SME

Broskyňa Marta z Libínskeho Sedla z kôstok i z vrúbľov

Ako sa darí broskyniam medzi našimi pokladmi semennej banky?

(Zdroj: Ján Litvák)

K najobľúbenejším starým odrodám, ktoré v Gengeli udržiavame, patrí odroda broskyne Marta z Libínskeho Sedla. Získali sme ju ako malé stromčeky pred viac ako desiatimi rokmi na jeseň roku 2011 darom zo záhrady patrimoniálnych odrôd Alenor v Záblatí pri Prachaticiach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

História tejto broskyne je pozoruhodná. Ako zistil pán Kissling, ktorý nám ju do gengelovskej zbierky venoval, pestovala sa v Pošumaví v Libínskom Sedle pri Prachaticiach v 850 m n. m., a to najmenej od začiatku 20. storočia.

Po vojne sa uchovala a ďalej šírila po Prachaticku zásluhou potomkov jedného prachatického žandára, vášnivého záhradkára, ktorý ju dostal od odsunutej sudetonemeckej rodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Menšie chutné aromatické plody

Jej plody sú menšie, chutné, aromatické a svetlá dužina s „červeným srdcom“ je dobre oddeliteľná od kôstky.

Dôležitou a pozoruhodnou vlastnosťou tejto odrody je, že netrpí obávanou kučeravosťou. Ani raz za desať rokov, odkedy ju v Gengeli máme, prakticky nebola napadnutá týmto rozšíreným neduhom broskýň.

Odolnosť proti mrazu aj kučeravosti

V roku 2018 u nás mala Marta z Libínskeho Sedla bohatú úrodu plodov a získané kôstky sme zaradili do ponuky uchovávaných odrôd na internetových stránkach gengel.cz. Vďaka tomu Marta putovala na veľa nových miest.

V roku 2019 bolo len málo plodov (tak na okoštovanie), ale zato boli dosť veľké a vážili až okolo 150 gramov. Pri bohatej násade bývajú menšie. Veľkosť plodov sa dá ovplyvniť prebierkou, keď z príliš početných nasadených plodov ponecháme len niekoľko.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  6. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 8 056
  2. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 6 033
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 5 876
  4. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 5 381
  5. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 583
  6. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 3 577
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 289
  8. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 2 722
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu