je v našich podmienkach väčšinou totálne nezvládnutá. Koľko mýtov o ňom panuje! Ak rez nezvládnete a stromu uškodíte, vždy môžete povedať kúzelnú vetu: „Toto je môj spôsob rezu.“ Zdá sa, že nie je páka, ktorá by to vyvrátila.
Hoci veľa pomológov tvrdí, že neexistuje jediný správny spôsob rezu, osobne tento názor nezdieľam. Ak chcem stromu maximálne prospieť, tak existuje len jediný správny spôsob, ktorý zohľadní stav stromu a rastové dispozície odrody. Nepochybne je to mimoriadne náročné na skúsenosti a perfektnú znalosť odrôd.
Naučené postupy nerešpektujú strom
Za veľkú chybu považujem, že sa aplikuje len nejaký zaužívaný naučený postup, ktorý nerešpektuje konkrétny strom a konkrétnu odrodu. V intenzívnych sadoch, kde sú všetky stromy rovnako staré, rovnako pestované a je tu len pár odrôd, to nepochybne možné je.
Rez ovocných stromov v intenzívnych sadoch je v podstate jednoduchý a šablónovitý. No stromy rôzneho veku a rôznych tvarov korún v krajine, to je úplne iná kategória.

Staré stromy režem v zime
Pre mňa osobne sú december, január a február tri hlavné mesiace, keď sa venujem rezu hlavne starých ovocných stromov, pretože v teplejších zimách alebo oblastiach sa už vo februári ovocné stromy prebúdzajú.
Omladzovacie zákroky až niekedy v polovici marca alebo neskôr môžu stromy zbytočne oslabiť a znížiť ich životnú perspektívu.