SME

Vnútorná kôra stromov je skvelé probiotikum

A nielen výrobky či recepty z lyka dokážu prekvapiť. Čo poviete na nátržník husí?

(Zdroj: AdobeStock)

Vnútorná kôra stromov v minulosti patrila v niektorých častiach sveta, najmä v severských krajinách, medzi veľmi dôležité potraviny.

Najmä v časoch hladu predstavovala základ stravy a často zachraňovala životy. Chlieb z kôry bol v Škandinávii celkom bežný ešte v 20. storočí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vnútornú kôru stromov, teda lyko spolu s kambiom ľudia pridávali pomleté do chleba, polievok, omáčok alebo jedli po upečení, opražení či uvarení.

Súvisiaci článok Voňavý čaj i soľ. Ako využiť ihličie? Čítajte 

Chlieb z kôry bol celkom bežný v Škandinávii, kde obilie často chýbalo, dokonca miestami ešte v 20. storočí, najmä v časoch vojen. Dnes sa tam miestami predáva chlieb a pochúťky z kôry (v Nórsku: barkebrød, vo Švédsku barkbröd) najmä pre turistov.

SkryťVypnúť reklamu

Samozrejme, chlieb z kôry nevyzerá ako chleby predávané dnes v obchode, je to suchá tmavá placka. Väčšinou sa múka z kôry primiešavala do žitnej a pšeničnej múky, no keď sa minuli, tak sa piekli placky len z kôry. Aj v Rusku dobre vedeli, že kôra vie zasýtiť žalúdok a dodať energiu.

Z briez, líp aj ihličnanov

Najbežnejšie sa konzumovala vnútorná kôra z briez, smrekov a borovíc, občas aj z líp, brestov, javorov, jaseňov, bukov, jarabín, jelší, jedlí, smrekovcov, duglasiek a ďalších drevín. Existujú dokonca informácie o konzumovaní lyka vŕb a topoľov.

Viaceré z týchto druhov majú horkú vnútornú kôru pre obsah rôznych látok, z ktorých mnohé sú liečivé. Kôra sa využívala v bylinkárstve – samozrejme, najmä vŕbová.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 684
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 876
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 537
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 699
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 352
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 731
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 454
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 210
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu