SME

Paprade robia nielen radosť, ale dokážu aj zahnať hlad

Výnimočný vzhľad i sladká či nezvyčajná chuť. Paprade sú jedny z najstarších rastlín.

(Zdroj: PIXABAY)

Na Slovensku máme veľa druhov papradí. Jeden z najbežnejších nielen na Slovensku, ale aj na celom svete, je orličník obyčajný (Pteridium aquilinum).

Nerastie iba v arktických a púštnych oblastiach. V strednej Európe rastie najmä v svetlých lesoch, na ich okrajoch a na pasienkoch od nížin až po hory. Tvorí rozsiahle porasty, dosahuje výšku väčšinou až dva metre, niekedy listy dorastajú až do výšky vyše štyroch metrov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mladé výhonky paprade určené na tepelnú úpravu sa zbierali na jar (v apríli a máji). Sú dodnes bežnou sezónnou zeleninou nielen v Ázii, ale aj v Amerike. Ešte dôležitejšou jedlou časťou papradí sú podzemky. Najbežnejšie sa zbierajú podzemky orličníkov.

SkryťVypnúť reklamu

V minulosti patrili pre veľký obsah škrobu (až do 60 %) k najdôležitejším a najzbieranejším divorastúcim jedlým rastlinám. Podzemky sú však veľmi horké. Varenie a alkalické prostredie pomáha vo väčšej miere odstrániť horčiny a toxíny, preto sa orličník bežne máčal vo vode s popolom.

Cestoviny i sladkosti

Na niektorých miestach v Číne sú podzemky orličníka stále dôležitou potravinou. V časoch veľkého čínskeho hladomoru zachránili život miliónom ľudí. Cestoviny z orličníka sa robia v Číne komerčne aj dnes, predávajú ich dokonca v supermarketoch.

Ľudia v chudobných oblastiach podzemky orličníka zbierajú a predávajú do fabrík, kde z nich odstraňujú horčiny a toxické látky a ďalej ich spracúvajú na múku či cestoviny. V Japonsku sa škrob z orličníka (warabi) používa komerčne na výrobu sladkostí warabi mochi.

SkryťVypnúť reklamu

Jedávali ho Francúzi aj Odžibvejovia

V časoch, keď obilniny neboli všeobecne dostupné alebo keď jednoducho dochádzali, bol orličník na jar základom jedla. V 1683 roku bol vo Francúzsku taký hlad, že sa ľudia živili najmä orličníkom.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 754
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 262
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 142
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 909
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 974
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 822
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 402
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu