SME

Využite zásoby zeleniny pre domáce kvasenie

Tejto zdravej pochúťke stačí pár dní pobytu na kuchynskej linke.

(Zdroj: AdobeStock)

Je tu zima a s ňou aj obmedzená ponuka sezónnej a lokálnej zeleniny v čerstvom stave, teda vitamínov a prospešných enzýmov. Vieme si ich však pripraviť aj sami.

Čas, keď sme viac doma, môžeme využiť na tvorbu fermentovaných potravín, ktoré niektorí volajú aj nakladané, kvasené alebo výrazom z angličtiny piccles.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nejde o módny výstrelok zo zahraničia, ale takisto nejde len o kvasenú kapustu.

To, že sa dnes stretávame s označením piccles, nič nemení na veci, že na Slovensku ide o jednu z potravín, ktoré majú najdlhšiu tradíciu konzervovania týmto spôsobom – teda kvasením alebo fermentáciou.

SkryťVypnúť reklamu

Treba podotknúť, že okrem kapusty sa tradične kvasili aj uhorky, cvikla alebo vodnica.

Ázijské babičky preferujú na rozdiel od tých našich trochu exotickejšie kombinácie chutí. Spomedzi fermentovaných potravín je na Východe populárne napríklad kimčchi, ktoré sa konzumuje denne.

Okrem japonských bielych reďkoviek, čínskej kapusty a inej zeleniny obsahuje tiež zázvor, cesnak či sójovú omáčku, kimčchi je teda chuťovo ostrejšie a výraznejšie. V Japonsku sa pripravuje fermentovaním sójových bôbov aj miso a natto.

V stredomorských krajinách sa zvykli fermentovať aj bylinky či vínne listy. Vedeli ste, že medzi fermentované potraviny patria aj jogurty a syry, tempeh, domáci chlieb alebo ocot, víno či cider?

Súvisiaci článok Ochutnali ste už tempeh? Čítajte 

Čo je to a prečo fermentujeme

Fermentácia alebo kvasenie patrí k najstarším a najšetrnejším metódam konzervácie potravín v dejinách. Ide o proces mliečneho kvasenia alebo aj laktofermentáciu.

SkryťVypnúť reklamu

Baktérie rodu lactobacillus, ktoré má zelenina na svojom povrchu aj vo svojich listoch, sa v tomto procese začnú živiť cukrami a škrobmi z použitých surovín a premieňajú ich na kyselinu mliečnu. Táto probiotická baktéria udržuje naše črevá vo vyváženom a zdravom stave.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 714
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 840
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 592
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 714
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 361
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 732
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 462
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 225
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu