SME
Pondelok, 4. júl, 2022 | Meniny má Prokop

Vnútorná kôra stromov je skvelé probiotikum

A nielen výrobky či recepty z lyka dokážu prekvapiť. Čo poviete na nátržník husí?

(Zdroj: AdobeStock)

Vnútorná kôra stromov v minulosti patrila v niektorých častiach sveta, najmä v severských krajinách, medzi veľmi dôležité potraviny.

Najmä v časoch hladu predstavovala základ stravy a často zachraňovala životy. Chlieb z kôry bol v Škandinávii celkom bežný ešte v 20. storočí.

Vnútornú kôru stromov, teda lyko spolu s kambiom ľudia pridávali pomleté do chleba, polievok, omáčok alebo jedli po upečení, opražení či uvarení.

Súvisiaci článok Voňavý čaj i soľ. Ako využiť ihličie? Čítajte 

Chlieb z kôry bol celkom bežný v Škandinávii, kde obilie často chýbalo, dokonca miestami ešte v 20. storočí, najmä v časoch vojen. Dnes sa tam miestami predáva chlieb a pochúťky z kôry (v Nórsku: barkebrød, vo Švédsku barkbröd) najmä pre turistov.

Samozrejme, chlieb z kôry nevyzerá ako chleby predávané dnes v obchode, je to suchá tmavá placka. Väčšinou sa múka z kôry primiešavala do žitnej a pšeničnej múky, no keď sa minuli, tak sa piekli placky len z kôry. Aj v Rusku dobre vedeli, že kôra vie zasýtiť žalúdok a dodať energiu.

SkryťVypnúť reklamu

Z briez, líp aj ihličnanov

Najbežnejšie sa konzumovala vnútorná kôra z briez, smrekov a borovíc, občas aj z líp, brestov, javorov, jaseňov, bukov, jarabín, jelší, jedlí, smrekovcov, duglasiek a ďalších drevín. Existujú dokonca informácie o konzumovaní lyka vŕb a topoľov.

Viaceré z týchto druhov majú horkú vnútornú kôru pre obsah rôznych látok, z ktorých mnohé sú liečivé. Kôra sa využívala v bylinkárstve – samozrejme, najmä vŕbová.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Má len 17 rokov a pracoval už pre americkú armádu aj slovenské ministerstvo
  2. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  3. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  5. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  6. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  7. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  1. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  2. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  3. Kamery do auta: Čo dokážu a akú by ste si mali vybrať?
  4. Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov problémom
  5. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  6. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  7. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 15 789
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 836
  3. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 9 889
  4. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 425
  5. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 370
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 887
  7. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 2 798
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 2 646
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Najlepšie ekofarmy Slovenska predstaví BROZ v programe Krajina živá.


30. jún

Vedeli ste, že niektoré kvety neponúkajú hmyzu nektár, ale olej a iné sa dokážu nežiaducich zlodejov peľu zbaviť?


Marek Semelbauer a 1 ďalší 28. jún

Genetická, druhová a ekosystémová rozmanitosť je oveľa dôležitejšia ako sme si mysleli.


Jakub Cíbik 24. jún

Bolo by na škodu, aby ich nadobro rozhrýzol zub času. Zachraňujte, čo sa dá.


22. jún
SkryťZatvoriť reklamu