Od pradávna sa považuje za všeliek. Vďaka gingerolu vyniká elegantnou a ostrou chuťou, má rozsiahle liečivé účinky. Zázvor obsahuje aj silice, vitamíny A, B, C, E a minerály (sodík, horčík, vápnik, železo, draslík), škrob a ďalšie látky.
Spracovať sa dá na mnoho spôsobov, ale tentoraz si skúsime pripraviť tri jednoduché delikatesy.
Zázvorovica
Pre zdravie, rozveselenie a dobrú myseľ slúži domácky vyrobená zázvorovica.
Potrebujeme:
125 g zázvoru
0,5 l alkoholu (vodka)
125 g medu
väčší biocitrón
Zázvor nastrúhame alebo nakrájame na čo najmenšie kúsky. Presypeme ho do fľaše, kde k nemu pridáme alkohol, med, citrónovú šťavu a vonkajšiu kôru. Všetko dobre premiešame, fľašu uzavrieme a necháme stáť aspoň päť dní pri izbovej teplote. Potom zázvor prefiltrujeme cez gázu a dobre vyžmýkame.
Kandizované zázvorové cukríky
Čerstvý zázvor očistíme a nakrájame na 2-3 mm tenké plátky. Zalejeme vodou a pod pokrývkou dusíme 10 - 15 minút. Vodu zlejeme a pripravíme si z nej čaj. Zázvor opäť zalejeme 1 šálkou vody, šťavou z 1 citróna, pridáme šálku cukru a štipku soli.

Varíme asi 20 - 25 minút, kým nevznikne lesklý sirup. Necháme odstáť asi dve hodiny. Kúsky zázvoru necháme odkvapkať a obalíme v cukre a necháme sušiť na papieri na pečenie alebo na hustej mriežke.
Sirupom, ktorý nám zvýši, osladzujeme čaje a iné pokrmy.