SME

Využite zásoby zeleniny pre domáce kvasenie

Tejto zdravej pochúťke stačí pár dní pobytu na kuchynskej linke.

(Zdroj: AdobeStock)

Je tu zima a s ňou aj obmedzená ponuka sezónnej a lokálnej zeleniny v čerstvom stave, teda vitamínov a prospešných enzýmov. Vieme si ich však pripraviť aj sami.

Čas, keď sme viac doma, môžeme využiť na tvorbu fermentovaných potravín, ktoré niektorí volajú aj nakladané, kvasené alebo výrazom z angličtiny piccles.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nejde o módny výstrelok zo zahraničia, ale takisto nejde len o kvasenú kapustu.

To, že sa dnes stretávame s označením piccles, nič nemení na veci, že na Slovensku ide o jednu z potravín, ktoré majú najdlhšiu tradíciu konzervovania týmto spôsobom – teda kvasením alebo fermentáciou.

SkryťVypnúť reklamu

Treba podotknúť, že okrem kapusty sa tradične kvasili aj uhorky, cvikla alebo vodnica.

Ázijské babičky preferujú na rozdiel od tých našich trochu exotickejšie kombinácie chutí. Spomedzi fermentovaných potravín je na Východe populárne napríklad kimčchi, ktoré sa konzumuje denne.

Okrem japonských bielych reďkoviek, čínskej kapusty a inej zeleniny obsahuje tiež zázvor, cesnak či sójovú omáčku, kimčchi je teda chuťovo ostrejšie a výraznejšie. V Japonsku sa pripravuje fermentovaním sójových bôbov aj miso a natto.

V stredomorských krajinách sa zvykli fermentovať aj bylinky či vínne listy. Vedeli ste, že medzi fermentované potraviny patria aj jogurty a syry, tempeh, domáci chlieb alebo ocot, víno či cider?

Súvisiaci článok Ochutnali ste už tempeh? Čítajte 

Čo je to a prečo fermentujeme

Fermentácia alebo kvasenie patrí k najstarším a najšetrnejším metódam konzervácie potravín v dejinách. Ide o proces mliečneho kvasenia alebo aj laktofermentáciu.

SkryťVypnúť reklamu

Baktérie rodu lactobacillus, ktoré má zelenina na svojom povrchu aj vo svojich listoch, sa v tomto procese začnú živiť cukrami a škrobmi z použitých surovín a premieňajú ich na kyselinu mliečnu. Táto probiotická baktéria udržuje naše črevá vo vyváženom a zdravom stave.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Vitamíny a minerály

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  3. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 806
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 801
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 609
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 424
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 105
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 3 092
  7. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 2 146
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 1 941
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší

Zdroj potravy tu nachádzajú plazy, drobné cicavce, vtáky a ďalší.


Renata Kubečková a 1 ďalší

V júni ich zber ukončíme, aby rastlina spevnela pre budúcoročnú úrodu.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu